• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.10.02. Máris dübörög a Boldog-boglya!

A Boldog-boglya tegnap (Fotó: Centauri)

2020.10.02. Drága Barátaim, úgy tűnik, jó választás volt a tegnapi boglyanév-játékban (ITT) a kerthez legközelebbi boglyának a Boldog-boglya nevet adni! Röviden: 24 órája sincs, hogy végre beüzemeltem a boglyákat, vagyis feltöltöttem őket eleséggel. És ettől boldognak éreztem magam.

Óvatosan méricskéltem a lehetőségeket. Nem vártam gyors eredményt. A Boldog-boglyáról megírtam, hogy annyiban speciális a többihez mérten, hogy ezt kívülről is megszórtam szemes kukoricával, abban a reményben, hátha megfogja a szajkókat.

Húzós, pörgős napom lévén nem sokkal dél körül már szinte rosszul voltam a fáradtságtól, s szükségét láttam egy kis sétának. Mindenféle felszerelés nélkül mentem ki az udvarra, csak a kalapot húztam a fejembe. Megint jó idő kerekedett, süt a nap, élénk, langyos déli szél fúj. Hogy egy kicsit jobban megmozgassam magam, gondoltam, elmegyek legalább a Boldog-boglyáig, az csak pár lépés.

De már messziről is kicsit furcsának találtam. Mintha másként állt volna a teteje.

Amint lépésről lépésre közeledtem, egyre inkább úgy éreztem, látnom kellene már a tetejére szórt kukoricát. Mikor aztán elértem, megdöbbenve láttam, hogy tök üres.

Valaki vagy valakik olyan tisztára nyalták 24 órán belül, mintha soha semmi nem lett volna ott. A boglya tetején jól látható volt, hogy a széna közé csorgó szemeket is kibányászták. Voltaképp lyukat vájtak a boglya tetejébe.

Nem mondom, ennyire gyorsan nem szokták megtalálni az etetőhelyeket se a fácánok, se szajkók, de azért nem kizárt. Az igazi meglepetés akkor fogadott, amikor megvizsgáltam a boglya kamráját is, ahová tegnap bő 5 liter kaját töltöttem. Már ahogy lehajoltam, érzékeltem, hogy a kamra bejárata jóval tisztább, mint tegnap. Belül pedig szinte semmi! Sőt, olybá tűnik, mintha odabent is lyukat kapartak volna.

Egy szó, mint száz: bár úgy gondoltam, hogy főként a kemény, télies idő beköszöntével üzemelhet madáretetőként is a boglya-gyűjteményem, úgy tűnik, egyikük gazdára talált máris! Még néhány környékbeli boglyát ellenőriztem, de azok érintetlenek. Pontosabban találtam még egyet, ami szintén meglepett, a Kökény-liget sarkán álló boglyát pedig máris RÁGCSÁLÓK  találták meg; az ottani kis kamra tele van máris maghéjakkal.

Itt valószínűleg pockok lakmároznak máris.

De hogy kik fosztották ki a Boldog-boglyát, arról lövésem sincs. Azaz csak tippjeim. Két jószágot tartok a legesélyesebbnek. Az egyik a fácán. Bár vele kapcsolatban is vannak kétségeim. Hónapok óta nem láttam közvetlenül a kert közelében, ráadásul a birtokon jó ha 3-4 fácán mozog. Már csaknem cuppantottak be egyből 5 liter kaját? Illetve a boglya tetejére szórt kukoricával együtt megvan az 6 liter is.

Fácán - Phasianus colchicus

Ó lenne az? (Fotó)

Bár a szajkó kisebb, viszont állati szemfüles, és máris kisebb bandákban jár. Szóval, ha ők találtak rá, akkor elképzelhető, hogy ők voltak a fosztogatók. Ugyanakkor szajkóból is kell egypár, hogy így felnyaljanak mindent.

Harmadik tippem: szarkák. Kora reggel nagy zsivajra lettem figyelmes. A dolgozószoba melletti fenyőkön legalább 8-10 szarkát láttam együtt. El is csodálkoztam. Tudom, a legtöbb helyen közönséges, de nem nálam. Itt hollót százszor látok, míg szarkát egyet sem. Az utóbbi 10 évben, jó ha évente párszor reppent ide-oda egy-egy. Elképzelésem sincs arról, hogyan-miért keveredtek most ide. De ha már egyszer idekeveredtek, talán ők találtak rá a boglyára?

szarka pica pica

Szarka (Forrás)

Végül azt sem zárom ki, hogy vadak is rátalálhattak. De ők hogyan érték fel a boglya tetejét? Még egy szarvasnak is magas.

Azontúl, hogy most lehet a Facebookon tippelgetni, van megoldás a kérdés biztos, gyors megválaszolására, hisz itt a vadkamera. A boglyát azonnal feltöltöttem, méghozzá oly módon, hogy a tetejére épp csak jelzésként raktam egy marék kukoricát, viszont sokat pakoltam a karmabejárathoz. A kamerát pedig ráállítottam a boglyára.

őzbak videó vadkamera

 

Nem tudom, mennyi idő kell ahhoz, hogy kiderüljön, kik az első boglya-vendégeim, de szerintem elég 1-2 nap, vagyis a hétvége. Bárkik voltak is, nem hiszem, hogy ne térnének vissza. Pár szem kukorica és némi búza maradt még a boglyában, szóval a maradékért biztos visszajönnek. Drukkoljatok, hogy mielőbb felvételeken nézhessük a tetteseket!


Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    2020.10.02. Varázslatos októberi fények – és egy ígéret

    Hogyan etessünk baglyokat? – Bagolyvédelem otthon

    6 Comments:

    1. Szabó Edit

      Cen’, nem tudom, hallottál-e róla, hogy ha már rosszul vagy a fáradtságtól, le is dőlhetsz ám egyet aludni! 😉 🙂

    2. Ibolya Nagy

      Hát, kedves Cen’, bárki volt is, de bölcs előrelatassal elgondolkodnek azon, hogy tavasszal a birtok mely részébe vetnék kukoricát!🌽🌿☀️
      Ki fog derülni, én mindenképpen madárra tippelek (szajkó, szarka).

      • Vetésen gondolkodtam már, de kukoricát nem szeretnék, mert tájkép szempontból nem igazán nyerő itt; inkább olyan forrást kell találnom, ahonnan olcsón szerezhetek 🙂

    3. Lívia dr. Zilahi

      Jöttek a plebejusok az ingyen kajára- biztosan valami szemfüles szarka csapat lehetett. Gőzöm sincs, ám ha párhuzamot vonnék (bocs nem túl ízléses) a potya kajára lecsapók és az ember között, vajh melyik madár lehetett?

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük