• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.07.30. USB újra – Csatlakozás a nagyvilágra

Fotó: Centauri

2021.07.30. USB újra – Csatlakozás a nagyvilágra
 
Futott egy időben olyan rovat az oldalon, ami voltaképp a mai „Tallózó”-nak felelt meg, régen azonban USB volt az elnevezése, arra utalva, hogy az a rovat kapcsolódik-csatlakozik (mint egy USB) a honlapon kívüli világ internetes tartalmaihoz. Később ezt az oldalt megszüntettem, a Tallózó maradt, több-kevesebb rendszerességgel kerültek fel rá külső hírajánlatok. Ezekhez többnyire csak pár sort írtam, röviden idéztem a figyelemre érdemes cikket, és megadtam a linket az érdeklődők számára az idézett magyar portálhoz.
 
Külhoni oldalak cikkeit egyáltalán nem hoztam a Tallózóban, viszont a járvány első hullámában, karantén idején tettem egy kísérletet arra, hogy olyan cikkek fordítását és kommentárját is hozzam, melyek másutt nem jelentek meg magyarul. Ilyen volt például a járványok és a divat kapcsolatáról szóló rendkívül érdekes cikk ITT. Írtam arról is, hogy egy amerikai kutató a bezártság idején is madarakat tanulmányozott (víztaposókat), amiből aztán tudományos cikk is született.
 

Egyesek a víztaposók pörgésén pörögnek karantén idején

Hogyan alakítja egy járvány a divatot?

Később aztán nemigen hoztam ilyen cikkeket, s ennek alapvetően két oka volt. A külhoni szemle nem hozott akkora érdeklődést, mint azt vártam volna, de az igazsághoz hozzátartozik: nem is hagytam időt a felfutásra. Másrészt a külföldi sajtó – főként tudományos lapok – figyelése, pláne fordítása nem kevés idő és munka. Nem emlékszem már, de valószínűleg ebben az esetben is közbe jöttek újabb munkák, melyek ezt a terhelést már nem is engedték volna.
 
Meggyőződésem, hogy a magyar sajtóban jóval több érdekes, és valóban tanulságos szemlézett cikk jelenhetne meg.
 
A hírportálok felhozatalának jelentős része számomra unalmas és egysíkú; engem például gyakran zavar a belterjesség, és az állandó botrányszag is, ami csak hergelődésre, ahogy erre felé mondják: „hömbölgésre” jó.
 
Most, hogy kicsit kilábaltam a krónikus időhiányból és vitalitásom is egyre inkább a régi, a pillanatnyi alagút vége is már látszik (igaz, az újabb alagút eleje is), most tehát újabb kísérletet teszek, de nem tennék, ha nem kaptam volna segítséget. Mara – akivel a pandémia előtt elindítottuk a Two on the road-sorozatot, ami azonban a járvány miatt megrekedt egy máltai és egy francia-óceáni út után – segítségemre lesz a fordításokban.
 

Free Photo

 
A külföldi sajtót is ketten figyeljük, s együtt választjuk ki, melyek azok a hírek és cikkek, melyek érdemesek szerintünk a magyarításra. Sok apró, igazán érdekes és tanulságos írásra vadászunk a hálón.
 
Nem egyszerűen arról van szó, hogy fordítjuk és szemlézzük ezeket. Ahogy eddig is, ezentúl is kommentárokkal, hozzáfűzésekkel látom el az USB cikkeit.
 
A külhoni sajtó is törekszik úgynevezett tárgyilagosságra, ugyanakkor ezt gyakran túlzásba viszik vagy félreértelmezik. A legtöbb tudományos hír azért nem kap kellő figyelmet az olvasóktól, mert egyszerűen csak odarakják eléjük, viszont nem hívják fel a figyelmet arra, miért is volnának ezek a kisebb-nagyobb felfedezések, hírek, tanulmányok igazán érdemesek a figyelmünkre. A honlapra csak olyat hozunk, amiről valóban azt gondoljuk: érdekesek és fontosak – de igyekszem megindokolni minden esetben, hogy miért.
 

Free Photo

 
Az első cikkünk (videóval) a hiénákról szól, de jóval több, mint zoológia és etológia. Kiderült ugyanis, hogy amit mi kapcsolati tőkének mondunk, létezik az állatoknál is. Ami még inkább megdöbbentő: a hiénák matriarchális társadalmában a hiénaanyák a kölykök számára továbbadják „magasszintű kapcsolataikat”, így a kölykök is több eséllyel indulnak neki az életnek. Erre ma azt mondanánk: íme az esélyegyenlőtlenség.
 
Fogadjátok majd szeretettel, érdeklődéssel a cikkeket (ma a hiénásat), és osszátok meg másokkal is.
Az USB olyan cikkeket hoz, ami csak itt lesz olvasható – legalábbis elsőként biztosan.
 
Abban a reményben teszünk újabb próbát az USB-vel, hogy kap annyi figyelmet – a honlap pedig annyi támogatót –, hogy érdemes legyen hosszú ideig folytatni.
 
A legjobbakat addig is! Üdv: Cen’
 

Fotó: Centauri

 

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

    7 Comments:

    1. Holsky Péter

      Nagyon jó – és nagyon fontos!

      Nemcsak az információhiány lehet (szellemileg, így aztán előbb-utóbb esélyesen testileg is) pusztító, hanem az információ-túltengés is – a félreinformálásról nem is szólva! Pláne világjárványos körülmények között, mikor maga a félreinformálás is virálissá válhat – erről egy tavalyi írás:
      https://iask.hu/hu/infodemia-egy-kifejezes-ujjaszuletese-es-dimenzioi-z-karvalics-laszlo-irasa/
      , vagy kissé hosszabban, egy Cen-közeli lapból:
      https://ligetmuhely.com/liget/harom-nembeli-infodemiakrul/

      Mindezek kivédésére nem nagyon marad más, mint: magunknak megcsócsálni az információt, megérteni és átgondolni, mértéket venni róla, kontextusba helyezni – éppen az, amit az USB 2.0 ígér.

      És az duplán jó, ha ketten szemléztek: így biztos több fontos, érdekes dolgot találtok, jobban átgondolhatjátok, számosabb szempontból nézhetitek. Ide velük, kérem!
      Az pedig csak hab lenne a tortán, ha mindez a honlapot is erősíti, népszerűsíti 🙂 Ahogy látom: rajtad, rajtatok nem fog múlni!

    2. Szabó Edit

      Én örülök és csak hálás lehetek, ha valakik helyettem dolgoznak, az én időmet spórolva keresgélnek, szemléznek, fordítanak, szerkesztenek, és olyan érdekességekre hívják fel a figyelmemet, amikre egyébként én valószínűleg nem találtam volna rá. Köszönöm! Jó lesz ez – akár Tallózónak hívják, akár USB-nek.

      Viszont én a telefonomon nem látom sehol az említett hiénás cikket! 🙁 Hol keressem?
      Linket nem látok sehol, és a telefonon nincs menü, így abban sem tudok keresgélni. 🙁

    3. Ibolya Nagy

      Örömmel várom, remélem a technika nem fog akadályozni a posztok megismerésében.
      A hienas poszt még nincs fenn (?), bár ma már erőm se lenne hozzá.
      Fáradozasotokat köszönjük.

    4. ….”matriarchális társadalmában a hiénaanyák a kölykök számára továbbadják „magas szintű kapcsolataikat”, így a kölykök is több eséllyel indulnak neki az életnek.” Huhh de jó -transgeneratios mintázat a hiénáknál- várom nagyon a sajtófigyelődből(USB) a cikket.
      Tegnap már sokadszorra megnéztem a “Vörös sátor”c.filmet. A női kör, a közös szertartások, beavatások, ahol anyáink, nagyanyáink, dédanyáink és így tovább kapcsolati mintázatait tovább lehet adni, olyan erő ami átszövi az egész életünket. Szóval nagy butaság, hogy a nő a férfi oldalbordája:-))))), biztosan a nő volt az elsődleges, mert nála van a legfontosabb szentély, az anyaméh. Nem valami feminista szövegnek szántam- egyszerűen csak eszembe jutott.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük