• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Pásztormadár avagy rózsaseregély (Pastor roseus) Magyarországon újra

Pásztormadár – egy pompás öreg (Pastor roseus) (Wikipédia)


2020.05.25. Páran talán emlékeztek rá, hogy két éve ilyenkor nagy izgalommal figyeltünk egy rendkívül szép és titokzatos madarat, a rózsaseregélyt vagy pásztormadarat (Pastor roseus), és abban reménykedtünk, hogy ismét költeni fog Magyarországon. 2018-ban árgus szemmel követtük, mikor, hol és mennyien bukkannak fel, s vajon meddig maradnak. Melyik forgatókönyvet választják az öt közül. A pásztormadarak ugyanis – szemben a rokon seregély egyetlen forgatókönyvével – legalább 5 forgatókönyv szerint működhetnek. Ezt két éve részletesen taglaltam is:

 “A pásztormadár bonyolult, számunkra és a tudomány számára is nehezen átlátható stratégiát követ. Összehasonlításul a seregély menetrendje ez:

1. Február végén, március elején megérkezik, március végére – áprilisra a csapatok párokra szakadnak, megkezdődik a költés, s május végén – június elején kirepülnek az első fiókák.

Ezzel szemben a pásztormadár esetében az alábbiak történhetnek bármelyik évben:

1. Egy szem pásztormadár sem érkezik

2. Néhány madár felbukkan május végén

3. Kisebb csapatai sokfelé felbukkannak május 20 és június eleje között, ám azok hamarosan nyomtalanul felszívódnak

4. Nagy számban özönlik be május végén, ennek ellenére nem költ – június elején lelécelnek

5. Nagy számban özönlik be május végén, és költ is (1994-ben nem kevesebb, mint 1700 pár!), költés után azonban viszonylag gyorsan lelépnek a költő öregekből és frissen kirepült fiatalokból álló, néha ezres nagyságrendű csapatok.

Összefoglalva: szemben a seregély – és a legtöbb költő madárfajra jellemző – egyetlen forgatókönyvvel, a pásztormadár legalább 5 forgatókönyvvel dolgozik. Csak épp még nem tudni, hogy milyen alapon dönt hol az egyik, hol a másik mellett.”

A TELJES 2018-AS ÍRÁST AZ AKKORI INVÁZIÓRÓL ITT TALÁLJÁTOK

2018.06.04. Vége a pásztormadár-inváziónak

Szemben a tegnapi hírrel (ELKÉPESZTŐ ÚJ MADÁRFAJ MAGYARORSZÁGON), a pásztormadarak ismételt megjelenése nálunk nem enapi hír. Gondolkodtam is arról, írjak-e róla az idén. Ami miatt úgy döntöttem, hogy érdemes, és érdemes figyelni is, az az, hogy van esélyünk arra, hogy a pásztormadarak az idén másik forgatókönyv szerint működnek majd. Az osztrák madarászok máris azt mondják, náluk erősebb az invázió, mint 2018-ban volt.

Pásztormadár - rózsaseregély - Pastor roseus

Fiatal pásztormadár – ez a nagy kérdés: láthatunk-e az idén ilyen fiatalokat is, vagy csak idős madarak bandáznak egyet nálunk megint? (FOTÓ)

Magyarországon is feltűnő, hogy a pásztormadarak mintha jobban szóródnának, és bár hagyományosan az alföldi területeket részesítik előnyben, azon belül is leginkább a Hortobágy térségét, most úgy tűnik, hogy bárhol felbukkanhatnak. Mintha a mostani invázió a nyugati területeket is jobban érintené. Egyúttal azt is jelenti ez, hogy nagyobb az esély bárki számára, ha pásztormadarat szeretne látni.

Pásztormadár - rózsaseregély - Pastor roseus 1Érdemes figyelni, bárhol az országban. A seregélycsapatokra, melyekhez a pásztormadarak gyakran társulnak. Parkokban, legelőkön, friss kaszálókon bandázó seregélyek mellett ne menjünk el! Átrepülő csapatokat is nézzünk meg!


A pásztormadár kivirít a seregélyek közül, még ha a rózsaszín nem is látszik, a bóbita meg egyáltalán nem, akkor is kitűnik tarkaságával. Én például egyetlen egyszer láttam pásztormadarakat Magyarországon, akkor is egy vasútállomáson – egyszerűen áthúztak a fejem felett,  én meg dobtam egy hátast meglepetésemben. Ilyesmi bárkivel előfordulhat a következő hetekben! Figyeljetek tehát, és drukkoljatok: hátha az idén költeni is fognak!

pásztomadár 05.25.

Ilyen volt a megfigyelések eloszlása 2018-ban. Jól látszik, hogy két éve is az Alföldre koncentrálódott a mozgalmuk. Az idén talán ez is másként lesz? (Térkép – Centauri a Birding.hu 2018-as adatai alapján)

Még egy megjegyzés. Bizonyára találkoztatok a brutális sáskajárásokról szóló hírekkel. Afrikában és a Közel-Keleten minden idők egyik legnagyobb sáskajárást észlelik ezekben a hetekben, ami sajnos akár milliók éhezéséhez is vezethet. Az egyik legnagyobb sáskairtó épp a pásztormadár. Gőzöm sincs róla, hogy az újabb beözönlés áll-e bármiféle kapcsolatban a sáskajárásokkal, de nem zárhatjuk ki.
A pásztormadár továbbra is az, aki eddig volt: aki egyszerre tűpontosan tart bizonyos menetrendeket, ugyanakkor a meglepetések madara továbbra is. Tartja például, hogy május utolsó harmadában érkezik (már ha érkezik). 5 napja észlelték az elsőket, azóta az alábbi megfigyelések estek Magyarországon a Birding.hu adatai alapján.

pásztormadár 2020 

Mint mindig, ha a pásztormadarakról van szó, ezúttal is több a kérdés, mint a válasz.

De hát azon túl, hogy van egy rózsaszín-fekete seregélyünk, ezért  is szeretjük őket. Sosem tudni, mikor lepnek meg minket, de még azt sem tudni, hogyha meglepnek, akkor mivel 🙂

Ha esetleg összefutsz velük valahol, írd meg ide! És oszd meg ezt a cikket másokkal is! Köszönöm.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*  pásztormadár - pastor roseus - elterjedési területe

  A pásztormadár elterjedési területe. Az is érdekes, hogy míg például a telelőterületet szigorúan tartja, ráadásul az viszonylag kicsi (legalábbis a költőterülethez mérten), fészkelési időben időnként felrúg minden szabályt, és nyugatra megy 🙂 (FORRÁS)

  Új madárfaj Magyarországon a zöld gyurgyalag

  2018.06.04. Vége a pásztormadár-inváziónak

  Hogyan alszanak a madarak? – földön, vízen, levegőben

  Hogyan kerülnek baglyok a városokba? – Erdei fülesbagoly

  Madárritkaságok – Ritka madarak Magyarországon

  Melyik a világ legjobban repülő madara?

  5 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Drukkolok🙏, Cen’, hogy találkozz vele idén is, hiszen már a Dunántúlon járnak.
   Szokatlan színe miatt nem mindennapi szépség.

   • Figyelem is a seregélyeket ezerrel – nemrég repültek ki a nálam költő párok fiataljai. Sokan mozognak az udvarban, a ház környékén, de a patak mentén is, és nézem, nézem mindegyik csapatot. Hátha.

    De hátha közületek fut össze velük valaki 🙂 🙂

    • Ibolya Nagy

     Az maga lenne a csoda, ha itt a negyedik emeleti erkélyen szembenézne egy pásztormadár.
     Már az is csoda volt, hogy egy szépséges erdei pinty idelátogatott.

  2. Sajnos még nálam nem érik egyik fán sem az eper, de azért figyelek, amikor tudok, mert pár éve jártak nálam, de gyorsabban leléptek a szomszéd cseresznyéje felé, mint ahogy én kattintani tudtam volna. Ma voltam terepen is, rengeteg a seregély, de sajnos egy ilyen szép színest se láttam közöttük.

  3. Csárlipapa

   Most fotóztam egy kisebb csapatot itt nálunk Budafokon. Sosem láttam még hasonlót, úgyhogy keresgéltem egy darabig, míg rájöttem, hogy pásztormadarak voltak.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük