• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Harkály közelről – nagy fakopáncs az erkélyen

harkály nagy fakopáncs ablaknak repülő madarak

Fotó: Centauri

 

Harkály közelről – nagy fakopáncs az erkélyen

2020.08.14.  Sajnos nem először fordul elő, hogy madár repül az ablakomnak. Sok a madár a ház körül, sok a lomb, és a legnagyobb igyekezet mellett sem tudom teljesen elkerülni az ilyen baleseteket. Szerencsére ritkán fordul elő, és elpusztult madárra nem is emlékszem az utóbbi pár évből. Utoljára ilyen ablaknak repülő madár egy fenyvescinege volt.

fenyvescinege parus ater

Fenyvescinege (Parus ater) kézben. Szerencsére egy kis ijedtség után ő is épségben távozott. (Fotó: Centauri)

Fenyvescinege a háznál – ablaknak repült madarak

Tegnapelőtt az emeleti könyvtárszoba ablakának repült neki egy nagy fakopáncs.

Fejhallgatóval dolgoztam, de akkorát dörrent, hogy a fejhallgató ellenére is meghallottam. Egy pár egész nyáron feltűnően ingázott a völgy és a telekszomszédom kertje között.  Szerencsére nem csak én vagyok madárbarát, hanem ez a telekszomszéd is, számos odúval az udvarán, zömmel a könyvtárszoba előtti részen. A fakopáncspár a könyvtárszobától mindössze 20 méterre költ mesterséges odúban, de táplálékért hozzám járnak le a Nagy-patak partjára, illetve a túloldali égererdőbe.

Mióta megjelent a ház melletti bodzán a nagy pele, és próbálom őt felvenni vadkamerával, a széncinegéken, a csuszkákon, és mezei verebek túl megjelent a nagy fakopáncs is a pele-etetőn. Ennek ellenére nem a dolgozószoba irányából repült ablaknak a harkályom (a pele-etető azon az oldalon van), hanem épp az ellenkező irányból. Ráadásul az egyik öreg madár.

Ablaknak repülő madár – Hogyan segítsünk?

Korábban részletesen írtam arról, mi okozza a madarak ablaknak repülését. Főként az őszi-tavaszi időszakban gyakori ez, amikor sok madár jár idegen, számára ismeretlen helyen. Ugyanez igaz a nyár végére is már, amikor is a fiatal, tapasztalatlan, helyismerettel nem rendelkező madarak néha rosszul mérik fel a helyzete, és az ablakokban tükröződő fákat-bokrokat valóságosnak gondolják. Bár a pele-etetőn idei fiatal fakopáncsot is vett a kamera, a könyvtárszoba erkélyén mégis egy idős madarat találtam. Talán megriasztotta valami.

Kábán ült az erkélyen. Sérülést nem láttam rajta, ezért a szokásos metódust akartam bevetni: sötét, hűvös, nyugodt helyen pihentetni egy nyugalmas helyen, míg magához nem tér. De előtte hamar lőttem pár felvételt róla.

Nem is olyan régen két cikkben is részletesen írtam a harkályokról.

Az egyikben bemutattam a harkályfajokat:

A harkályok jellegzetességei és határozása

A másikban a harkályok lenyűgöző anatómiáját részleteztem:

Amit tudni kell a harkályokról

De saját fotókkal sajnos nem tudtam illusztrálni a cikkeket. Most erre akaratlanul nyílt mód. Valójában nem akartam kitenni az amúgy is kába madarat kitenni a fotózás “gyötrelmeinek”, de épp csak egy képet akartam lőni róla, ám a madaram igen hamar magához tért.

Így több képet is készíthettem róla, és “bedobozolásra” sem volt szükség.

Utoljára 3 éve volt harkály a kezemben, korábban viszont sokszor. A nagy fakopáncs, ha kézbe kerül vehemensen védekezik. Ordít, ahogy a torkán kifér, és persze – amint egy harkálytól elvárható – “megsorozza” az ember kezét. Ha rosszul tartjuk kézben, egészen fájdalmas sorozatokat üt az ember kezére.

Eleinte még a földre is lerakhattam. Igaz, sok madár, ha elég óvatosan-ügyesen fektetjük a hátára, úgy is marad, ez viszont a harkályokra nem igaz. Ez a harkály mégis úgy maradt, így megnézhetjük most alulnézetben is.

Nagy fakopáncs (Dendrocopos mairo) kézből - a harkály faroktollai

A fehér, fekete sávos faroktollak alsó vége sárga elszíneződést mutat, mivel ezek állandóan érintkeznek a fák törzsével, míg a harkály araszolgat. (Fotó: Centauri)

Jól látni a harkályokra oly jellemző, hosszú és rendkívül merev farktollakat, melyek a harkályt a fán megtámasztják. E tollak merevségét a kép nem adja viszont, de ha megnézzük, sárga elszíneződést láthatunk rajtuk. Ennek oka az, hogy ezek a tollak állandóan érintkeznek a fával – hisz támasztékul szolgálnak – míg a harkály a törzsökön araszolgat.

Szintén a stabilitást szolgálja, hogy a harkályok lábán két ujj előre, kettő viszont hátra néz, ellentétben a madarak túlnyomó többségével, ahol csak egy ujj néz hátra.


Nagy fakopáncs közelről - a harkályok lába

Két ujj előre, kettő hátra mutat, ez a harkályfélék jellemzője. Ez is az erős támasztékot szolgálja. (Fotó: Centauri)

A harkály legérdekesebb szerve a nyelv.

Részletesen írtam arról, hogy ez rendkívül hosszú, hogy csak annyit kelljen a fákat faragni élelem után kutatva, amennyit muszáj, és a hosszú nyelvvel be lehessen nyúlni a résekben megbúvó rovarokért. Ez a harkály kérés nélkül is megmutatta, milyen hosszú a nyelve, bár így is csak egy részét látni.

Harkálynyelv 🙂 (Fotó: Centauri)

Alig pár perccel a megtalálása után megélénkült, éktelen rikácsolásba kezdett, és felvette a harkályoktól rendesen elvárható támadó pozíciót. Nem kellett sokat várni, a következő percben már sorozott. Elvittem a liliomfáig, hogy ott a törzsre tegyem, de pillanatra sem kapaszkodott meg, hanem azonnal elrepült.

Támadó pozíció – ezt mindig kemény csőrvágások kísérik. (Fotó: Centauri)

Nem véletlenül megy a pele-etetőn a pele-kamerám nappal is. Épp a harkályokról akartam felvenni valamit, amiről nem beszéltem még. S mit ad isten, épp ezekben a napokban egy harkályt kézbe is vehettem. Szeretem ezt itthon, hogy szinte mindig történik valami. Persze, annak nem örülök, ha elárvult sünöket vagy ablaknak repülő madarat találok, de annak igen, hogy itt napi szinte van közvetlen kapcsolat a vadonnal – néha úgy is, hogy nekem kell segíteni.

Mihelyst lehet, jövök a pele-etetőn készült harkályos felvételekkel is.

harkály gif

Itt a kézbe került madár párja, a hím nézelődik a pele-etetőnél 🙂 (Gif: Centauri)

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre?

  Név*

  Email cím*

  Igazi hétalvó és mézes krumpliállat – a nagy pele

  Miért nem repül el a hátára fektetett madár?

  Elárvult süngyerekek a házban – sünmentés

  2020.08.06. Mi van a sünökkel?

  BOGLYA-ÖKOLÓGIA – Élet a szalmában, szénában, pusztán, réten

  Igazi hétalvó és mézes krumpliállat – a nagy pele

  MINDEN NAP SZAFARI – Út a rezervátum irányába

  2020.06.19. Vad gifek itthon – őzek és szarvasok

  2 Comments:

  1. Gyönyörűek, szeretem a harkályokat (is) . Nálam kétszer költött balkáni fakopáncs, de rettentő szemfüles és félénk volt. Ha közelítettem, azonnal a fa túloldalára araszolt, és sunyin figyelt, ha még közelebb mentem, repült egy kört, akkor ment vissza az odúhoz, ha már tiszta volt a terep. 🙂

   • Nálam gyakorlatilag csak balkáni fakopáncs nincs 🙁 de mindig reménykedem benne, hogy ez a másutt oly gyakori faj is felbukkan egyszer

    Az én fakopáncsaim nem igazán félénkek – szerencsére 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük