• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Százmilliárdokat forgató bróker esete az elérzékenyüléssel

Rimár Péter Forrás

Annyira tehetséges emberek, és annyira örülök neki, hogy mással foglalkoznak, mint én, hogy nekem ez minden pénzt megér.


2019.10.13. Hamarosan róla is szó esik (ismét) 🙂 Az alábbi cikk csak most került elém. A rendkívül érdekes, hosszú interjúban olvashattok a Szivárványbalesetről is – tudom, jópáran ismeritek, hisz annak idején megvettétek. Számomra pedig nagy öröm volt novellát írni Szűcs Attila festményére (Repül, Karel, repülj!). Attila több munkája itt is felbukkan, ezen a honlapon, természetesen az engedélyével (pl. A repülés művészete). A Szivárványbaleset pedig Rimár Péter – szakmájára nézvést bróker – támogatásával láthatott napvilágot. Nemrégiben a Portfolio.hu készített vele interjút. Alaposan kifaggatták, én csak két pillanatot ragadnék ki az interjúból:

Tavaly a te pénzügyi közreműködéseddel jelent meg a Szivárványbaleset című kiadvány, amelyben kortárs szépírók találkoznak Szűcs Attila alkotásaival. Mi motivált a kiadvány finanszírozására? Milyen volt a kötet fogadtatása, illetve várható-e folytatás?

Attila nagyon jó barátom, az ő 50. születésnapjára készült a kötet. Attilának tavaly volt itthon nagy életmű-kiállítása, és a Sotheby’s-nél is volt két sikeres aukciója, ez nagy sztori. De nem tudjuk, milyen volt a kötet fogadtatása, mert bár több kiadóval is tárgyaltunk, mindenki nagyon sokat ígért, de nagyon keveset tett az ügy érdekében. Ez ugyanaz a sztori; ahogy a tőkepiacon, úgy a képzőművészetben sincsenek Magyarországon rocksztárok. 1000 példányt nyomtak ki, úgy tudom, hogy az mind elfogyott. Az viszont nagyon megható volt, hogy a magyar irodalmi élet ennyire jól reagált erre, ilyen sok mű született. Az volt a kérés, hogy ne önálló életű szövegeket küldjenek be, hanem műalkotásra reagáljanak. Nádas Péter, akiről azt gondolom, hogy Nobel-díj-esélyes magyar író, nagyon komoly szöveget írt. Hogy folytatása lesz-e, nem tudom, ha lesz valaki, aki a barátom és valami számomra fontosat csinál, akkor örömmel. Annyira tehetséges emberek, és annyira örülök neki, hogy mással foglalkoznak, mint én, hogy nekem ez minden pénzt megér.

Neked, mint ismert magyar műgyűjtőnek, illetve befektetési szakembernek ez mennyire szempont vásárláskor? Befektetés a műgyűjtés?

Önmagában a befektetési lehetőség nem motivál. Én már nem is szívesen vásárolok raktárra. Csak annyit akarok, hogy hadd érzékenyüljek el. Nyilván vannak más kritériumok is, az öngólt meg tudom különböztetni a hatalmas kapáslövéstől, de ha nincs meg az érzelmi kötődés, akkor nem érdekel.

Azon túl, hogy bepillanthatunk egy bróker életébe, az interjú szépen adja vissza Rimár Péter habitusát, karakterét is – állítom, miután nem először találkoztam vele. Olvassátok el a teljes interjút ITT. 🙂

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Rimár Péter Szűcs Attila műtermében (Fotó: Centauri)


http://https://centauriweb.hu/archiv/legszebb-emlekeim/a-broker-a-festomuvesz-az-irodalomtortenesz-es-a-regenyiro/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villamnovellak/repulj-karel-repulj/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/repules-muveszete/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/paralleia/

   

5 Comments:

 1. Nem tudom, hogy festmény-e a zseniálisabb, vagy ez a fotó amin nemcsak a festmény van, hanem egy értő/néző is, aki reflektál a képre.

  Mindenesetre, jó olvasni, hogy még vannak olyan emberek, akik segítenek a barátaiknak és akik tudják értékelni az igazi művészeket és alkotásaikat.

 2. Ibolya Nagy

  Hatalmasan jó érzés látni egy igazi, mai hús-vér MECÉNÁS-t és isteni érzés tudni, hogy a Szivárványbaleset egyik példánya az enyém!
  Ez már azt hiszem maga a hygge! 🙂

  • Ibolya Nagy

   Aki még nem olvasta el a Portfólió beszélgetését Rimár Péterrel, annak tudom ajánlani!
   Amikor a pengeéles értelem, az érzelmi intelligencia ,a remek humor találkozik a civil kurázsival, ez ő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük