• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

DAN

Centauri Jégvágó Magvető Kiadó 2013 irodalom író Kék angyal könyv Ice Pick novellaDan Coolbirth, a Jégvágó főhőse sokat beszél, és míg elmeséli történetét, véleményt alkot a világ dolgairól, a családjáról, a háborúról, szexről, étkezésről. Gyakran igen sommás, és egy kamasztól talán annyira nem is meglepő durva véleményt. Itt olyan részleteket olvashatsz a Jégvágóból, ahol az oaklandi fiatalember alaposan kioszt mindenkit, nem ritkán önmagát is.

A háborúról

Öljek le ezer nácit, komcsit, sárgát, feketét, fehéret, tarkát, azt remélve, hátha épp az enyém az egyezrednyi esély, hogy félőrültként, szétlőtt picsával egyszer még hazatapogatok? Egy nagy lófaszt!

Tovább
A haldoklásról

Nincs olyan mély kút, aminek az alja annál sötétebb. Az a sötét sötétje, hogy rohadna meg, akárki csinálja, én inkább lecsukom a nagyi szemét, csak ezt ne kelljen néznem. Legalább három filmet láttam, ahol párnával fojtanak meg valakit; megmondom, ember, hajszál választott el attól, hogy megtegyem én is.

Tovább
A jó helyekről

Az a hely csúcsszuper volt régen, csak azért nem jártam oda, mert Julia, az első komoly barátnőm ott csalt meg egy dobossal. Titokzatos dolog, de a második komoly barátnőm, Elizabeth is ott csalt meg, ő pedig egy zsaruval.

Tovább
A képmutatásról

Ugyanakkor a legnagyobb titokban ötvenezer kotont rendeltek a frontra, és amikor ez kiszivárgott, közleményt adtak ki: a gumióvszerek a géppuskacsövet védik a korróziótól. Nem is az a legrosszabb, hogy úgy kell tenni, mintha a katonák két roham között nem kurváznának, hanem az, hogy hülyének nézik az embert.

Tovább
A kussolásról

Persze fos voltam én is: álltam az ajtóban, bevert az eső az előszobába, tök nyugodtan néztem végig, hogyan akasztja a kulcsot a fogasra, még a görgős koffert is kihúztam a taxihoz, ahelyett, hogy ráüvöltöttem volna: Elmész te a picsába!

Tovább
A szexről

És végre nem félsz, hogy más irányít, nem félsz, hogy elröppen és nem tér vissza a pillanat. Tudod, hogy ez most nemcsak alamizsna, nem, ember, ez adomány, a bőség maga, az egyetlen lehetőség, hogy a halált cáfold, ne maradj csontra aggatott hús és húsra húzott ruha.

Tovább
A szexről 2

Fiacskám, azzal kábítani a lányokat, hogy rohadt a világ, amatörizmus – okított a nagyi. – Ha ezzel házalsz, olyan lányokat fogsz ki sorra, akik ejtenek, még mielőtt letusolnál.

Tovább
Angelicáról

Már épp haragudnék, amikor elmosolyodik – az utolsó utáni pillanatban megkegyelmez –, és ez mindent megold. Leesik a tantusz: sokkal korábban is, éveken át éppígy oldott meg mindent. Hajdanán a viszonylagos családi békénk – hogy apámék nem rontottak egymásnak késsel –, baszki, mindez a montanai Angelica Warrennek volt köszönhető.

Tovább
Az agyműtétekről

Mire nem képes a modern orvostudomány! – egy kalapáccsal beverte a jégvágót a fejbe. Miután átütötte a csontot, Freeman doki ide-oda mozgatva a jégvágót szétbaszta az agyat. Talán annyira nem meglepő, hogy ebbe időnként ott helyben belehaltak.

Tovább
Az emlékekről

Hosszú, rozsdamentes fecskendővel kiszivattyúzza az orrodon át minden emlékedet, átszippantja egy törhetetlen lombikba, a lombikot pedig – nehogy mégis előpiszkálhasd – beépíti egy felrobbant atomerőmű betonszarkofágjába. Onnan vedd ki, baszki.

Tovább
Az összeesküvés elméletekről

A magamfajta töketlenek tizenhat évesen a Capitolium előtti parkban leteszik a nagyesküt az elnökre meg a Bibliára, hogy soha az életben nem nyúlnak nőhöz, cserében a pornómagazinok után nem kell fizetniük áruforgalmi adót. Ha pedig suttyomban mégiscsak bevágják a lompost egy lepukkant pincérnőnek, akkor irány a sziget és jöhet a napalm.

Tovább
Hemingwayről

Hemingway ivott, akár a gödény, mint hírlik, néha együtt Marylin Monroe-val. Többet ivott Jack Londonnál is, búvalbaszott figura volt, mondjuk, meg tudom érteni, ha esetleg ő maga is úgy érezte, hogy mások epigonja.

Tovább
Könyvekről

Tipikus handabandás senkiházi, akiben annyi szufla sem volt, hogy elvegye a nagyit, csak párszor beakasztott neki, ennyi, most meg itt sajnáltatja magát, veri a nyálát a nagy semmire. Egy dologban van csak igaza. Szeretni egy nőt kockázatos. Gondolj csak nagyapára! Ráfaragott azzal a Jessica Vernieu-vel. De ő baszki legalább ráfaragott.

Tovább
Könyvekről 2

Mit gondolsz? Bernstein egy karton cigiért írta a West Side Storyt? Balzac meg éppenséggel azért írt, hogy kicsengesse az adósságait. Mondjuk, ez bizonytalan összefüggés, mert ha az eladósodás és az alkotóképesség között ilyen összefüggés lenne, ma élne a legtöbb Balzac, de világos, hogy nem ma él a legtöbb.

Tovább
Összeesküvésekről 2

Ráadásul szentül hiszik, hogy legborzalmasabb találmányunk az atombomba, holott van az atomnál is rosszabb. Az angolvécé. Kevesen tudják, pedig tudni kéne, hogy a klotyón keresztül folyik le a csi! Meg ne kérdezd, mi a franc az, de valami keleti szar, és egyesek szerint kurva fontos, hogy el ne folyjon.

Tovább
Pablo a pelikán

Néhány túlbuzgó zöldpárti a fejébe vette, hogy segítenek a hátrányos helyzetű Pablón, kioperálják belőle a vesszőt, s így ismét a nyugati part népes pelikánkolóniájának teljes értékű tagja lehet.

Tovább
Pénzről és gazdagságról

Talán sejted is, hogy aki csak teheti, megvág téged, a titkárod havonta pár ezerrel, a kubai bejárónő napi két szappannal. Gondolom, mindez belefér, az üzletpolitika része ez is, más kérdés, hogy időnként a nejedet is a pizzafutár dugja.

Tovább
Pocsolyákról és ugrálásról

Figyeld meg, hány dologgal van úgy, hogy csak te láthatod, így aztán, csak neked fontosak, senki másnak, amiért meg odavan boldog-boldogtalan, téged hagy hidegen. Szar ügy. Főként most. Ennyi az egész élet: jó nagy ugrás egy rohadt pocsolyába.

Tovább
Salingerről

És akkor Salinger előáll a farbával! Azzal kábítja a csajt, hogy mérgező szarrá rohad bennük a rendkívül ártalmas pizza. Szegény digók tudják vajon, hogy voltaképp szarniuk sem volna szabad másutt, csak egy szigorúan ellenőrzött atomtemetőben?

Tovább

 

2 Comments:

  1. Ibolya Nagy

    Mindig lenyűgöz ez a bravúros szleng, azt hiszem, hogy előbb-utóbb újraolvasom.☺

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük