• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Összeesküvés-elméletekről 2 (Jégvágó, 2013)

Ráadásul szentül hiszik, hogy legborzalmasabb találmányunk az atombomba, holott van az atomnál is rosszabb. Az angolvécé. Kevesen tudják, pedig tudni kéne, hogy a klotyón keresztül folyik le a csi! Meg ne kérdezd, mi a franc az, de valami keleti szar, és egyesek szerint kurva fontos, hogy el ne folyjon.

Centauri Jégvágó Magvető Kiadó 2013 irodalom író Kék angyal könyv Ice Pick novella összeesküvés elméletekrőlTudod mi a legjobb? Van egy barátom, Flami. Ő is elköltözött, mint Goblin, de csak Santa Monicába. Az ő felesége, Sue is ilyen étrend-problematikus. Egyszer betoppanok hozzájuk, épp csak lerúgom a cipőt, épp csak az orrom alá penderítenek valami nassolnivalót, amikor a papírvékony, manószerű Sue felnéz a jógaülésből és felkiált:
– Képzeld! Fantasztikus kurzusra járok az Államok legjobb természetgyógyászához, és a mai előadáson megtudtam, mennyi bélsár lappang bennünk. Te hallottál már erről?
– Hogy mennyi szar dekkol?
Öregem, mit szólsz? Lappangó szar. Hallottál már ilyet?
Ezt kérdezi a csaj, én meg bámulom a zenkekszet, biochipset meg szójatofut, és bár egy perccel korábban még farkaséhes voltam, már egy falat sem fér belém.
Sue csodálatosan fellelkesül, amikor bevallom: az infó nekem is új.
Megint megkérdezi:
– Hallottál már erről?
– Nézzük csak! King Kongról igen, a szabadkőművesekről igen, a Holdra-szállás megkérdőjelezéséről igen, a DNS-ről, a DDT-ről, az ECT-ről és az LSD-ről szintén, de erről, momentán, eddig még nem.
És már mondja is, hogy egy átlagos amerikaiban négy kiló van, a japánokban csak kettő, az európaiaknál pedig abszolút változó. Mit mondhatnék erre?
– Klassz. Négy kiló az amerikaiakban? Az bizony nem kevés! Bennünk van a legtöbb? Talán nem véletlen, hogy mi építettük meg a Word Trade Centert és a Lopakodót.
Már a számon van:
– Mondd csak, Sue! És mennyi a szudáni átlag?
De inkább hallgatok. Erősen figyelek, hogy ne alázzam porig. Nem könnyű, ember, elhiheted. Azt sem közlöm, hogy bennem speciel egy deka sincs.
Mégis jó tudni minderről, nem igaz?
Hiába. Vannak ilyen hasznos infók. Jó tudni, hogy nem a majmoktól, hanem földönkívüliektől származunk, méghozzá azoktól az óriás földönkívüliektől, akik a piramisokat építették, azokat a piramisokat, amelyekben a görbe sín is kiegyenesedik, talán te is tudod. Atlantisz volt az első városunk, első háziállataink a delfinek, az pedig oltári hülyeség, hogy átköltözhetünk majd a Marsra, ne is álmodj róla, kishaver, mivel azt már tönkretettük korábban. Mi szárítottuk ki a folyóit, mi forraltuk el a légkörét, úgyhogy nincs más választásunk, már ha itt is agyonatomozunk mindent, mint visszamenni oda, ahonnan jöttünk, vagyis a Szíriuszra. Mondjuk, az sem mindegy, melyikre, ugyanis abból három van. Jobb tudnod azt is, hogy Shakespeare is olyan, mint a Szíriusz, valójában három ember – az egyik bizonyosan Marlowe –, a három Brontë nővér könyveit viszont egyetlen fivérük, az alkoholista Branwell Brontë, a Fekete Bika törzsvendége írta, Homérosz pedig vak volt és egyáltalán nem létezett. Ez alap. Ráadásul szentül hiszik, hogy legborzalmasabb találmányunk az atombomba, holott van az atomnál is rosszabb. Az angolvécé. Kevesen tudják, pedig tudni kéne, hogy a klotyón keresztül folyik le a csi! Meg ne kérdezd, mi a franc az, de valami keleti szar, és egyesek szerint kurva fontos, hogy el ne folyjon. És tudnod kell, hogy a fentieket nem a republikánusok vagy a demokraták terjesztik, épp ellenkezőleg! Mindkét oldal igyekszik elpalástolni mindezt, méghozzá egy titkos paktum miatt, amit a két oldal a világhatalom megszerzésének érdekében több ezer évvel ezelőtt, pár nappal földönkívüli óriásőseink távozása után kötött. Ennyit a fontos infókról.
Egyeseknek nyilván orbitális kérdés az is, mi az ábra a bélsárral.
Semmi vész, gondoltam, ez csupán elszigetelt eset. Szegény Flami, jól kikapta ezt a fékezett habzású ezoterikát, aki nem mellesleg hisztérika is. És most? Joyce-t olvasva kiderül, hogy évtizedekkel korábban Salingernek is épp ez volt a heppje. Kapizsgálod már, miért nincs segg a gatyájában? Azt már jóval korábban is értettem, hogy miért olyan Sue-val beszélgetni, mintha egy abortált magzat székfoglalóját hallgatnám. Mit tud ő a világról? Mennyit látott, mennyit lát, mit érez belőle? Se enni, se szarni nem szeret.
Csak az gondolkodik így, aki sosem éhezett. Akinek ételhez, tűzhöz, vízhez, mindenféle érzéki dologhoz abnormis a viszonya. Sue vajon tudja egyáltalán, amit a nagyi tudott? Milyen egy finom vacsora? Mire jó az osztriga? Honnan kell chardonnayt hozatni: Sierra Foothillsről vagy az Anderson-völgyből? Milyen a korahajnali szex? Vagy ő is olyan, mint sok más vega és ezoterika: bármit teszel, tolhatsz ezer finom érintést, lehetsz Rómeó, Sade márki vagy Brad Pitt, tudhatod a Káma-szútrát betéve, dalolhatod neki az énekek énekét, akkor is csak olyan marad, akár a Kalahári.
További részlet
Jégvágó (Magvető Kiadó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük