• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Ez lesz 2021 egyik legizgalmasabb vállalkozása – Marskutatás

2021.01.10. Ez lesz 2021 egyik legizgalmasabb vállalkozása – Marskutatás

Sokan úgy vannak az űrkutatás híreivel, hogy „tizenkettő egy tucat”, és néha talán így is van, különösen, ha valakit nem foglalkoztat a kozmosz vagy távoli bolygók és galaxisok összetétele. 2021-ben ráadásul számos olyan kihívás áll előttünk, melyekhez mérten tizedrangúnak tűnhet, hogy bő egy hónap múlva újabb szonda landol a Mars felszínén. Csakhogy az utóbbi években – különösen 2020 során – alapvetően változott meg az űrkutatás, és az űrkutatás tétje is jóval nagyobb, mint akár csak két éve.

Lassan megszokjuk, hogy a SpaceX – Elon Musk vezetésével – a Marsra készül, sőt embert szeretne eljuttatni a vörös bolygóra, ami akkora lépés volna, amihez képest a Hold elérése legfeljebb gyönge bevezetés.

Két éve ezt még a sci-fi kategóriájába soroltuk, ám lassan nemcsak a gondolathoz szokunk hozzá, hanem a küldetés is realizálódik, a legutóbbi hírek szerint jóval hamarabb, mint pár hónapja gondolhattuk (erről írtam ITT). Súlyos adósságaim egyike tavalyról, hogy még mindig nem hoztam a Musk helyzetét és szerepét körbejáró cikket, de ami késik, nem múlik. Addig is: Musk és a SpaceX progresszív törekvései egészen más fényben tüntetik fel a NASA legújabb Marsküldetését is. Egyrészt mára a SpaceX és a NASA erős szimbiotikus kapcsolatot épített ki egymással, s egyre kevésbé lehet a két cég működését egymástól függetlenül nézni; másrészt, ha a NASA küldetése eredményes lesz, olyan friss eredményeket kaphatunk, melyek alapvetően befolyásolhatják a SpaceX útját is.

Nem kell már sokat várni a Marsutazásra!

Nem lehet nem látni, hogyan támad fel hamvaiból a teljes űrkutatás. A Holdat is hanyagoltuk, ám nemrég a kínaiak ismét holdkőzeteket hoztak haza eredményesen! (ITT). A Marson is 12 éve járt utoljára szonda, és ez indokolatlanul sok idő.

A NASA 2020 nyarán indított szondája 2021 február 18-án éri el a vörös bolygót, és bocsát a felszínére ismét egy marsjárót, mely természetesen az élet nyomait keresi majd.

Évtizedekig tartotta magát az a vélekedés, miszerint nemigen lehet élet a Földön túl, a naprendszeren belül pedig kizárt. Ma már ennek szinte az ellenkezője a meghatározó nézet. Nem csoda, hogy a NASA sem aprózza el a küldetést. Az új marsjáró közel egy tonna! Már nem egy kiskocsit kell elképzelnünk, hanem egy tekintélyes méretű járművet. Egy ekkora „dög” biztonságos lejuttatása nem kis feladat, mikor az 20.000 km/órás sebességgel éri el a Mars légkörét. Ez pokoli sebesség! A járművet szállító kabin 1000 fokosra melegedhet, és a fékezésben többek között egy 21 méteres ernyő is szerepet kap. A nagy számok és nagy kockázatok vállalkozása ez.

Persze rögtön eszünkbe jut az is: vajon milyen tapasztalatokat szerzünk e terepjáró Marsra bocsátásakor, amiket a SpaceX is hasznosíthat, amikor már emberekkel a fedélzeten kell lejutni a bolygó felszínére.

Azoknak, akik a SpaceX-nek és Elon Musknak drukkolnak – mert sajnos Musk körül is létrejött egyfajta törzsi háború – idegtépő lesz február 18-án kivárni, míg megjönnek a marsjáró landolásáról az első hírek. Ha eredményes lesz, ez önmagában is nagyot dobhat az emberes marsutazáson, hát még ha beindul a bolygó felszínének minden eddiginél alaposabb kutatása.

Gyönyörű animáción nézhetjük meg, hogyan szeretnék a Mars felszínére juttatni a marsjárót:

Sosem látott aktivitásunk az űrben nem egyszerűen hab a tortán egy egyébként is nehéz időszakban, amikor – ahogy sokan tartják – volna jobb dolgunk is; mindez egy paradigmaváltás előszele, s e paradigmaváltás hamar vezethet oda minket, hogy nem csupán az űrkutatás vált léptéket, hanem aktuális gondjainkról is más léptékben gondolkodhatunk, s a más lépték egyúttal több és tartósabb megoldást szülhet.

Ezért nagyon fontos az űrkutatás, ezért lesz fontos február 18. –, de hogy miben áll e paradigmaváltás lényege, azzal továbbra is adósotok maradok; ám ígérem, gőzerővel igyekszem lépést tartani, s egyúttal behozni minden lemaradást.

Addig is – február 18-ig is – a legjobbakat minden kedves Földlakónak! Üdv: Cen’


Kérlek, légy oly kedves, oszd meg másokkal is! Köszönöm. 

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider


Slider


Slider


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

           

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük