• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

2021.04.08. Rossz hírek a borzvártól

Vadkamera felvétele 2020-ból

2021.04.08. Rossz hírek a borzvártól

2020. december 6-án, amikor videót készítettem a borzvárnál, feltűnt, hogy a vár fölötti bokorsorban megjelent egy pirosra festett karó (ezt a részt kivágtam a videóból). Akkor annyit mondtam csak magamnak: „ennek nem örülök”.

 

2021. március 20. körül láncfűrész hangját hallottam a horhos felől, s mint mindig, ha a környéken mozgást észlelek, kimentem megnézni, hol dolgoznak. A horhos fölött, épp a borzvárnál környékbeli ismerősökre találtam, akik épp a horhos fölötti fákkal tarkított bokorsort vágták tarra. Mint kiderült a borzvár mögötti szántóból eladtak egy parcellát egy fiatal párnak, akik építkezéshez készülődnek, és mielőtt lekerítenék a területet, letisztítják a horhost kísérő bokorsort.

Ilyenkor látszik, hogy amennyiben szeretném megvédeni az élővilágot, a birtok sosem lehet elég nagy. A borzvár mindössze pár méterrel csak, de kívül esik a birtokon, így nincs beleszólásom, mi történik ott. A lehető legrosszabb időszakban. Könnyű elképzelni, mit szólhattak a borzok, amikor a téli álom után arra ébrednek tavasszal, hogy a fejük fölött vágják a bokorsort.

Így néz ki a horhos felső része közvetlenül a borzvár főbejárata fölött (Fotó: Centauri)

Elmondtam azért az ifjú párnak, hogy épp alattuk egy borzvár van, kedves és érdekes állatok, ha egy mód van rá, a munkákkal kerüljék a vár környékét. Mint kiderült, felfedezték már a várat ők is – nem csoda, hisz látványos, nagy vár –, de azt hitték, rókavár. Elmondtam, honnan tudni, hogy itt borzok laknak, s azt is mondtam, felvételeim is vannak a családról. Nem ígértek semmit.

Március 27-én visszamentem a várhoz. Már nem dolgoztak a területen, de legnagyobb megdöbbenésemre a borzvár közvetlen környezetében is levágtak szinte mindent. Volt, ahol az egyik kijárat elől is kifűrészelték a bokrokat. A főbejárat fölötti fákat szerencsére meghagyták. Azt is láttam, hogy a borzok 10-15 méterrel feljebb újabb bővítést hajtottak végre, de ezt valószínűleg még a bokorsor irtása előtt.

A borzvár a korábbi állapothoz mérten most “fedetlenül”. Sajnos a horhosban, a vár körül is vágtak (Fotó: Centauri) 

Nincs bennem vad harag. Az ember ilyen. Ha területhez jut, „rendbe rakja”. Elfáradtam abban, hogy mindig haragudjak. A terület meg nem az enyém. Nem tudom, a borzok sorsa mi lesz. Talán elviselik a változást? Nem tudom. Hetek óta csönd van. Egyelőre nem dolgoznak a környékükön, és ha megkezdődik a ház építése, az jóval feljebb esik majd, a vártól 150-200 méterre. Ez talán elég ahhoz, hogy maradjanak. Hiába kértem a vadászokat, ne bántsák a környéken a borzokat (ők nem is bántották), azzal nem számoltam, hogy egy éven belül megbolygatják a vár környékét.

Ha elhagyják a várat – ami érthető lenne –, nem maradnak a területen belül. Az én részemen nincs várnak alkalmas rész.

Pár nappal később tettem egy nagyobb kört a környéken (olyan virágokat gyűjtöttem telepítésre, melyek az én területemen nem élnek), így elvetődtem ahhoz a régi borzvárhoz, amiről a videóban is beszéltem; ahonnan vélhetően a fenyőerdő irtása miatt költözött át hozzám ez a család. Legnagyobb megdöbbenésemre a felhagyott vár ezúttal lakottnak tűnt. Viszont nem tudtam eldönteni, hogy rókák foglalták el vagy megint borzok, esetleg már az én borzcsaládom települt vissza?

Sajnos a legvalószínűbb, hogy borzvár közvetlen szomszédságában mindössze egyetlen évig, 2020-ban élhettem. Meglátjuk majd. Figyelem a fejleményeket, és hírrel leszek.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  TÁMOGASD A CENWEBET!

  MIT TÁMOGATTOK?

  ➡ a honlap fennmaradását
  ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
  ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
  ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
  ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
  ➡ nemcsak az irodalmat
  ➡ hanem a természetet is
  Full screenExit full screen
  Slider


   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider


  Slider


  Slider

  11 Comments:

  1. Szabó Edit

   Ó, jajj! Ez bizony nagyon rossz hír – több okból is. 🙁 😥

   Ha én borz lennék, és téli álmomból arra riadnék, hogy a fejem fölött zajos fűrészekkel vágják a fákat, akkor biztosan vissza-/átköltöznék abba az elhagyatott várba.
   Drukkolok, hogy a te borzaid is így gondolkodjanak!

  2. Ibolya Nagy

   😪😪😪

  3. Ezt nem igazán értem! Ez a terület nem erdő művelési ágú? Ez belterület, ahová házat lehet építeni?
   A borzok, ha vissza nem is, de messzire sem költöznek, főleg ha ott olyan könnyen ásható partok, lejtők vannak. Anno a szőlőnk környékén több vár is volt, de mind rézsűn, erdő szélén.

   • Nem belterület, külterület, de az önkormányzat lazán ad építési engedélyt. S nem erődművelésbe tartozott eddig, hanem szántó – gondolom átminősítették, és annyi. A birtokon nincsenek ilyen meredélyek 🙁 és 500 méteren belül másutt sem, szóval ha odébbállnak, akkor már nemigazán lesznek közel hozzám.

  4. Polecsákné Ildikó

   Végtelenül szomorú…

  5. Ohh,jajjj!😔
   Reménykedjünk,hogy okos borzok,s átköltöztek
   régi lakásukba🤞🥰

  6. Lívia Zilahi

   Kedélyborzoló történet- az ember már csak ilyen- birtokot vesz és birtokol, nem tűr meg senkit határon belül. Sajnálom, hogy a fiatal szomszédaid is így gondolkodnak- különösen azért mert a leendő házuktól messze esik a borzvár.

  7. Nincs szerencséjük szegény borzoknak és neked az új szomszédokkal :/
   Nem értem az embereket. Ha lenne lehetőségem valahol földet/telket/házat venni, olyan természetszerető/védő szomszédokat szeretnék, mint te.

  8. Ibolya Nagy

   Aztán, jó magyar szokás szerint letérköveznek mindent!
   Pusztuljon minden, ami él 😡😡😡
   Bocs’, de most lettem dühös igazán.

  9. Szabó Mihályné

   Szomorú vagyok, Cen’!!! Az ember mindent birtokolni akar gátlástalanul.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük