• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2016.04.09. Patthelyzet (11. nap)

2016.04.09. (11.nap) 12:39 PATTHELYZET

Centauri író irodalom Jákob botja irodalomAki ezt a 4 és fél percet megnézi, megtud mindent a tegnapi napról. Jelzem, ez a 4 és fél perc sem akciójelenet. Illetve az, csak épp ülök a patakban és mosok. Ennyi az akció. Látszólag unalmas, nyirkos, hideg meló, ám valójában igazán izgalmas. Nem állítom, hogy türelem nem kell hozzá, de minden egyes bökésben ott rejlik egy lehetőség. Hogy feljön valami a patakmederből. Egy minden eddiginél szebb gránát, elakad a lapát egy nagy opálban, arany csillan a tálon, esetleg – bár megesne már – zafír kéklik a gránáttörmelékben. És ahogy már indulás előtt írtam: bonyolult stratégiai-játék ez. Mikor melyik helyet adjam fel, mikor hová menjek? Egy adott helyen belül – ez esetben a vasbányánál – hol próbálkozzak? A szárazon álló fövenyt nézzem, a meddőhányót, a visszaforgókat vagy a hordalékkúpokat? Határozott elképzeléseim vannak mindig, de óránként módosítok – az eredmények függvényében. Olyan ez, mint egy krimi. Olvasni kell a terepadottságokból, vízjárásból, irodalmi adatokból, összevetni a tapasztalatokkal, s úgy szülni újabb és újabb stratégiát, s ez még akkor is igaz, amikor már három órája egy kövön ülök. Ha egy bökés jó eredményt hoz, arra ások tovább, kicsit balra, kicsit jobbra, kicsit lejjebb, a nagy kő alá, aztán távolabb. Araszonként is változó a helyzet a mederben. Összességében – hiába vannak szép eredmények –, patthelyzet állt elő, legalábbis zafír-ügyben. Tudom, hogy ott van, keresem is nagy erőkkel, de nincs meg. Mégis remélem, hogy ez még mindig nem matt.
A kutatáson túl csak egy említésre méltó dolog történt tegnap. Kora délután nagy ricsaj támadt, szajkók és rigók kiáltoztak, aztán egy ragadozó vágott be a közeli fa mögé. Azt hittem, ölyv vagy héja, de mint kiderült, egy macskabaglyot üldöztek a szajkók, addig-addig, míg az be nem vetette magát a fa gyökerei közé. A felvétel végén pár pillanatra látható, amint kiröppen.
Facebook hozzászólások


13:07 NEM MONDTAM LE RÓLA

zafírok itthonÚjra átnéztem a jegyzeteimet. Ott kell lennie a zafírnak a vasbányánál. Ott vannak a legszebbek, és megtalálni is ott a legkönnyebb. Erre jutottam. Mi szól az ellen, hogy új helyre menjek?

1./ Könnyen futhatnék bele a második-harmadik nap helyzetébe: hosszasan tévelygek, s csak nagy sokára találom a helyet.
2./ A potenciális új helyek kicsi patakok, ahol most valószínűleg egy csepp víz sincs, vagyis mosni lehetetlen.
3./ A vasbánya környékén mások által talált zafírok mind méretükben, mind színükben a legszebbek.
4./ Itt bázisról indulhatok. Igaz, ez egy fűtetlen alagsori helység, melegebb van odakinn, mint idebenn, de mégis, van áram, net, és nem kell súlyos cuccokkal vándorolnom a patakmederben.
5./ Korántsem merítettem ki minden lehetőséget a vasbányánál (erről később).
6./ A tegnapi kutatás – leszámítva a zafírt – szép eredményt adott. Arany, gyönyörű gránátok, opálok.
7./ Tegnap megfájdult a jobb lábam és ma is sántikálok. Egy összmálhás áttelepülés könnyen végződhet totális kudarccal.
8./ Ez a tizedik nap, éhséget igazán még mindig nem érzek, bejön ez a kockaleves, tea, sok víz és némi csokoládé diéta. De ma túljutok a tizedik napon, nem tudom, jön-e a közeljövőben holtpont.
9./ Az egyik portál elkísért kamerával az induláskor, és szeretnének meglátogatni a végén is. Jobb lenne olyan helyen találkoznunk, amit valamelyest kiismertem. Ha új helyre települök, ez szinte kivitelezhetetlen.
10./ Merőben szubjektív szempont: semmi kedvem egy újabb helyhez. Kezdem megszeretni a vasbánya környékét.


zafír-opál 3

Forrás: Geománia

TERVEK AZ ÁSVÁNYOKKAL
A túra végén szeretnék használati tárgyakat készíteni. 1./ Opálgyűrű, középen gránát-berakással, a gránátba pedig egy zafír. Ehhez „csak” egy zafír hiányzik. 2./ Opálpoharak gránát-berakással. Tegnap találtam egy majdnem víztiszta, vagyis áttetsző opáldarabot mosás közben, a meder alján. Ez épp akkora, hogy egy stampedli kijön belőle. De jó volna több is, esetleg nagyobb is. Az irodalom szerint 5 kilós volt a legnagyobb. Abból kijön két csésze is. Egyébként a nekem leginkább tetsző (vörös) opálféléből találtam is kettőt (szintén a mosás során), csak épp sajnos centis példányokat. Így is rendkívül szépek.

ÚJ VASBÁNYA-STRATÉGIA
1./ Nemcsak a patakot kutatom, hanem a meddőhányókat is.
2./ A patakban nemcsak mosok, hanem a szárazon álló részeket is átnézem. Itt, ha kell hason kúszva, nagyítóval a kezemben végignézem az egész medret. Ez vicces lesz, de teszek rá. Ki látja? A mókusok? Viszont így sok hordalékot nézhetek át.
3./ Főként az opál miatt, megbontok-átnézek egy durva kövekből álló hordalékkúpot is.
Nem hiszem el, hogy mindez nem hoz látványos eredményt. Szóval: irány a vasbánya! Az mekkora poén lenne, ha ma, a tizedik napon kerülne meg a zafír!
Facebook hozzászólások

http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/zafir-tura/2016-04-10-tovabb-12-nap/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük