• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Összeállítás a magyar nyelv napjára

dante magyar nyelv napja

ABSZOLÚT KÖZNYELV
Dan Isteni színjátéka rappelve

Dante legfontosabb feladatának azt gondolta, hogy a köznyelvet közelebb vigye az irodalom, az elit nyelvéhez. Részint ennek állít emléket a Jégvágó is. Nemcsak erősen szlenges, hanem a megjelent kötetből kihagyott részek között olyat is találni, ahol Dan épp az "Isteni színjátékot" rappeli el a maga verziójában. Tavaly ebből a soha meg nem jelenő rapből hoztam részleteket.

RÉGI BESZÉLYEK SZÉPSÉGEI
Herman Ottó csodálatos nyelve

Régi szerzők olvasása épp olyan üdítő lehet, mint a laza köznyelv élvezete. Magyar nyelven az egyik legszebben, legszellemesebben fogalmazó szerző nem is szépíró, hanem tudós; "az utolsó polihisztor" Herman Ottó. Bár épp a magyar nyelv megújítása vagy ápolása nem tartozott a céljai közé, mégis kétségtelenül sokat tett a magyar nyelvért.

ÚJ REGÉNY RÉGI NYELVEN
Bizonyos sztorikat ma sem lehet megírni a modernitás nyelvén

A köznyelvben tett írói utakhoz hasonlóan egészen kalandos és izgalmas visszatérni rég elfelejtett, régies nyelvezetekhez. Ez a feladat a kiadatlan és sajnos még befejezetlen HÓRVÖLGYI-KÖD esetében is. Idővel a nyelv nem pusztán alakilag változik meg, hanem logikájában is módosul. A régi nyelv egyben más logikát és attitűdöt is jelent, és ebben lenni az író számára is izgalmas, üdítő élmény. Jó esetben az olvasónak is.

A NYELV HATÁSA A TUDATRA
Megdöbbentő, hogy milyen erős hatással van a nyelv a tudatra és fordítva

Tavaly találtak rá egy 10 évig fogságban élő holland családra: "A helyi rendőrség nyilatkozata szerint Brunnerben (a család fogvatartója) nincs hajlandóság az együttműködésre, de csütörtökön kihallgatták gyanúsítottként. A család tagjaival viszont problémás a kommunikáció, ugyanis kiderült, hogy a tízéves elszigetelődés miatt alig tudnak beszélni, és valamilyen fantázia nyelven beszélnek, így aztán még nehezebb lesz kiszedni belőlük, hogy kerültek ilyen helyzetbe."

A NYELV CSAK ESZKÖZ
Mégis, az irodalom a nyelv felett áll

A nyelv, legyen szó bármely nyelvről, mindössze eszköz az irodalom számára. Ha nem így volna, ha a nyelv maga is cél volna, akkor nem jöhetne létre a világirodalom. A világirodalom szerzői, bár más nyelveken írnak, mégis ugyanahhoz a hálózathoz tartoznak. Erről Babits írt talán a legszebben.

NYELVMŰHELYEK
Hol műveljük a nyelvet leginkább? A magam részéről a dolgozószobámban.

Sokáig egyetlen képet sem mutattam a dolgozószobámról, de nem szemérmességből., hanem mert voltaképp nem is volt. Tavaly ősszel hoztam a felújított dolgozóról képeket, s most már a falak egy részére is lehet írni, sőt az asztalra is. Lassan olyan lesz az egész szoba, mint egyetlen nagy füzet.

previous arrow
next arrow
Slider

A magyar nyelv napja – Dantéra emlékezve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük