• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Expedíció otthon – fedezzük fel a kertünket!

őszi színek

Van egy álmom – hogy egyszer ilyen lesz a völgy, s utolsó éveimben ezt nézhetem 🙂 (Fotó: Centauri – Martonvásár)

Nagykócsag – néha elvetődik ide is (Fotó: Centauri)

2018.10.27. Pár nap különbséggel egy éve posztoltam az alábbi sorokat a Facebookon. Most azért mentem át ide a képekkel együtt, mert ha valamikor expedíciót vezetek itthon, akkor épp ezekben a hetekben. Gondoljatok csak a vadkamerákra 🙂 De mivel jelentős átalakításokat tervezek és fásítást is (erről ITT), először alaposan felmérek mindent, hisz fatelepítésnél jól meggondolja az ember, hová mit ültet, annál is inkább, mert faültetés esetén jó előre látni kell, mondhatjuk bátran:

látni kell tisztán a jövőt,

hogyan FEST majd a sok kicsi fa húsz vagy 100 év múlva; növekedésük hatására hogyan alakul át a mikroklíma, miként változik – jó esetben fejlődik és gazdagodik – az élővilág. Mielőtt hoznám az újabb expedíciós eredményeket (és persze a murai kalandok folytatását is) álljon itt, amit egy éve írtam:


Szeretek „álmodozni”, terveket kovácsolni. Egyetlen mentségem, hogy némelyiket – kerül, amibe kerül – meg is valósítom. Ilyen terv volt, hogy író leszek 🙂 Ilyen volt a Jack Londonés a Zafír-túra :-). Már a nyár végén elhatároztam, hogy végre összesítem, amit a 11 hektáros udvar madarairól 18 év alatt megtudtam, s elkészítek egy 10 éves tervet. A cél az, hogy sokkal több és többféle madaram legyen. Hogy miért?

Mert a változatosság gyönyörködtet.

Nemcsak a terveket szeretem, hanem a számokat is. A 10 éves tervet 2017. novemberétől indítom. Íme, ezek a számok (zárójelben a 2027-re kitűzött cél):

Összes a területen megfigyelt madárfaj: 124 (200)
Költőfajok: 55 (75)
Költők egyedszáma: 100-150 (350)
Legnagyobb létszám: 5.000 (10.000)

Bonus: Legalább 1 olyan új fajt is szeretnék, amely új faj lenne a magyarországi faunában. Volt már egy ilyen (aranyos sármány), de sajnos nem tudtam fotózni, így nem került bizonyításra. Tavasztól hozzálátok felmérni azt is, hogy összesen hány faj él itt, növények, mohák, gombák, rovarok együttesen. Erről most halvány elképzelésem sincs.

Javaslom, ti is próbáljátok meg gazdagabbá tenni otthon a flórátokat-faunátokat! Ne higgye senki, hogy azt csak egy nagy udvarban lehet. Egy kis udvarban is számos dologgal kedvezhetünk az élővilágnak!

Szép hétvégét, s a legjobbakat! – és ha lesz még akkor internet, s leszek még én is, gyertek vissza 10 év múlva is.


De érdemes visszajönni akár még ma is. Ma ugyanis emlékezetes találkozásom esett a vadkamerák kihelyezése során (zsír új helyet próbálok!), és ami a legszebb: fotókat is készítettem 🙂 🙂 Erről az állatfajról az eddigi legszebb képeket.

És még valami: 2017 novemberében talán páran azt gondolták, igen ambiciózus (vagy naiv) ember ez a Cen’, hogy azt hiszi, új madárfajt fedezhet fel szaros 11 hektáron. Tudja ez az ember egyáltalán milyen kicsi az esélye egy új madárfaj bizonyításának? Főként egy udvaron belül? – Ehhez most, 2018.10.27.-én, két dolgot fűznék hozzá. Abban a 35 évben, mióta madarakkal (is) foglalkozom, számos extrém ritkaság előfordulását bizonyítottam Magyarországon, még ha ezek között első előfordulás nem is volt – ugyanakkor olyan igen, amelynek (legjobb tudomásom szerint) élő példányát egyedül én tarthattam kézben 🙂 És talán arra is emlékeztek még, hogy idén tavasszal, az extrém késői télben új fajt bizonyítottak Magyarországon, méghozzá egy madáretetőn. Összefoglalva tehát azt mondom:

tisztában vagyok az esélyekkel, de kellő éberséggel és kitartással egy új faj felfedezése-észlelése még egy kertben sem kizárt. Így tehát továbbra is bizakodó vagyok, és semmiről sem teszek le, amit szeretnék, amit akarok, amit terveztem.  


Kárókatona – néha ősszel látom átvonuló csapatait (Fotó: Centauri)


http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/fasitas-es-tajfesteszet/

http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/bucsu-fenyvesektol-klimavaltozas-es-erdo/

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/vadfigyelo-vadkamera/2018-10-23-vadkamera-az-udvarban/

http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/orult-tulkinalat-az-elet/

14 Comments:

 1. 🙂 Te már felkötötted a g….t úgy látom! Én még most kötögetem. 🙂 Nekem alig több, mint 1 ha a “birtok”, de minden évben jön új madárfaj. Azon a a 11 ha-on megfigyelni, észlelni, dokumentálni, nem kis teljesítmény. Bízom benne, hogy ehhez is lesz kitartásod! Persze mihez, ha a madarakhoz nem. 🙂

 2. Nagy Ibolya

  Úgy legyen Cen’, drukkolok, hogy sikerüljön! Respect a gyönyörű nagykócsag fotóért és a kárókatonáért! Szép estét Cen’ és mindenki😊🕊️🕊️🕊️

 3. Szabó Edit

  Ma különféle juharfákat láttam egy arborétumban. Azok is gyönyörű színekben pompáznak ilyenkor ősszel. 🍂🍁

 4. Nagyné Ica

  “….naiv) ember ez a Cen’, hogy azt hiszi, új madárfajt fedezhet fel szaros 11 hektáron. Tudja ez az ember egyáltalán milyen kicsi az esélye egy új madárfaj bizonyításának?” Ez az az ember sok mindent tud! És az elszántsága, akaratereje töretlen! Minden jót neked/ nekünk az elkövetkezendő pár évtizedre! 😊🌳🐦😊

 5. Marsovszki Viktória

  Gyönyörű tervek, tengernyi munka, hosszú-hosszú élet, hogy meglegyen, Cen! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük