• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2022.10.05. Képes beszámoló támogatóknak

Kedves pártfogóim! A Patreonra kirakott beszámoló mellé, íme pár kép az utóbbi napokból. Körülbelül 10-12.000 felvételt készítettem; ennek zöme csak dokumentációra alkalmas; jelentős részük válogatás után törlésre került. Relatív kevés szép fotó született, mivel szinte állandóan borult volt az ég (nem véletlenül volt rengeteg gomba); élőlényeim jelentős része pedig egyébként is sötét, árnyékos helyeken tenyészett, de azért remélem, hogy az alábbi válogatás visszaad valamit abból, amit az utóbbi durván egy hétben átéltem.

Ha ősz, a harmatos pókhálót nem tudom megúszni – mindig elcsábulok.

Kora reggel a Nagyvadföldről felpillantottam az Újles felé. 

Ebben az időszakban az egyik legfontosabb  virágos növény a piros árvacsalán – találtam is rajta egy régen keresett, új rovarfajt!

Csodálatosan bőséges a kökénytermés 2022-ben; kb. 150-200 kg. lehet a terület egészén.

Ez a csodaszép, apró jószág a csalánbogár; nem ritkaság, mégis 22 évet vártam rá. Nagyon szép gyermekkori emlékeim fűződnek hozzá (megírom majd egyszer), így aztán hiányoltam innen, hisz csalánosom épp van elég; eddig biztos nem volt itt, legalábbis csak elvétve, mert észrevettem volna. Kb. 1 hete bukkantam rá az Őskökényes szélében, de tegnap a Hermelinesen is láttam 4-5 példányt, ott is piros árvacsalánon.

Ismeretlen taplófaj az Őskökéynesben.

Nagy őzláb – nem ő a leggyakoribb ehető gombafajom, de azért rátaláltam három helyen is. És ezt mindenki megúszta. Egyiket sem ettem meg. A Hermelinesen térdig érő, hatalmas példányt láttam, bár ez a Hosszúréten fotózott darab sem elhanyagolható. 

Az Edward-fűz törzse.

És még mindig Edward-fűz egy kicsit másképp 🙂

Elvileg vérző kígyógomba, bár találtam két másik, hozzá hasonló fajt is, és e három faj pontos tisztázása még várat magára. Ez a telep az egyik legszebb a birtokon a Kispataknál. A Kispatak partja meglepett, ez az egyik gombacentrum.

Borostás réteggomba a Kispataknál, a kiszáradt égerfán. Ez különösen tanulságos. Ez az a éger, ami alatt a szilveszteri videót készítettem valamikor 2018-ban, ha jól rémlik. Ez a fa három törzsű éger volt, de csak kettő törzset vágtam ki, egyet meghagytam a ragadozóknak, baglyoknak, harkályoknak – és most már látszik: a gombáknak is. A lábon álló száraz fák a gombavilág számára is fontosak. Ki is alakítottam egy gombavédelmi tervet – ilyen eddig nem volt; kijelöltem például gombakerteket, sőt megkezdtem kivágás előtt álló, gombákban gazdag közeli erdők flórájának “kimentését” is. Három napja micéliumokkal átszőtt tuskókat telepítettem át az innen 20 kilométerre található fenyvesből, amit csodafenyvesként aposztrofálok évek óta; egy részét már letermelték, és mielőtt az egész eltűnne, tuskókat, ágakat hordok át, sőt a tűlevélavarból is hozok jó pár zsákkal, azt remélve, hogy a gombák egy része átkerülhet hozzám, mint egy génrezervátumba. Kijelöltem az Angolkertben 5 gombafalut; a csodafenyves flórájának kimentésére a Kisfenyőkört jelöltem ki, ahová már be is telepítettem az első szállítmányt.    

Ismét megcsapott a történelem előtti idők szele a Nagypatak partján, ahol csak az egyik odú utal arra, hogy a környéken ember is él. Ilyenkor érzem úgy, hogy legszívesebben tábort vernék ezen a helyen – s akkor jut eszembe: voltaképp már tábort vertem, csak épp nem a patakparton alszom, nem vadászok, nem gyűjtögetek, “modern ember” vagyok – szívemben egy ősemberrel.  

Bükkfataplók a Hermelinesen a Nagypatak aprtján.

Júdásfülgomba a Kisberekben, a dagonyáknál bodzán. Ez a faj a napokban még az ablakomban is megjelent a madárbalkon korhadt ágain.

Feketésvörös galambgomba a Nagyfenyősoron. A Nagyfenyősor egy gombabirodalom, főként galambgombafajokkal. Legalább 200, hatalmas galambgomba tenyészik ott, kilóra is legalább 40-50 kiló. A Nagyfenyősor lehet a gombakimentés, a gomba-génbank egyik epicentruma.

Rőt áltrifla szintén a Nagyfenyősoron, pontosabban előtte a Kisrét szélében. Nagyon  mutatós – csak úgy, mint a hagymaszerű áltrifla, amit először a Kisfenyőkörben találtam meg, aztán a háznál is. Utóbbi nagy kedvencem lett, de arról videót is készítettem, próbálom majd azt is mutatni.

Legyen egy új növényfaj is. Nem ritkaság, de nálam új: réti útifű. Pompázatos, kissé bizarr virágzattal.

meg egy új, ráadásul védett nappali lepkefaj: C-betűs lepke (ez a neve), tegnap a Nagykarámról. Tavaly óta üldözöm, hogy meglegyen, pár napja is volt egy bizonytalan észlelésem, de tegnap végre hajlandó volt megállni egy kép és egy regisztrálás erejéig.

Nagyjából ezt látom minden reggel, amikor kilépek a kertkapun, és nekiállok a fajvadászatnak. Kezdésnek ez sosem rossz.

Néha rám mosolyog a szerencse 🙂

Ismét kígyógombafaj telepe, tegnapról, ezúttal nem a Kispataknál, épp ellenkezőleg, a birtok totálisan túlsó végéről, a Kisberek északi csücskéből. Pompás kis rózsállás.

Tegnap azt hittem már, hogy látványos, termetes új kalapos gombafajt nemigen találhatok már, de tévedtem. Rozsdavörös tőkegombák a Kisberekben a Nagypatak partján.

Köszönöm a támogatásotokat!

One Comment:

  1. Ibolya Nagy

    Köszönöm èn is. Tanulságos túra volt, csodás felvételekkel.🤠🌿🍀🌿🍁🍂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük