• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Bejgli és biológia – A karácsonyi bejgli élettani hatásairól

2020.12.25. Sajnos az idén sem sikerült mindenkinek békében ünnepelni december 24-én, de van remény, hisz sok békétlenség forrása könnyen megszüntethető. Kénytelen vagyok ismét életvezetési tanácsadóként szólni hozzátok.

Széles körben ismert a vitaminok és különböző nyomelemek jótékony hatása, ám szinte semmit sem hallani arról, milyen áldásos hatással bír a bejgli. Sőt némelyek – súlyos tudatlanságukban – arra vetemednek, hogy a karácsonyi bejglizés szokásán élcelődjenek. Míg például a C-vitamin számos gyümölcsből és zöldségből felvehető, ugyanígy kálciumra vagy káliumra is sokféle élelmiszerből tehetünk szert,

addig az úgynevezett bejglikumhoz kizárólag a bejgliből juthatunk hozzá.

A bejglikum roppant összetett molekula, mely sehol másutt nem jön létre, mint a bejgliben, ugyanakkor elengedhetetlen a szervezet, főként az idegrendszer számára. Nem helyettesíthető semmivel, és hiánya súlyos tünetegyütteshez vezet, többek között elviselhetetlen feszültséghez, kritikus esetekben idegrohamokhoz és hisztériához. A bejglikum segíti más, az idegrendszer számára szintén fontos elemek, így például a magnézium felszívódását is.

A bejglikum sajátossága, hogy bomlása során úgynevezett bejglicidek keletkeznek,

melyek viszont rosszkedvet, levertséget, fáradékonyságot okoznak. Mielőtt azt hihetnénk, hogy a bejglicidek kedvezőtlen hatását a bejglifogyasztás csökkentésével kezelhetjük, fontos leszögezni: a bejglicidek csak akkor fejtenek ki kedvezőtlen hatást, ha ugyanakkor a bejglikum-koncentráció nem megfelelő a szervezetünkben. Ezt nevezi a tudomány bejgli-egyensúlynak, amit sokszor azért nem tudunk beállítani az ideális szintre, mert karácsonykor úgynevezett bejgli-boommal jut a szervezetünkbe bejglikum, vagyis hirtelen nagyon sok, ennek megfelelően nem sokkal később a bejglicidek szintje is drasztikusan megemelkedik, így a bejglikum-bejglicid egyensúlyt csakis újabb, jelentős mennyiségű bejgli fogyasztásával tarthatjuk a megfelelő szinten. Ezért nem javallott a bejglifogyasztás drasztikus csökkentése. A szervezet jelzi is ezt a számunkra, ezért van az, hogy miután megettük az első szelet bejglit, már nehezen hagyjuk abba.

Szintén a bejgliben találhatók az ún. bejglipidek, melyek a szervezet energetizálásában és a sejtvázak megerősítésében játszanak szerepet, így a bejglievő igen hamar energetikusabbnak, stabilabbnak érzi magát, nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is. A bejgli megvonása épp azért járhat együtt ijesztő tünetekkel, mert a némi késleltetés után létrejövő bejglicidek épp az ellenkező irányban hatnak, vagyis energiavesztéshez és instabilitáshoz vezetnek sejtszinten is. Így a bejglifogyasztó első körben nemcsak kiegyensúlyozottabb lesz, de energikusabb és stabilabb is, majd a bejglicidek hatására mindennek épp ellenkezőjét tapasztalja.

Ezért, ha egyszer valaki bejglievésbe kezdett, tilos őt erről lebeszélni, épp ellenkezőleg: újabb és újabb bejglit kell biztosítani a számára, hogy ne nyíljon kritikusan nagyra az úgynevezett bejgli-olló.

A bejglifogyasztás legnagyobb rákfenéje az, hogy eléggé el nem ítélhető módon az év egyetlen, rövid időszakához kötődik, így december 24-re a populáció jelentős hányada súlyos bejglikumhiányban szenved, viszont jó hír, hogy a bejglikum a leghamarabb felszívódó vegyület, így – szemben sok egyéb vegyülettel és nyomelemmel – hatása gyakorlatilag azonnali. Könnyen megfigyelhetjük ezt 24-én: a bejglievő gyakorlatilag az első falatok után megnyugszik. Ennek oka többek között az, hogy a bejglikum nem egyszerűen gyorsan hat, de már a nyálkahártyán keresztül is jelentős mennyiségben szívódik fel.

Sok karácsonyt menthetne meg, ha a fentiek széles körben ismertek volnának, hisz így pontosan tudná mindenki: csak addig kell kibírni, míg az első falat bejgliig el nem jutunk. A bejglikum erejét mi sem jelzi jobban, minthogy a bejgli puszta említése is felerősítheti a hiánytüneteket, így miután ezt elolvastad, kénytelen leszel magadhoz venni egy újabb adagot.


bejgli

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Slider

Slider

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*

          

  6 Comments:

  1. Kálmán Péterné

   Tudományos fokozatot érő fantasztikus felfedezés! :)) Jól szórakoztam!

  2. Ibolya Nagy

   😂😂😂
   Egészségetekre! (mákos bejgli nincs, tudod, amiből úgy kicsordul a töltelék ☺️)

   • Ibolya Nagy

    Kulcsmondat: csak addig kell kibírni, amíg az első falat bejglihez nem jutunk.
    Nagy igazság, sok karácsonyi összetűzés megelőzhető lett volna, ha addig kibirtak volna ☺️

  3. Lívia dr. Zilahi

   Zseniális, szórakoztató , szellemes, tele jósággal , humorral és étvágygerjesztő, nem is tudtam, hogy a bejglikumnak Hook effektus hatása van:-)))))vagyis ha mérnétek a bejglipid és bejglicid szintet, nagyon alacsony lenne, mert azonnal kimeríti a következő adag bejgli , vagyis állandóan enni kell:-))))))))). Biztosan van még valami nagyon jó egészségmegőrző kajád így Karácsony estére-szóval jöhetnek a receptek:-)))

  4. Bencze László

   Már majdnem rákerestem a Bejglikumra a GOOGLEN 🙂

  5. Tímár Istvánné:Rozika

   Kedved Cen!
   Izgalmas olvasmány volt, ennél kimeritőbb tudományosabb bejgli témáról, még nem olvastam. 😊
   Főleg az egészségre való hatása, volt számomra a leg fontosabb! 😉😊
   Köszönöm neked, jól szórakoztam! 😊🤗🥰
   Boldog Karácsonyt kívánok! 😊 ❤️🎄🎄🎄🎄

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük