• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Ilyen cinegét talán még nem is fotóztak Magyarországon

Fotó: Centauri

Egy rendes széncinege háta olívzöld – és egyetlen cinegében sincs piros szín, se a hátán, se sehol!

2021.01.14. Hihetetlenül boldog vagyok, de előre is elnézést kérek a vázlatosságért, csak szeretném hamar megosztani veletek az örömömet. Olyan cinege bukkant fel az etetőmön ma dél körül, ami igazi ritkaságnak számít. A széncinege olyan “színváltozata”, ami egészen unikális, annyira, hogy hirtelen se angolul, se latinul keresve, nem találtam róla egyetlen képet sem a neten; a jelenségnek pedig, amit eritrizmusnak mondunk, magyarul még wiki-oldala sincs.

Szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy ez lesz az első fotó olyan széncinegéről, amely eritrizmus következtében piros tollakat visel. Ráadásul – a jelenség ritkaságához mérten – viszonylag sok piros toll található a hátában. Hosszan értekezhetnék most a színrendellenességekről, fogok is, de most csak az első, sajnos homályos fotót szeretném megmutatni.

A fotózást nehezíti a “vércsuszka” (róla ITT), de mivel a széncinege szűk körzetben mozog, minden esélyem megvan rá, hogy újra az ablakba jöjjön, és előbb-utóbb igazán értékelhető fotót lőjek róla. Pocsék a kép, de a lényeg már így is látszik: kárminvörös tollak a rendes körülmények között egyszínű, zöld háton. Nem mellesleg ritka szép is.

Mihelyst időm engedi, alaposabban is körbejárom ezt a témát, és ha sikerült szép fotót lőni erről a ritka madárról, rögtön hozom!

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


TÁMOGASD A CENWEBET!

MIT TÁMOGATTOK?

➡ a honlap fennmaradását
➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
➡ nemcsak az irodalmat
➡ hanem a természetet is
Full screenExit full screen
Slider


 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider


Slider


Slider


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  16 Comments:

  1. Szabó Mihályné

   Szuper!!! Gratulálok, Cen’!!!

   • Drukkolj, hogy meglegyen még! Mert olyan ez a kép, mintha maszat volna a hátán – nagyon kellene egy igazán jó fotó róla; dolgozom az ügyön! Most kapóra jön, hogy itt van az etető a dolgozószoba ablakában 🙂 🙂

  2. Mezone Laborczy Eva

   Szuper tortenes es drukk, hogy meg meglegyen!:-) Egyben javaslom akar cen’egenek hivni!:-)

  3. Ibolya Nagy

   Gratulálok, Cen’, boldogság a köbön! Szorítunk nagyon.
   Addig csalogasd be a csuszkat!🐦😍

  4. Mázlista! 🙂
   Nekem meg ma jött a csomag, amiben egy közgyűrű, közdarab van, amivel a spektív csatlakoztatható telefonhoz és fényképezőgéphez. Nem bízom hozzá, nem az én ötletletem volt, de majd kiderül….

  5. Gadányi Terézia

   Cen’ ez szuper,csodállak nagyon sok energiát és időt fektetsz a madár világba,és a természetbe.Szívesen olvasgatom,az írásaidat,és a képek is nagyon jók.Sok sikert kívánok!

  6. Lívia dr. Zilahi

   Hihetetlen, talán a csuszka azért randalírozott nálad, hogy szóljon, figyelj jött egy idegen az etetődre:-))) Micsoda történet :-))) Gratulálok, a fotón azért látszik egy kis piros a hátán.

   • NAGYON REMÉLEM, HOGY SIKERÜL IGAZÁN SZÉP KÉPET LŐNI RÓLA – MERT GYÖNYÖRŰSZÉP VALÓJÁBAN, DE EZ A FOTÓ… ÉPP CSAK RAJTA VAN. PRÓBÁLKOZTAM SOKAT DÉLUTÁN IS, DE NEM JÖTT VISSZA. TALÁN MAJD HOLNAP 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük