• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2016 – Vegyék fel a rejtőzködő írót! – Magyar Nemzet

…tízezrek olvassák a posztokat az író Facebook-oldalán, és ha kell, kilométereket utaznak, hogy felvehessék és meghívják ebédre, mielőtt újra továbbáll.

Jack London-emléktúráján Centauri stoppal járja be Magyarországot.
Centauri író irodalom Jákob botja irodalomJanuár 12-én volt Jack London amerikai író, A vadon szava és a Fehér agyar szerzője születésének száznegyvenedik évfordulója – év végén pedig halálának centenáriuma. Mit tesz ilyenkor egy igazi rajongó, különösen, ha ő maga is az irodalomnak és az irodalomban él? A súlyos mínuszokkal dacolva útnak indul, hogy a nagy előd szellemében egy Jack London-emléktúrán bejárja hazáját. Centauri, a rejtőzködő magyar író vette a sátorfáját, és ötezer forinttal, öt deci viszkivel és egy adag fanatizmussal – no meg néhány praktikus felszereléssel – nekiindult Magyarországnak.
Az útvonalat az olvasók jelölik ki számára, a Facebookon szavazhatnak, merre haladjon a túra során az író, aki a nagy rejtőzködők – Salinger, Pynchon – nyomdokain járva 2006 óta őrzi inkognitóját. Hogy kit rejt a Centauri írói álnév, ma sem tudjuk, ám aki segítő kezet nyújt, és befogadja az egyre keményebb télben stoppal kalandozó szerzőt, végre megismerheti a Pátosz a káoszban, a Kék angyal és a Jégvágó alkotóját.
Miért ment világgá Jack London? – tette fel a kérdést Centauri. „Mert elege volt a rabszolgamunkából és a családjából, kiváltképp Flora Wellmanből. Hogyan közlekedett? Vonatokra kapaszkodott fel, általában az alvázra, és így tett meg ezer mérföldes utakat. Miből élt? Koldult, rabolt, lopott, néha dolgozott (utóbbit a legritkábban).” És miért indult el ő maga? Azon túl, hogy ha csak kicsiben is, de átélhesse Jack London útját, az író meg akarja tudni, igazuk van-e azoknak, akik szerint mifelénk a közöny és a féktelen bizalmatlanság az úr.
Centauri Jack London túra 100Centaurit elsőként a Dunakanyarba vitte a véletlen és a Facebook-szavazatok. Esztergom és Szentendre után a Balaton felé vette az irányt, ahol gyorsan kiderült, komolyan gondolja a túrát és az előre kijelölt szabályokat. Ha kell, fázik, éhezik, de nem tér vissza a meleg szobába. Jégbe fagyott vitorláson éjszakázott, az út szélén didergett, és nehezen talált fuvart, de folytatta a kalandozást, amely nem várt fordulatokat tartogatott számára. „Épp folytattam volna a stoppolást, amikor a szemközti sávból autó kanyarodott be. Odébb araszoltam, ne legyek útban, ám a kocsi megállt, kiszállt belőle egy ismeretlen hölgy, és nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: »Érted jöttem.«”
A túrának tehát valóban híre ment, több százan követik, és tízezrek olvassák a posztokat az író Facebook-oldalán, és ha kell, kilométereket utaznak, hogy felvehessék és meghívják ebédre, mielőtt újra továbbáll.
Forrás

Centauri Szeleta2 Jack London túra 100 Jákob botja író writer könyv

http://https://centauriweb.hu/archiv/sajto/20-napra-facebook-kovetoire-bizta-magat-a-titokzatos-iro-hirado-hu/

http://https://centauriweb.hu/archiv/sajto/a-bolygo-centauri-nepszabadsag/

http://https://centauriweb.hu/archiv/sajto/vs-hu-videointerju-zafir-turarol-2016/

http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo/medve-utan-tusnadon-tusnadfurdo/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük