• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

2020.10.11. Végre tisztes vadkamerás felvételeken a szarvasok

2020.10.11. Pár napra számítottam, de egy hét kellett, hogy egyértelmű, értékelhető, sőt gyönyörű felvételeket kapjak a bagolyboglyák fosztogatóiról. (A boglyákról legutóbb írtam ITT és ITT)

Nem jutott időm napi beszámolókra, de naponta változott a helyzet boglyaügyben. Üzembe helyezett boglyáim száma még mindig 9, viszont lényeges változás, hogy 3 nap után mind a 9-re rátalált az állatvilág. Eredetileg pockok és egerek számára készítettem őket.

A harmadik naptól mind a kilenc boglyában megjelentek a rágcsálók.

Apróság, de pár napja észrevettem, hogy frissültek a Google Earth felvételei, s  boglyáim már a műholdképeken is látszódnak 😊

A NAPRAFORGÓ, MINT LAKMUSZPAPÍR

Eredetileg nem terveztem napraforgót rakni a boglyákba, voltaképp csak annak köszönhető, hogy a pocoktápba némi napraforgót is kevertem, hogy tavalyról maradt némi, kissé hadviselt napraforgó, amit már kikezdtek az egerek. Úgy gondoltam, jobb azt már „csak” belekeverni a pocoktápba. Titkon azt is reméltem, hogy mivel a napraforgó olajban gazdag, így az illata is ütősebb egy marék búzánál, s így hamarabb a boglyákhoz csalhatja a rágcsálók népét. Ez valószínűleg így is történt. De csak utólag jöttem rá, hogy

napraforgó nélkül nem tudnám magabiztosan kijelenteni, hogy a boglyákat rágcsálók járják, mivel a búza fogyását nehéz észlelni.

A napraforgót viszont a rágcsálók is úgy fogyasztják, mint a madarak, vagyis kibontják a héjából, így a hátramaradó napraforgó héj egyértelműen jelzi a fogyasztást. Ennek köszönhetően 100%-os biztonsággal mondhatom: minden boglyát használnak a rágcsálók.

NAGYVADAK

Első meglepetésem az volt, hogy miután a boglyákat feltöltöttem szemestakarmánnyal, nem telt el 24 óra, és a Boldog-boglyát csontra kifosztották. Ezt követően vadkamerával figyeltem a boglyát, s figyelem mind a mai napig. A várakozással ellentétben, nem szajkók, nem szarkák vagy fácánok fosztogattak, hanem vadak. Először csak homályos, rossz felvételek készültek, mivel minden éjjel harmat volt, s emiatt nem látott jól a kamera, ráadásul tegnap azzal szembesültem, hogy belülről is bepárásodott. Szét kellett szerelnem, kitöröltem, kiszárítottam, és alkonyat előtt ismét kiraktam.

Az első felvétel

Itt már egyértelmű volt, hogy szarvasok a fosztogatók (2020.10.07.)

Ez idő alatt estéről estére elfogyott a kirakott kukorica. Sőt! A titokzatos vadak felfedezték a többi boglyát is. Ahol a boglya aljába vázat építettem, és mély kamrában van a takarmány, ott maradt élelem a pockoknak is, de ahol csak kézzel vájtam üreget a boglya oldalába, ott a vadak mindent kiettek, sok helyen látványosan kibontották a boglyák oldalát is. A nyomokból jól látszik, hogy szisztematikusan körbejárják a boglyákat, és keresik az üregeket.

Tegnap estefelé megérkezett a front, és feltámadt a szél; ez sok jót ígért, mert amíg szél fúj, nincs harmat, így a kamera is jobban dolgozhat. Így is lett. Ma reggelre elkészült az első igazán szép sorozat a fosztogatókról. Egy szarvastehén érkezik a borjával.

ANYAI GONDOSKODÁS A FELVÉTELEKEN

Nézzétek meg alaposan a felvételeket. Jól látni, hogy az anya inkább őrködik a borjú mellett, és engedi, hogy a borjú a kukoricát felegye. Azért ez szép tőle nagyon. Pár napig még fotó-üzemmódban hagyom a kamerát, de aztán átállok videóra, hátha láthatjuk is, hogy az anya valóban átengedi a legjobba falatokat a borjának.

Edward nevű gyönyörű bikám ezen a héten, reggel, sajnos nagyon messziről.

LESZ-E BIKA?

Sokat kutakodtam a birtokon a napokban, így többször is találkoztam szarvasokkal. Több bika is itt pihen, főként az égeresben, és bár nem bőgnek már, még együtt mozognak a tehenekkel. Tudni kell, hogy egy ilyen kis csapatban mindig a vezértehén dönti el, merre megy a csapat. A bika csak követő őket. Minden látszat ellenére a szarvasok társadalma matriarchális társadalom.

Most már kijelenthető, hogy a szarvasok célzottan és rendszeresen jönnek fel, gyakorlatilag a házhoz a napi kukoricáért.

Előbb-utóbb meg kell jelennie a felvételeken a teheneket követő bikának is. Reménykedem benne – mert igen szép bikákat láttam az utóbbi két hétben.

TÉLI VADBŐSÉG?

Gondoljátok el, milyen lehetőségek lesznek ebben télen? Amikor már a szarvas is kevesebb táplálékot talál! Sok-sok kukoricára lesz szükségem. Ha sikerül kellő mennyiséget szereznem, az idén télen rendszeresen etetem majd őket, és minden korábbinál több felvételt kaphatok a vadvilágról.  

nagy őrgébicsMI VAN A NAGY ŐRGÉBICCSEL?

Páran talán emlékeztek még, hogy azt írtam: a nagy őrgébics lesz az egyik indikátorom; ha ő rendszeresen a boglyák körzetében mozog, akkor tudhatom: jó úton járok – mivel a nagy őrgébics ősztől tavaszig szintén rágcsálókra vadászik. Október 3-ra vártam, de csak hetedikén érkezett meg. Azóta kisebb megszakításokkal itt van, főként a Kökényliget száraz diófájának tetején üldögél, de gyakran a KERTEN BELÜL! tanyázik, ott is diófán. Képet még nem sikerült lőnöm róla, de igyekszem. A kérdés már most az, itt marad-e nálam télre is? Ha az erdélyi út ellenére is sikerül valamikor időt szakítani egy őszi kaszálásra (és az időjárás is kegyes lesz hozzám), akkor javulnak az esélyek, mivel kb. 2-3 hektárnyi terület válik remek vadászterületté a nagy őrgébics számára. A novemberi szártépőzés a völgyben újabb 2 hektárt nyit meg előtte. Összességében nem rosszak az esélyek. Az utóbbi 20 évben sosem volt ökológiai szempontból ennyire jól kezelt a terület – és ennek kell legyen eredménye.

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  2020.10.06. Lebukott a Boldog-boglya fosztogatója – s egyéb ügyek

  2020.10.02. Máris dübörög a Boldog-boglya!

   

   

                

  12 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Ez nagyszerű, Cen’ !
   Ahogy egyre gazdagabb, látványosabb lesz a műved, szívmelengető látni a szarvastehenet borjaval, a Google Earth műhold képein leesett az állam.
   Nagyon várom a nagy őrgébicseket és akiket még jobban, azok a baglyok!☺️🐦🦉🦒🦔

  2. Szabó Edit

   A bagolyboglya tetejéről vajon melyik állat ette le az első alkalommal a kukoricát? A képek alapján az őzeknél jóval magasabb a boglya. A szarvasok felérhetnek odáig?
   A műholdkép jobb alsó részén a kökényliget látható?

   Ez az egész olyan, mint egy krimi! 🙂 🙂

   • Szabó Edit

    Most látom, hogy a képen is szarvasok vannak. Akkor ki érivel a boglya tetejét? 😮

    • Nem tudom. Felmásznak, felágasodnak az őzek, szarvasok? Mégis jártak ott szajkók vagy fácánok is? Reménykedjünk a kamerában!! 🙂

     • Szabó Edit

      A kamera 24 órában működik, ugye? Mert a maarak nappal járnak arra, ha járnak arra.

      Még egyszer megkérdezem, mert kíváncsi vagyok, hogy jól gondolom-e: a műholdkép jobb alsó részén a kökényliget látható?

  3. Selmeczy Anikó

   Sok mindent nem tudtam a szarvasok őzek szokásairól, életéről, most szerencsére jó forrásra akadtam nálad, természetesen a madarakra is értem ezt. Köszönöm,egyik évben egy macskabagoly hozzánk is beköltözött egy rövid időre, majd pár nap múlva eltűnt. állítólag sebesült lehetett és gyógyulni jött a nagy almafára. Erdő közelében , Máriaremetén lakom.ezért télen az etetőkre járnak erdei madarak is.,örömömre!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük