• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A világ egyik legritkább sirálya Magyarországon! – Korallsirály

Dankasirály (Larus ridibundus) a Balatonon (Fotó: Centauri)

A tengeri sirályok közül is van egy, aki a többi tengeri sirályhoz képest is extrém „tengerimádó”. Hogyan lehetséges ez?


2020.05.06. Gondolhatnánk, minden sirály vízhez kötődik, így ezen belül legfeljebb annyi lehet a különbség sirály és sirály között, hogy egyesek az édesvizeket kedvelik, mások inkább a tengereket és óceánokat. Alapvetően valóban ez a helyzet a sirályokkal, de itt is vannak extrém esetek. A tengeri sirályok közül is van egy, aki a többi tengeri sirályhoz képest is extrém „tengerimádó”. Hogyan lehetséges ez?

Hogyan lehetséges a tengeri sirályok kasztján belül kitűnni a tenger imádatával?

A világ egyik legritkább sirályfaja, a korallsirály (Ichthyaetus audouinii) a válasz. Míg a többi sirályfaj általában a partok mentén mozog, és fészektelepeiket is a partok mentén alakítják ki, addig a korallsirály úgy rákattant a tengerre, hogy még a partokat is kerüli. Többnyire a tenger belső területein található, magányos, aprós szigeteken költ, és partközelbe ritkán megy. A kontinens belsejébe pedig csak egészen kivételes esetben.
Nem csoda, hogy 2011-ig Magyarországon egyszer sem észlelték. Én magam láttam tengerparton, Bulgáriában, valamikor a 80-as években, de az is ritka szerencse, nagy ajándék volt. (Bulgária madarairól bővebben ITT írtam.)


korallsirály Magyarországon

Korallsirály (Ichthyaetus audouinii) (FORRÁS)

Tegnap (a Birding.hu) adatai szerint láttak egy példányt Debrecen határában (a szeméttelep mellett) (Nagy Miklós). Ahogy azt korábban már részleteztem, egy ennyire ritka madár megfigyelését csak akkor szabad elfogadni hitelesnek, ha az úgynevezett Nomenclator Bizottság jóváhagyja. Ebben az esetben viszont máris biztosak lehetünk az új előfordulás hitelességében, mivel a madárról fotó is készült.

A korallcsőrű sirály nemcsak gyönyörű – mert gyönyörű! –, hanem unikális is, a Vörös Könyvben is szereplő faj, vagyis ritkasága miatt világszerte veszélyeztetett.

Elsősorban a Földközi-tenger kis szigetein él, azon belül elsősorban a nyugati medencében, a Spanyolországhoz tartozó vizeken a világállomány több mint fele. A keleti medencében jóval ritkább, ezért is volt nagy szerencse, hogy találkozhattam vele Bulgáriában.
Debrecen amúgy is hasít mostanában. Könnyen lehet, hogy Debrecenre fókuszál majd egy ideig a madárbarátok társadalma, de erről kicsit később. Addig is örüljünk, hogy nálunk járt ismét a világ egyik legritkább sirályfaja.

Kérlek, oszd meg a hírt másokkal is! Köszönöm.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

korallsirály magyarországon

Korallsirály (FORRÁS)

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  Madárritkaságok – Ritka madarak Magyarországon

  Amikor még elértem mindent az életben

  Csíkosfejű nádiposzáta újra Magyarországon

  Új madárfaj Magyarországon a lazúrcinege

  Betegség végzett Magyarország első feketorkú szürkebegyével?

  Újabb madárritkaság madáretetőn – a keleti gerle

  Madarakról mindenkinek

  4 Comments:

  1. Nagyné Ica

   Köszi! Ez nagyon érdekes!

   Sirályt ugyan nem, de képzeld Cen’, hogy vörös vércsét láttam.

   Napok óta hallottam sivító/visító madár hangokat és nem tudtam, nem ismertem milyen madár lehet.
   Az anyáknapi virágot hétfőn kaptam meg a gyermekimtől, és amíg lementem hozzájuk – mert hogy a szabályoknak megfelelően tartjuk a távolságot, mivel nem egy háztartásban élünk – addig ők ezeket a madarakat figyelték, ahogy a “kergetőznek” a galambokkal.
   Mondta is a vejem, hogy nem tudja ebből a távolságból pontosan megállapítani – ugyanis a 14 emeletes ház 13-14. szintje körül keringtek – hogy vércse vagy sólyom lehet.
   Ma megfigyeltem őket, Google-n rákerestem, és arra a következtetésre jutottam, hogy vörös vércsékről van szó, 2 pár, mert a a színük és hangjuk egyértelműen az amit a neten találtam. Itt laknak a szomszéd ház hátsó lépcsőjének beugrójában.

   • Könnyen lehet, egyre gyakrabban fészkelnek városi környezetben (pl a parlament épületén)

    nemrég láttam egy videót városi vércsecsaládról, ha visszatalálom, iderakom a linkjét 🙂

  2. Szuper! El is kerülte a figyelmemet pedig rendszeresen böngészem a Birding.hu oldalt. Köszi, hogy érdekes cikket írtál róla!
   Látod, érdemes a szeméttelepeket látogatni. Azért szép a madarászat mert bármi lehet, bárhol, Persze, azért a sirályok határozásához nagy tudásra van szükség, Gratulálok a megfigyelőnek! Ő szerintem igazi profi, egyszer volt szerencsém összefutni vele.
   Mellesleg 4 havasi sarlósfecske is volt Debrecenben az utóbbi napokban, gondolom erre céloztál a debreceni fókusszal.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük