• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

2007 – Jónás (Mint Jónást a cet) Exit

Minden novellámat egy nagyobb forma részének tekintem. Az elérhetetlen idea az, hogy minden szó, minden moccanás egyetlen nagy forma résztartalma legyen.

Exit, 2007.07.2.

Centauri: Kék angyal (Magvető Kiadó)

Centauri Jégvágó kék angyal magvető kiadó író irodalom könyv Jégvágó Jákob botjaAnnyit lehet tudni, hogy 36 éves, és vidéken gazdálkodik, az pedig határozottan sejthető, hogy férfi. Ez legalább igaz?
Érdekes, hogy ez a kérdés újra és újra felmerül, be kell látnom, az olvasók fontosnak érzik – de ha én kérdezném magamat, inkább azt firtatnám, mi vagyok leginkább: ember vagy állat? De bármerre is tolódik a hangsúly, egy biztos: hím.
Készül valami nagyszabású coming outra, vagy örökké megmarad a névtelenségben? És tényleg, az álnév csak úgy jött, vagy direkte komponálta bele abba az univerzumba, amit a szövegeivel teremt?
Nem tervezek semmiféle nagy és látványos önleleplezést. A Centauri névnek elég hosszú története van, de leginkább azt mondanám, nem én komponáltam bele abba, amit ön univerzumként említ, hanem ez az univerzum adta ki. Mint Jónást a cet.
Rendkívüli a műfaji, tematikai sokszínűség. Szándékosan törekedett arra, hogy ennyi, egymástól távol kerülő dolgot is belesűrítsen a könyvbe?
Nem szokásom programszerűen írni vagy szerkeszteni. Szigorúnak mondható metódusom ugyan van, ami a munka tempóját (egy év) vagy egy nagyobb feladat elvégzésének módját, mikéntjét határozza meg, de az írás során igyekszem kerülni az erőszakot. Ha van törekvés, akkor annyi, hogy nem akarok kiiktatni magamból műfajt, és a könnyebb körvonalazhatóság érdekében nem akarok se önmagam uniója, se a tarkaság látványos meghazudtolása lenni.
Erős novellákat gyúr nagyon jól szerkesztett kötetekbe. Nagyobb formákon nem gondolkodik?
Minden novellámat egy nagyobb forma részének tekintem. Az elérhetetlen idea az, hogy minden szó, minden moccanás egyetlen nagy forma résztartalma legyen. Ha konkrétan a regényre gondol, akkor a válaszom igen.
Rejtőzködő szerző mivolta ellenére az én-elbeszélő nagyon is jelen van a szövegekben, igen hangsúlyos a saját élmények szerepe. A címadó novella például tényleg egy álomból született?
Időben és térben is nagyon távoli dolgok kapcsolódtak össze egy este, elalvás előtt. A Kék angyal valóban álomszerű, és az elalvás előtti félalfa-állapot is hozzájárult a megírásához, de végső soron épp azért került sor rá, mivel nem tudtam elaludni.
Maradva ennél az ars poeticának is beillő novellánál, hogy áll most a kék angyallal? Merre hajtja, mi lesz a következő darab Öntől?
A kék angyal nem szelídül. Tegnap is a szájából etetett a többiről nem is szólva. Egyelőre tovább hajt egy regény irányába. A tőle megszokott és vonzó kegyetlenséggel.

One Comment:

 1. Szabó Edit

  Ez volt az első interjúd? 🙂

  Vajon mi irányába hajt most téged a kék angyal?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük