• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Jack London után szabad (Nowmagazin)

A történet végig leköti az ember figyelmét, árad belőle az élet, és a természet szeretete.

Centauri Jákob botja regény Jack London 100 Magvető Kiadó író irodalom kalandregény szerző wrtiterJack London reinkarnációja, szokták így is nevezni, de senki sem tudja igazán, ki is Centauri. A titokzatos író lassan tíz éve van jelen a magyar irodalomban, és nem is olyan rég megjelentette a Jákob botja című új regényét a Magvető kiadó gondozásában. Kaland, csavargás, tapasztalatok és humor.
Centauri álnevet használó író a Dunántúlról, 2008-tól vált igazán ismertté, amikor megjelent Kék angyal című regénye. Nem igazán sorolhatók kategóriákba az írásai, nem egy tipikus európai író, inkább az amerikai írókkal mutat hasonlóságot. Jellegzetesek a regényeiben a változatos, eseménydús történetleírások. Jelen regény leírás egy fiú férfivá éréséről és az útról, ahogy ezt eléri. Jó ezeket a történeteket olvasni, átélni, hiszen minden ember ilyesmiken megy keresztül.
Centauri regénye pedig nagyon szépen adja át ezt a világot. Hamisíthatatlan amerikai kalandregények stílusával mutatja be a fiú utazását. A történet végig leköti az ember figyelmét, árad belőle az élet, és a természet szeretete. Szerencsére a tájleírások nem túl terjengősek, viszont elég szépen kidolgozottak ahhoz, hogy bele tudjuk élni magunkat a kép világba. Ugyanennyire erősek a lelki problémák, hősünk vívódásainak leírása is. Teljesen bele tudjuk képzelni magunkat a főhős bőrébe.
A könyvben a fiatal Jack London életét követhetjük végig, a depresszív család elhagyásától a gyári munkás életen át a szabadságig. Hősünkről érdemes tudni, hogy nem egy tipikus hősalak, inkább anti-hős karaktert látunk, aki kihasználja az emberi hülyeséget, és megszerzi amit akar. Mindezek ellenére viszont a nők szeretik az emberünket, sokukkal volt dolga fiatalkorában. Érzelmileg mégis csak egyetlen nőhöz tudott kötődni, a városka könyvtárosához. Tőle kapja a könyveket és a testi örömöket. Ezek a jelenetek igényesen kidolgozott szerelmes részek. Semmi csöpögés, szimplán a testiség gyönyöre kíséri végig az olvasót. A többi karakter is nagyon jól kidolgozott a regényben, az anyja szigorú, nem igazán szerethető nő. Rá pedig tökéletes ellenpélda Jenny anyó, aki, mondhatni, a tündérkeresztanya a regényben. A nők mellett a tengeri utazások és munkák is nagy hangsúlyt kapnak. Hosszú és veszélyes utat járhatunk végig Jack történeteivel a matróz lét viszontagságain keresztül, addig, amíg saját hajója nem lesz hősünknek.
Hogy lehet-e jó egy fordulópont nélküli történet? Persze, hogy nem! Kapunk is egy igen kemény csavart a végére, megjelennek a nagy nehézségek, ami miatt nem lesz feledhető Jack utazása. Nem lövöm le a poént, inkább olvassátok el, mindenképp egy jó választás! Erős és könnyen követhető a történet, és tényleg magával tudja ragadni az embert. (Zsirmon Norbi)
FORRÁS
Centauri Jékob botja Jack London

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük