• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Mutatom a világ legnagyobb szarvasait

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF

Gif: Centauri

2020.09.11. Nem is hinnétek, hogy egy gímszarvas bika agancsa mekkora lehet! Rég szeretném megmutatni ezt, az tartott vissza ettől eddig, hogy majd’ mindegyik felvétel vadászati portálról vagy videóból való, de most megoldást találtam rá, hogy ne kelljen ezeket a videókat “népszerűsítenem”.

Kiválogattam néhány igazán kapitális bikát, és gifeket gyártottam róluk, így zavartalanul gyönyörködhettek bennük.

A szarvasvadászatról írtam már a napokban (Kedvez a koronavírus-járvány a gímszarvasoknak), így néhány dologgal már azok is tisztában lehetnek, akik korábban szinte semmit sem tudtak a szarvasokról és azok vadászatáról. Jó pár éve rendszeresen kutakodom szarvasok után, és vagy három éve is van már, hogy feltűnt: a legbrutálisabb gímszarvasok nem is Európában vannak, hanem Új-Zélandon. Ahol egyébként se a gímszarvas, sőt egy denevérfaj kivételével egyetlen emlősfaj sem őshonos,

és a sok emlős betelepítése komoly természetvédelmi problémák forrása.

Erre kitérek még később egy részletesebb írásban, mert az új-zélandi helyzet rendkívül érdekes. Elsődleges célom ezúttal csak annyi, hogy megmutassam: micsoda isteni agancsokat hordhatnak gímbikák, nemcsak Új-Zélandon, hanem nálunk is (bár itt ritkábban). Bár annyit azért muszáj már most hozzátenni, hogy ezek a bikák részben magyarok. Új-Zélandon ugyanis több hullámban telepítettek gímszarvasokat, de mivel az első állományok kistermetűek voltak, újabb európai szarvasokkal igyekeztek javítani az állományon. S honnan máshonnan vihettek volna oda remek szarvasokat, mint tőlünk, elsősorban Zalából.

Szóval az alább látható bikák ősei között zalai szarvasokat is találni.

Nézzétek őt! Középkorú bika, de micsoda erdő van a fején! Az új-zélandi felvételek gyakran készülnek nyílt terepen. Tudatosan szoktatták a szarvasokat nyílt területekre, mivel ezek hasznosítása volt az egyik cél. Gondoljátok el, ezek a bikák minden évben levetik az agancsukat, és újat növesztenek. Mennyi csont ez évről évre, s mennyi energiát igényel! 

új zéland szarvas gif

Egy középkorú (vagy annál is fiatalabb bika, s máris hatalmas agancsot visel! Figyeljétek meg, hogy az agancs milyen bődületes koronában végződik. Egy ekkora agancs viselése próbára teszi a nyakizmokat is.

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF

Ez a bika is épp csak a középkorba ért, de már akkora trófeát cipel, ami egy öreg bikának is tisztességére válna. Ágainak se szeri se száma. Különösen szép, hogy az agancs ágai hosszan vékonyodnak, hátulról nézve olybá tűnik, mintha dárdák erdejét hordozná körbe a vadonban. 

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 2

Ilyet meg szerintem csak rajzolni lehet. Ágerdő, agancsvadon, ez már mitológia! Van, ahol véget ér a tudomány, és már az irodalom kezdődik. Itt viszont a tudomány már véget ért régen, és abban a pillanatban, ahogy ez a bika feltűnik a lét mezején, az irodalomnak is annyi. Csak bámul az ember szótlanul, és nem hisz a szemének. 

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 4

Ez a bika is ott van a toppon, és épp egy kis optikai tuningon dolgozik (erről is írtam már ITT)

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 8

Ő is ereje teljében van még, mozgás közben mutatkozik meg agancsának gyönyöre és szépsége; többek között azért válogattam be, mert rendkívül érdekes látni, hogy itt a gímszarvas tökéletesen otthon érzi magát a nyílt hegyoldalakban is, ahol sokszor zergeként jön-megy, amint a háttérben látható tehenek + egy bika.

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 10.1

Ez a bika a korához képest némiképp elmarad a többiektől, de a felvétle két szempontból is érdekes. Egyrészt itt is látszik, hogy a bika időnként nem elégszik meg természetes ékével, hanem mesterséges módon bozóttal növeli koronáját. Másrészt érdemes odafigyelni az előtérben álló majdnem teljesen fekete ünőre. Ő egy úgynevezett melanisztikus példány (az albinó “ellentétje”), a vadonban is előfordulnak ilyen példányok (madarak között is), mégis itt talán arra utal ez a szín, hogy vadaskerti szaporítás során fellépő beltenyészet eredménye lehet. 

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 10

Több bikát láthatunk ezen a felvételen, s ami igazán érdekes: több kapitális bikát egyszerre. Nálunk a legtöbb területen jó, ha egy ezekhez hasonló bika feltűnik. Amúgy pedig, amikor akkora agancs vonul a sűrűben, mint a felvétel elején, eláll az ember lélegzete is. 

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 12

Ez a figyelő bika kis híján fiatal még, s mégis… Mi lesz belőle idős korára? Nagy öregként mit mutat majd a világnak, a szélnek, pusztának?

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 15

Ami a szarvasokban szintén gyönyörű, az a mozgásuk – hát még ha futnak! Hát még ha egy hatalmas bika rohan át a vadonon homéroszi koronával! 

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 20

Könnyű vágta és megtorpanás egy félistentől

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 21

A végére hagytam egy nagy öreget. Minden ízében robosztus, érett, sokat látott bika; a kiteljesedett, de végéhez közeledő élet teljes pompájában; mintha ez az agancs egy hosszú élet minden ága-bogáról mesélne. 

ÚJ-ZÉLANDI SZARVASOK GIF 19

Kérlek, oszd meg ezt a válogatást másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  Play
  Play
  Play
  previous arrow
  next arrow
  previous arrownext arrow
  Slider

  Elkészültek az első videófelvételek a holló-etetőnél!

  Délelőtt 595 fotót lőtt a kamera a "hollófesztiválról", délután pedig 54 videót készített. Azért csak ennyit, mert a rengeteg felvétel lemerítette az aksikat, de így is páratlanul gazdag anyag jött össze egyetlen nap alatt. Tartalék aksi nem lévén, az éjszakai figyelés ma elmarad, de remélhetően holnap éjjel is lesz még alkalom felvételek készítésére.

  holló róka vadetető gif
  Slider

  Slider

  Ünnep kezdődött az éjjel: beindult a szarvasbőgés!

  Optikai tuning és smink – embernél és szarvasoknál

  19 Comments:

  1. De gyönyörűek! Hogy lehet egy állat ennyire mitikus?

  2. Ibolya Nagy

   Monumentális, lenyűgöző!
   Hogy miért mégis a csodás kis őszapó?

  3. Szabó Edit

   Hatalmasak, félelmetesek, méltóságteljesek, tekintélyt parancsolóak a gyönyörű királyi koronával a fejükön. Képzelem, hogy milyen hangjuk lehet! 😮

  4. Szabó Edit

   Cen’, időnként előfordul egy-egy posztnál, hogy amikor megosztom a fb-on, a cím fölött egy üres kép van. Például ennél a posztnál is ez a helyzet.
   Nem tudom, min múlik, hogy milyen kép jelenik meg ilyenkor.

   • nézd meg most! – látszik már kép? (változtattam valamin)

    • Szabó Edit

     Sajnos, a helyzet változatlan, most sincs kép. 🙁

     Körülnéztem kicsit a megosztott posztok között.
     A legtöbbnél van kép. Egy másik poszt, aminél szintén nem volt, az a Hogyan szakadnak a gombaszedők posztokra c. volt. Amit észrevettem, hogy ez a két említett poszt egy giffel kezdődik, míg a többi egy képpel, ami meg is jelenik a megosztás után a cím fölött. Ez lenne a magyarázat? 🤔
     (Persze lehet, hogy Mrs. Marple megfigyelése és következtetése nem helytálló! 😕😉)

    • Szabó Edit

     Kicsit belekeveredtem a poszt szóba. Természetesen, a gombaszedők kasztokra szakadnak, nem posztokra. 😀
     Szóval arra gyanakszom, hogy a fb megosztáskor a posztban talált első képet teszi ki. Ha az egy gif, akkor nem tud kitenni semmit.
     Ennek végére lehetne járni, ha itt ebben a posztban az első gif elé tennél egy sima képet, egy jpg-t. Kiderülhetne esetleg, hogy jól gondolom-e. Talán megérne egy próbát, ha nincs jobb ötleted…

    • Szabó Edit

     A szarvasagancsok bírálatáról szóló posztod megdöntötte az elméletemet, így aztán az előző két hozzászólásom tárgytalan.
     Más oka van annak, hogy nincs kép megosztás után a fb-on. 🙁

  5. Szabó Edit

   Cen’, emlékszel még arra a “bődületesen nagy” fekete szarvasbikára, ami hat évig bőgött nálad? 🙂

   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1011612922202791&id=913824748648276

  6. Lívia dr. Zilahi

   Lenyűgözőek, fenségesek, méltóságosak, tiszteletet parancsolóak. Gyönyörű válogatás.

  7. Marsovszki Viktória

   Véletlen épp Beethoven 5. szimfóniájára néztem a gifeket!
   Megemelték egymást rendesen. megdicsőlütek szépségesen. 🙂

  8. Marsovszki Viktória

   Azn öreget hagytam a végén csöndben baktatni soká!

  9. Varga tamás

   Mondhatni a király a király.énis az erdőn dolgozom de nemláttam még hasonlót .

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük