• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Lessátor 30 perc alatt ingyen – madárfotózás madáretetőn

2018.02.25. 18:55
madáretető madarak téli madáretetés madáretető-térkép természet természetfotó CentauriAz utóbbi napok fotóit (a tarka pintyseregről) az első lessátramból lőttem, ami nem volna más, mint egy ponyvával letakart szobalétra. Az etető egy leszuperált parabolaantenna, körülbelül derékmagasságban. Ehhez illeszkedik szorosan a szobalétra. Igaz, nálam akár csak egy kicsivel is nagyobb ember nem férne el benne. Én is, akár a rossz gyerek, térdelek, ezért hamar elzsibbadok és átfagyok, viszont körülbelül 7 perc alatt volt kész, és olyan érzés onnan fotózni, mintha én is az etetőn csipegő madarak közül volnék egy.
Ahogy írtam, a nagy hidegtől és a magas hótól azt remélem, hogy az udvarba csalogathatom a sármányokat (imádom őket, de sajnos ritkán lepik el az etetőket). E célból készítettem sármányetetőt (erről írtam korábban), ahhoz pedig egy új, s végre kényelmes lessátrat, amelyben akár összkomfortosan is berendezkedhetek. Nem kellett hozzá más, csak 4 kisszék, egy ágykeret, és a nyári pavilon ponyvája. A négy széket beleállítottam a hóba, a székekre ráállítottam a keretet, az egészet lefedtem, a ponyva széleit pedig körbetapasztottam hóval. Az egész nem volt fél óra sem. Odabent laticel van a földön, kényelmesen, fekve fotózhatok. Ma már – ahogy a madarak rátaláltak az új helyre – inni- és ennivalót is vittem magammal, de ha szükség volna, akár egy hősugárzót is beállíthatok. Ma ez a les többek között egy énekes rigót adott, és bár sármányok nincsenek még, én tovább remélek. Sokat várok ettől a lestől. Holnap délelőtt újra befekszem, s meglátjuk majd, mit lövök az ágy alól 🙂

 
les 1

Ehhez hasonló tartozékok szinte minden családiházban vannak 🙂 (Fotó: Centauri)

les 2

A kisszékek a sátor belsejében polcul szolgálnak. Utóbb rájöttem, hogy a vászon félig áttetsző, vagyis kintről nem látni be, belülről viszont olyan jól kilátok, hogy nemcsak a mozgást érzékelem, hanem az esetek többségében az érkező madár faját is látom, így nem kell folyton mindent a fényképezőgépen át figyelnem. Ez azért is praktikus, mert a csöndes időszakokban kikapcsolhatom és így kímélhetem az aksit. (Fotó: Centauri)

les 3

Végül – kivéve a bejáratot – körbetapasztom hóval. (Fotó: Centauri)

les 4

Azt sem mondanám, hogy elcsúfította az udvart (Fotó: Centauri)

les 5

Kilátás a sátorból 🙂 (Fotó: Centauri)

5 Comments:

 1. Kovács Andrea

  Ez pazar! 😀

  • És kimondottan tágas, kényelmes, ha szükség lett volna rá, akár kis szobának is berendezhettem volna 🙂 Csak az órákig tartó hasalás gémberít el kissé, meg persze keményebb napokon a hideg. De az sem volt annyira vészes, hogy fűtést vezessek be. Most pedig már itt a tavasz, a madarak szemlátomást el kezdtek szétszéledni, új helyzet jön, ehhez mérten új helyen új les kell majd.

 2. csontos zsuzsa

  Télre én is megrendelem a férjemtől,vagy megzsarolom,hogy megyek az obiba. 🙂 Ilyen zsarolás árán készített 3 odút is! 🙂

 3. Ibolya Nagy

  De jó volt most visszanézni, csodaszép!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük