• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2015 szeptember

2015. szeptember 29. 20:04
facebook-buttonMÉG VAN ÉLET
nemcsak a levelekben, hanem a leveleken is. A mellékelt, ellenfényben fotózott képen azt láthatjátok, amint a fő ereknél levéltetvek gyülekeznek, akikre pedig egy hangya vadászik. De már nem sokáig. A napokban megérkeznek az első fagyok. Visszahúzódik majd a rovarvilág és visszahúzódik az élet. Színkavalkád jön és beáll a csönd. Az a csönd, amelyben megérti a táj, hogy már közelít a tél.

2015. szeptember 28. 7:24
facebook-buttonMEGINT EGY KLASSZIKUST FORDÍTOTTAK ÚJRA
A Kis Herceg és a Zabhegyező után ismét egy klasszikus jelenik meg új fordításban. A Zabhegyezőt Barna Imre frissítette az élénk vitát generáló Rozsban a fogó címen, A kis herceget pedig Dunajcsik Mátyás. Gy. Horváth László pedig Goldingot gombolta újra, ám ezúttal – szemben a Zabhegyezővel – a cím marad. Az újrafordított Legyek ura az Európa Kiadónál jelenik meg. Utóbbi is a nagy kedvencek közé tartozik. Jó szórakozás lesz egyszer – mikor az idő engedi – mindhárom újrafordítást elolvasni egy hétvégén. Az új Legyek ura fordításba a Könyves Blog oldalán olvashattok bele.
http://konyves.blog.hu/…/_old_meg_a_szornyet_ontsd_ki_a_ver…

2015. szeptember 27. 19:52
facebook-buttonSZUPERHOLD-FOGYATKOZÁS MA ÉJJEL!
Ma éjjel jár a Hold hozzánk legközelebb, 14 százalékkal lesz nagyobb a megszokottnál, ráadásul teljes holdfogyatkozás lesz hajnali négy körül. Utoljára 1982-ben fordult ez elő – állítólag jó vörös lesz mielőtt eltűnne a Föld árnyékában. Az idén már volt egy részleges napfogyatkozás, akkor kaszáltam, hogy elmondhassam: kaszáltam már napfogyatkozás idején. Nagy élmény volt: éreztem a tarkómon a Hold árnyékát! Ma éjjel írok, hogy elmondhassam: írtam regényt már szuperhold-fogyatkozásban is. A hajnali időpont nem igazán kedvező, de talán érdemes felkelni hozzá! Én – mint szinte mindig – le sem fekszem.
Ha nem lesz felhős az ég, egy rumos teával búcsúztatom-ünneplem az árnyékunkban eltűnő nagy és vörös Holdat, a zene pedig természetesen Pink Floyd lesz, Dark Side Of The Moon.
https://www.youtube.com/watch?v=DLOth-BuCNY
A szuperhold-fogyatkozásról bővebben itt: http://index.hu/…/…/27/szuperhold-fogyatkozas_lesz_vasarnap/

2015. szeptember 27. 10:30
facebook-buttonAZ ŐSZ KÖZELRŐL
Néhány igazán hűvös hajnal és beindult a lombok színeződése. Pár napja csak az aranyesőn találtam tarka leveleket, ezen a hétvégén viszont beindult a mezei juhar és a dió színesedése is. Mindkét faj kénsárga színt ölt magára napokon belül. Az erdők messziről még nem nyújtanak festői látványt, ám ha közelről vesszük szemügyre az első őszi faleveleket, lenyűgöző mikrokozmoszt látunk. A mellékelt fotót szupermakróval készítettem – mikroszkopikus léptéknél csodaszépen bontakozik ki a sárga falevél erezete, az edénynyalábok mérnöki hálózata, és a véletlenszerűen szétszóródó levélhibák.

2015. szeptember 25. 19:07
facebook-buttonÉSZAKNYUGATI-ÁTJÁRÓ (JÁKOB BOTJA)
Tegnap osztottam meg azt a hírt, hogy egy magyarországi család áthajózott az Északnyugati-átjárón. Most hadd csapjak hozzá egy rövid részletet a Jákob botjából és egy régi fotómat. Fogadjátok szeretettel: Centauri
“Néha oly szeszélyesen terjednek a hírek, mint a cunami hullámai. Ahol azt várnád, hogy pusztító tarajt vet majd, nem érezni semmit, ahol meg biztonságos távolságban tudod magad, felborítja a csónakot. Előfordul, hogy egy friszkói esetről a tizenöt mérföldre eső Vallejoban senki sem tud, Los Angelesben vagy Jacksonville-ben azonban erről beszél mindenki. Sőt annak is fültanúja voltam nemegyszer, hogy ugyanaz a hír több hullámban érte el az East Side-ot.
Két éve például a Marina-jachtkikötőnél népes fókavadász flotta pihent. Hat gyönyörű hajó horgonyzott ott bő két hétig. A legénység azzal hencegett, hogy átkeltek az Északnyugati-átjárón. Állítólag a Hudson-öbölből indultak és másfél éves bolyongás után a Bering szorosnál jutottak ki a Csendes-óceánra. A vége felé már azt sem tudták, hol járnak. Azt is rebesgették, hogy rábukkantak Franklin maradványaira . Mindez persze igencsak kétséges, de nem csak ezzel keltettek feltűnést. A dán berzerkerekből verbuvált társulat csónakokkal járt a part mentén kocsmáról kocsmára, de csak ott ittak, ahol jószerivel kiszállniuk sem kellett. Egy nap féltucatnyi helyen is megfordultak. Többször láttam, amint az ablakunk alatt danolva, kurjongatva felfelé eveznek, majd órákkal később még részegebben megint lefelé. Jártukban-keltükben úgy terjesztették a legkülönfélébb híreket, mint a ragályokat. Tőlük tudtuk meg azt is, hogy egy hajó, bő két éve behatolt az átjáróba, s azóta is fogságban tartja a jég. Fél évvel később hasonló beszámolót hallottunk egy indiántól, még később matanuskai vidraprém-kereskedők beszéltek egy, a Mackenzie torkolatában veszteglő laposfenekűről. Mondani se kell, ez volt a téma az Első és Utolsóban azon a héten.
– Három hajó az átjáróban? Mi a frászt keresnek ott? – kérdezte Heinold, holott csak fiatalkorában hajózott és akkor is csak a kaliforniai partok mentén, Tijuanánál messzebb egyszer sem jutott, azt azonban ő is tudta, hogy az Északnyugati-átjáró voltaképp nem létezik. Aki azt állítja, hogy ott járt, mondhatná azt is: lakatlan szigetre lelt a Holdon.”
(Jákob botja)
Ennek a fotónak az “In memoriam Amundsen” címet adtam.

2015. szeptember 25. 9:58
facebook-buttonHosszú húzós éjszaka – dögös kezdés Pink Floyddal reggel.
https://www.youtube.com/watch?v=LBfHpIRm5Qk

2015. szeptember 24. 19:50

facebook-buttonNAGY A PÖRGÉS JACK LONDON KÖRÜL

Jövőre lesz halálának 100. évfordulója. Idehaza új életmű-sorozat jelenik meg. Erről beszélgettek Reményi József Tamással az ATV-n.
https://www.youtube.com/watch?v=Z5pD8tyQgmo

2015. szeptember 24. 11:12
facebook-button50 ÉVES A PINK FLOYD
ÚJ FLOYD-FILM BEMUTATÓJA BUDAPESTEN
A The Wall 2010-2013-as világturnéjáról film készült, amit nálunk szeptember 29-én mutatnak be.
http://www.port.hu/roger_waters:_a_fal_r…/…/films.film_page…
Biztos jó lesz. Én is ott voltam a turné budapesti epizódján, és bár kapott hideget-meleget, nekem bejött. Igaz, én az elfogultak népes táborához tartozom, a The Wall pedig a csúcs, hiába hallgatom 14 éves korom óta, mellbe vág újra és újra, és attól tartok, hogy az opus 50 év múlva épp oly aktuális és fájdalmas lesz, mint volt annak idején, vagy mint amilyen aktuális még mindig. A budapesti koncertről nekem is van egy rossz minőségű, telefonnal készült felvételem. Hang nincs, a minőség pocsék, de emléknek abszolút megteszi.

2015. szeptember 24. 8:38
facebook-buttonÁTKELT EGY CSALÁD AZ ÉSZAKNYUGATI ÁTJÁRÓN
Ez nem semmi! Egy magyarországi család átkelt az Északnyugati átjárón! 1906-ig az is kétséges volt, hogy lehetséges-e áthajózni Kanada fölött. Sokan kísérleteztek vele, és sokan vesztek oda, és bár a felmelegedés hatására ma már könnyebb átjutni, a mai napig is csak 150 hajónak sikerült. Amundsen, az okos és higgadt norvég – az egyik nagy kedvencem – 1906-ban az átjáró “felfedezésével” alapozta meg a hírnevét, amit aztán a Déli pólus elérésével koronázott meg. Az átjáró mindig is vonzott engem, az Úszó sziget című novellám is az átjáró partvidékén játszódik.
http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/uszo-sziget-2/
A Jákob botjában is szóba kerül, s azt olvasva, hogy egy család egy 11 méteres vitorláson átjutott, ismét megdobbant a szív, mely mindig is északra húzott.
Forrás:http://www.telesport.hu/…/elsokent-jutott-at-magyar-vitorl…/
(A térkép egy norvég hajó útvonalát mutatja)

2015. szeptember 23. 20:03
facebook-buttonMég egy kézzel írt oldal a Jákobból. Ez egy tengeri oldal…

2015. szeptember 22. 20:02
facebook-buttonMi történik most nálam? Pontosan ez. Remek felvételek! A gímbikák is tudják, mi az optikai tuning. Hosszú évekig járt hozzám egy bődületesen nagy bika, aki ősszel tetőtől patáig sárba forgatta magát, és komplett bozótokat lóbált a fején, ráadásul a felvételen látható rőtbarna bikákkal szemben egészen sötét, a melltájon szinte fekete volt. Most éjszaka dolgozok nyitott ablaknál, a ház alatt hárman, a szűkebb környéken további négy bika bőg.
https://www.youtube.com/watch?v=1FsweN3rhJU

2015. szeptember 21. 21:37
facebook-buttonAz alagút vége – szeretnék már kiérni belőle.
(A fotót kb. 8-9 éve készítettem)

2015. szeptember 19. 13:26
facebook-buttonJACK ÉS POTTI címmel hosszú “Jákob botja” részlet olvasható a 2000 legutóbbi, augusztusi számában.
“Látod? Olyan vagyok én is, akár a tenger. Színe is, szándéka is óránként változik. Lám, még fel sem húztuk a horgonyt, s máris süllyedünk. Köd és gőz gomolyog a Morton körül, döng alattunk a tenger és dühös vagyok, hogy engem ilyen könnyen lóbál a sok érzés. Potti mutat egy brigget? Rögtön oda minden tervem. Hát ez vicc. Bármi, bármikor eltéríthet. Ha az anyám a konzervgyárba küld? Beállok. Aztán lapot hordok, ha apám azt kéri. Mégiscsak a magam ura lennék? De a hajón nem vagyok meg Mia nélkül. Ráadásul a hajóról a partra, Ina Coolbirth-höz húz a szívem, a partról meg a vérem húz vissza a hajóra. Már a lelket is kiölte belőlem a valódi erő hiánya és a kurva alkohol. Tisztán látom már, hogyan bámult rám tegnap a város, míg a Hendrik Pointról lenéztem rá. És most azt is tudom, hogyan lát engem az isten, amikor porig égek előtte megint. Pocsék csalódni újra és újra, hol ebben, hol abban, ám önmagamban csalódni naponta, az a legszarabb. Mintha páros lábbal rúgnának le egy felhő tetejéről, s még azt sem hihetem, hogy eddig legalább joggal ültem odafönt.”

2015. szeptember 18. 12:23
facebook-buttonDecember tizedikén lesz az új Moby Dick-film, “A tenger szívében” bemutatója nálunk. A filmről itt olvashattok. Lehet, hogy életemben először elmegyek egy filmbemutatóra? Szegény Melville, ha látná, hogy az oly nagyot bukó regényből már a sokadik feldolgozás készül…
http://www.origo.hu/…/20150917-repul-a-balna-a-tenger-szive…

2015. szeptember 17. 15:06
facebook-buttonFinisbe ér a Jákob botja, tegnap előtt már a kiadóban is jártam. Most csak ennyit, ilyen hanyag homállyal, de hamarosan konkrét hírekkel leszek, készülök meglepetésekkel, ajándékokkal, jelenléttel.

2015. szeptember 13. 11:18
facebook-buttonEgy kézzel írt oldal a Jákob botjából.

2015. szeptember 8. 19:19
facebook-buttonNagyon eltűntem – a regény mögött -, de hamarosan előkerülök, ígérem, talán már akkor, ha eláll az eső…

2015.09.21.
Centauri blog MADÁRLEVÉLHA A VILÁG VÉGÉN ÉLNÉK
és nem tudnék semmi rosszról, nem volna semmi dolgom-gondom, ha nem volna naptáram, órám, netem, és kapcsolatom a külvilággal, ha a legnagyobb kérdés az lenne, milyen évszakban járok, biztosan tudnám már, hogy eljött az imádott ősz.
1. Hajnalban nincs madárdal, csak néma csönd
2. Gomolyog a leheletem
3. Este tíz után bőgnek a szarvasok
4. Élesek a fények
5. Szédítően kék az ég
6. Steril és friss a levegő
7. Ismét zöld a rét
8. Éjjel hemzsegnek a csillagok
9. Itt a csíz
10. Nyugtalan vagyok, akár a vándorút előtt álló madár
S ha mindez nem lenne elég, megtalálhatom az első őszi faleveleket. Igaz, pár napja még nyári hőség volt, így aztán nyári-zöld még a táj, de tegnap sétáltam egyet alkonyatkor, közelről is szemügyre vettem a lombokat és az aranyesőn rábukkantam az első őszi levelekre. Elsőként az aranyeső színesedik, s levelenként másként. A nyír például az összes levelét megsárgítja majd, egyformán, szinte egyszerre mindegyiket, de az aranyeső – a juharhoz hasonlóan – minden levelét másra és másra színezi. Apránként, napról napra, egyiket a másik után, alaposan átgondolva, melyiket milyenre fesse a hosszú tél előtt. Az aranyeső csak virágzáskor gondolkodik sorozatgyártásban, talán mert akkor sürgeti az idő, ott nem babra megy a játék, magot kell érlelni, ez a cél, ősszel viszont ráérősebb, s minden levelének más színkombinációt talál. Jó elgondolni, hogy a világ aranyesői, fái és bokrai, hány és hány műremeket alkotnak évről évre. Íme egy a sok közül az udvaromból. Fogadjátok szeretettel: Centauri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük