• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.10.14. Kertem alatt a szarvasok jól laknak

TEGNAPI POZÍCIÓ – ÍGY FEST A HELY NAPPAL 🙂

2020.10.14. Ma éjjel már biztos voltam abban, hogy megint jó felvételek születnek. Három éve vadkamerázok már, ha jól számolom, és már a karantén időszaka is rendkívül jó volt, de ilyen lehetőséget a szarvasoktól sosem kaptam. Hiába volt a völgyben nyalósó, hiába lett őzetető, nem volt egy olyan hely, ahol rendszeresen csoportosultak volna; legalábbis olyan hely nem, amit kamerázhattam is. Most van.

Úgy tűnik, lassú gyülekezés alakul ki a kert alatt, a kis kertkaputól mindössze 12 méterre.

Tegnap megdupláztam az adagot, de reggelre eltűnt. A taposás mértékéből sejtettem már, hogy minden korábbinál nagyobb jövés-menés volt az éjjel. A kamerát fedő cserepet rögzítettem, hogy szélben se takarhassa el a mozgásérzékelőt, szeles éjszaka volt, így a harmattól se kellett tartanom, szóval szinte biztosra mentem. Lettek is új felvételek, s megint jött két új bika – igaz, ezek ketten kölyökbikák még, bikaborjak, nevetségesen vékonyka agancsokkal (ők az úgynevezett csaposok, másfél éves fiatal bikucik).

A tegnapi bikák ezúttal elmaradtak. Újdonság, hogy szemlátomást egyre ráérősebbek, egyre szívesebben töltik az idejüket a Boldog-boglya közelében; a napok óta látható borjú még le is feküdt egy kis kérődzésre. A képeken látható szarvastehén és borja ugyanaz a páros, akiket a kezdetetektől látunk, de a két bikaborjú új.

ITT ÉRKEZIK A SZOKÁSOS PÁROS, ANYA ÉS BORJA, DE A HÁTTÉRBEN MÁR KÍVÁNCSIAN FIGYEL KÉT BIKABORJÚ

ELSŐNEK AZ ANYA-BORJÚ PÁROS JÖTT ENNI

KÉSŐBB CSATLAKOZTAK HOZZÁJUK A BIKABORJAK IS

Két kérdés merül fel most. Mi lesz abban a 10 napban, míg Erdélyben leszek? Mert annyi takarmányom nincs, hogy egy a szarvasoknak elegendő mennyiséget rakjak ki, hisz az mázsákban mérhető. Éhen veszni nem fognak, övék az egész környék, csak a csemegétől lesznek megfosztva.

Előfordulhat, hogy visszatérve elölről kell kezdeni a szarvasok “házhoz szoktatását”.

Át kell gondolni majd, hogy valóban ezen a helyen szeretném-e folytatni, télen ugyanis lehetnek egészen komoly csapataik is, azok pedig komoly taposást visznek végbe. De mindenképp egy a mostanihoz hasonló tiszta, nyílt helyen kell etetnem őket, ahol nagytotálban vehet komolyabb létszámot is a kamera.

Csodálatos lehetőség ez, mivel rendszeres kamerázással, áttérve a videózásra is, nagyon sok mindent tudhatunk meg az itt élő szarvasokról. Viszont kérdés, honnan-hogyan szerzek annyi takarmányt, ami egy kis csorda ellátásához szükséges.

Holnap indulok Erdélybe, így maradt még egy éjszakám kamerázásra. Tegnap egyszerűen elfelejtettem átállni videózásra, de ma mindenképp videókat készítek majd. Hűvös, szélcsendes éjszaka jön, ezért lehet, hogy a párásodás ismét keresztbe tesz, de azért remélem, hogy mielőtt elmennék itthonról, kapunk még pár érdekes mozgóképet is.

A legjobbakat kívánva: Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    2020.10.13. Feljött a házhoz egy szarvasbika is

    7 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Remek felvételek, gratulálok!🦌☺️

    2. Nagyon klassz felvételek,édesek🦌🙂
      Viszont ami az etetésüket illeti,nos,nem lesz egyszerű!Többen,többen lesznek.😯
      Szívesen segítenék,tudnék is kukoricával hozzájárulni,ha el tudnad terelni őket ,ide a
      a mellettünk lévő kukoricas táblába.Elcsipegetnének itt,a többi őzikékkel.🥰🦌

    3. Szabó Edit

      Írom itt is:
      Ha lehetne támogatni a honlapot, akkor mi is hozzájárulhatnánk az etetés anyagi részéhez. (Az erkélyen úgysincs lehetőségem szarvasokat etetni. 🙂)

      Nem olcsó mulatság manapság ennyi állatot etetni. 😕 Hiszen már vannak törzsvendégeid, és valószínű, hogy az étteremnek híre megy!

    4. Lívia dr. Zilahi

      Szívesen beszállok a boldog boglya projektbe, ha kell a kukoricára :-))kérek széepn majd információt, hogyan tehetem. Nagyszerű felvételek.

    5. Kálmán Péterné

      Hüha! Ez fogas kérdés. A felvételek csodásak. Az etetés projekt miatt érdemes lenne tényleg távolabb vinni a helyszínt. Csak egy ötlet: fel kéne venni a kapcsolatot a környéken működő vadásztársasággal. Ha biztosítanának takarmányt megkímélhetnéd őket az etetőhely kiszolgálásától, cserébe a felvételek, videók számukra is álományfelmérést, (minőség, mennyiség) jelenthetne. Nem utolsó sorban Te is mi is élményekkel tudással gyarapodnánk. Egy próbát megér! Hátha!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük