• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Koronavírus-járvány idején karanténban

2020.03.14. Itthon

Lassan két évtizede szajkózom: lehetnek még olyan helyzetek – akár történelmi helyzetek is –, amikor az olyan helyek a legjobbak, ahol élek. Most épp ilyen helyzet van.


2020.03.17. Bajban vagyok. Jövök-megyek itthon, a völgyben, vadkamerát ellenőrzök, a patakpartot rendezem, fákat ültetek, és a híreket figyelem, ebből a több hete tartó önkéntes karanténból; abból a karanténból, amely eltarthat hónapokig is, és ahogy múlik az idő, egyre kevésbé tudom, mit akarnék írni-mondani, hogyan kellene megszólalni, kell-e, érdemes-e írni bármit egyáltalán.

Intő jel a járvány, egy világot minősít, egy világ minősíti önmagát ebben a helyzetben, ugyanakkor az én életem alapvetően nem sokban különbözik járvány idején a járvány előtti élettől. Igaz, épp az év elején vettem a nyakamba a félvilágot, s ha a járvány nem lép közbe, az egész világot is a nyakamba veszem, utazni akartam, de milyen ironikus, hogy épp most bénul le a világ, szűnik meg a közlekedés, zárják le a határokat. Mennyire ironikus, hogy épp amikor eldőlt: a máltai utazás Marával nem csupán egy fellángolás, hanem folytatjuk, megyünk és megyünk, s épp amikor leszálltunk Bordeaux repterén, akkor megjelent Európában is a koronavírus, alig pár nappal korábban, s épp Bordeaux repterén.

Négy hete is van már, hogy felhívtam pár embert, hogy figyelmeztessem őket: ez a járvány nem kamu. Akkor még sokan kételkedtek. Hetek óta úgy gondolom, hosszú időre itthon rekedek. Lassan két évtizede szajkózom: lehetnek még olyan helyzetek – akár történelmi helyzetek is –, amikor az olyan helyek a legjobbak, ahol élek. Most épp ilyen helyzet van. Ha a virágzó bokrok-fák között sétálok, ha kiülök a teraszra, ha figyelem, hogyan duzzad a patak vize, ha a borzvárhoz megyek, itt semmit sem érzékelek a változásból. Ezt a helyet, ezt az életformát alig-alig érinti egy járvány. Nyugodtabb is itt az ember, itt azért minden van, bevásárlás nélkül is. Ha minden kötél szakad, itt akkor sem szakad minden.

Folytatást keresd a BLOG – KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN KARANTÉNBAN útvonalon!

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/blog-2020/2020-marcius/2020-03-13-jarvany-idejen-az-a-legjobb-hely-ahol-semmi-sincs/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/kert-aminek-nincs-kozepe/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo-utazas-turazas-ember-es-termeszet/two-road-ketten-egy-uton/2020-02-19-csoborbol-vodorbe-vegul-mennybe/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/miert-vagyok-beteg-uzenet-halhatatlansag-buvkorebol/

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük