• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Miért színesek a hajnalok és alkonyok már megint?

Fotó: Centauri

Miért színesek a hajnalok és alkonyok már megint?

2020.09.13. Éjjel nem tudtam aludni – pedig kellett volna. Hajnali 2 és 3 között a szarvasbikákat hallgattam; tettem is egy rövid sétát odakint, a szarvasbőgés már dübörög; valóságos kórus szól az éj közepén, birtokon belül azonban csak egyetlen, vélhetően igen termetes bika.

Napkeltekor kiültem pár percre a könyvtárszoba erkélyére. Az ég alja valószínűtlen színekben tündökölt. A hajnal nyáron sem ennyire színpompás, inkább az alkonyi órák pompásak. Fel is ötlött bennem, vajon mitől? Megint fölénk sodródott a szaharai homok? Amint az utóbbi években nem egyszer, többek között az idén nyáron is megesett ez egyszer. Emlékszem, ilyen volt az ég akkor is, amikor 2010-ben kitört az izlandi vulkán, a fantasztikus nevű Eyjafjallajökull; pompás alkonyokat láttunk, s a légkörbe lövellő hamu miatt állt a légi közlekedés is.

Reggel utánajártam a dolgoknak. Nem vulkán, nem szaharai homok, de oka van, természetesen. A hetek óta tomboló kaliforniai erdőtüzek füstje ért fölénk tegnap. 5000-9000 kilométeres magasságban vonul át fölöttünk, így napközben semmit se érzékelünk mindebből, de amikor alacsonyan jár a nap, ezeken a magasan járó füstfelhőkön is áthalad a fénye.

ÍGY TERJED A FÜST A FÉL BOLYGÓN (Forrás)

A látvány szép. Az üzenet fontos. Így megy ez. Sok egyéb mellett Kalifornia füstje is közös ügyünk. Legalábbis annak kellene lennie.

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

   

  Mire jó, ha elér minket a szaharai homok?

  Narancssárga hó, vékonycsőrű sirály, bajszos poszáta

  Európa kiszárad és kihűl?

  3 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Elbűvölő a felvételed, csak remélni merem, hogy a kaliforniai erdőtűz gomolyai nélkül is lehet ilyen szép!

  2. Ibolya Nagy

   Az a gyanúm, hogy ez a fotó Máltan készült, vagy tévedek….

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük