• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Több a madár vagy kevesebb?

nőttcsökkent2018.03.21. 
Engedjetek meg egy kis kommentárt ehhez az egészen friss és ropogós grafikonhoz, amely az eddig beküldött és feldolgozott madáretetős-adatok alapján készült.

szuper 5

Zöldike (Fotó: Centauri)

Hónapok óta cikkeznek arról, hogy Európában drasztikusan csökken a madarak száma. Ijesztő számokat olvasni, és sokan katasztrófáról beszélnek. Talán joggal. A legismertebb adat az, hogy a 80-as évektől napjainkig az énekesmadarak száma egyes területeken 80%-al csökkent az Unióban. Németországban például egészen katasztrofális a helyzet, de a legújabb adatok alapján Franciaország sem ülhet a babérjain, ott az utóbbi 15 évben tűnt el a madarak 30%-a (ITT). Minderről írok majd részletesebben, de most inkább egy kis adalék ahhoz, hogy mi hogyan állunk a saját adataink szerint. Pontosabban azon kérdőívek alapján, amiket eddig beküldtetek (kb. 250-et). Egyrészt szeretném, ha látnátok: a munkátoknak komoly tétje van. Azon túl is, hogy télen rengeteg madárról gondoskodtatok. például az első kalkulációk szerint és a teljesség igénye nélkül:

40.500 házi verébről

13.300 zöldikéről

3750 csízről


tengelice madáretetés madarak madárfotók birdsphotography madáretető térkép

Tengelice (Fotó: Centauri)

A beküldött ívek alapján már most is kirajzolódni látszik egy kép arról, hogy nálunk mi a helyzet. Óvatosan kell bánni minden efféle adattal, csak alapos elemzés és mérlegelés után szabad végső következtetéseket levonni, de nem tudom nem látni, hogy amit az adatok mutatnak, egyeznek a tapasztalataimmal, és néhány gyakori faj esetén vannak nagyon kiugró, árulkodó trendek. A napokban már megosztottam a vörösbeggyel kapcsolatos adatokat, ma már az is látszik, hogy nem ő az egyetlen, aki – úgy tűnik – alaposan megfogyatkozott.

A másik ilyen faj a sokak által a kedvencek közé sorolt tengelice. Az etetők 58,8%-án kevesebb volt az idén.

Ez akkora szám, amit az sem ellensúlyoz, hogy az etetők 23,5%-ánál viszont nőtt. A telelő madarak létszámát természetesen számos dolog befolyásolja, de szerencsére erre vannak nálam korábbról, főként a 90-es évekből, alapos vizsgálatokból származó adatok.

A tengelice és a zöldike tömeges megjelenése a tél végén, ha és amennyiben kemény-havas az idő törvényszerű.

Azaz törvényszerű volna – ha volna ehhez elég zöldike és tengelice. De nincs. A tömeges megjelenést, amikor akár 500-600 madár is eszik az etetőn, én is csak vártam, és minden különösebb számítás nélkül is érzékeltem, hogy ezek már nem „a régi szép idők”. Most viszont úgy tűnik, hogy a csökkenés néhány fajnál számokkal is igazolható.

Ugyanakkor vannak bíztató jelek is, így például a házi veréb és a széncinege állománya is növekedni látszik.

Ha néha túl sok a szám, elnézéseteket kérem. De igazán csak a számok beszélnek. És bár még mindig arra koncentrálunk, hogy a lehető legtöbb helyről a legtöbb kérdőívet gyűjtsük össze, annyit azért már most is hozzá kell tennem: az igazán izgalmas eredmények attól várhatóak, ha jövőre is figyelünk, és majd összevethetjük az egyik év számait a másikéval.
Továbbra is várom a kérdőíveket, igyekszem mihamarabb válaszolni mindenkinek, és regisztrálni is lehet még madáretetőt az enisetetek@gmail.com címen.
A legjobbakat! Üdv: Cen’

újmenet 23

Csíz (Fotó: Centauri)

http://https://centauriweb.hu/archiv/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/uj-reszadatok-madaretetokrol/

2 Comments:

  1. Landy-Gyebnár Mónika

    Az egyik vörösbegyem éneke kb fél órája: https://youtu.be/YqUWl93II4Q A háttérben dalolászó feketerigó picit hangos, nem beszélve az út forgalmáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük