• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Legyen olyan a világ, hogy egy daru bárhol leszállhasson benne.

DARU

Free photo

4 éve írtam, de ma is igaz

A daruban van valami, amitől az ember legszívesebben magához ölelné ezt a nyakigláb madarat. Az ő szárnyalásában van ott legerősebben az a hívás, hogy az ember szíve szerint szintén szállna. A daru gyermekkorom egyik óhaja, vágya, sztárja, és most végre ELDARUSODIK A DUNÁNTÚL IS. Mert eddig az Alföld madara volt, azon belül is elsősorban a Hortobágyé.

A daru olyan, hogy az ember álmodik is vele.

Amikor először álmodtam madarakkal, daruval álmodtam. Akkor még nem láttam egyet sem, s hogy errefelé belébotoljak, esélytelen volt. 13 évesen, február 13-án éjjel azt álmodtam, amit amúgy is napi rendszerességgel műveltem: kimentem a közeli síkságra, ahol jeges szél nyargalt a hómezőn, sehol egy madár, s a hóból is csak itt-ott lógott ki pár gaz. Viszont mikor egy kukoricatarlóhoz értem, három karcsú madarat találtam. Szürke gémek, gondoltam, de a távcső három fagyoskodó darut mutatott. Igaz, csak álmomban – gondoltam reggelinél –, de azért mégiscsak darut láttam! Aztán elfogott egy érzés: mi van akkor, ha tényleg darvak dideregnek – ahogy akkoriban azt a részt neveztem – a kettes körzetben? Fel a cókmók, távcső, határozó, csizma, notesz, tea, és irány a préri. Esküszöm, pont az várt kint, mint álmomban: sehol semmi, csak hó mindenütt. De a tarlón három madár. Szürke gémek, gondoltam, pont úgy, mint álmomban. Aztán felemeltem a távcsövet, s nem hittem a szememnek: három daru! Télen! A Dunántúlon! Két öreg és egy fiatal. Egy kis család. Életem első darui. Így volt, ahogy írom.

Ilyet csak a daru tud. Mert a daru nem semmi.

Ha beütöd a keresőbe (latinul: grus grus) a fotók java nagy csapatban, nem ritkán a lebukó nap vörös előterében mutatja. Gondolhatnánk, a darufotósok a giccs rabjai, de erre szoktam volt mondani: nem a fotósok azok, hanem a daru. Azóta több százezret láttam, és a daru mindig abban a 25 percben lepi el az alkonyati horizontot, amikor az a legvörösebb. És a daru táncol is. És míg énekelni sok madárfaj énekel, sok vijjog, csipog, hápog, gágog, na de krúgatni csak a daru tud! Darvadozni meg épp az ember számára is egy komplett létállapot. Ez a daru. Meg ennél jóval több is.

A vonuló daru mágnes az égben, s úgy húz magához, mint átfagyott embert a kályha. Az éjszakában krúgató daru mindannyiunk soha ki nem mondott vágya és szomorúsága.

daru grus grus common crane daruvonulás

Free photo

A tundrán költő daru a soha meg nem írt szerelem pozitív páros-magánya. A daru járása és ruhája mindannyiunk soha el nem érhető eleganciája és harmóniája. A daru nem akárki. Mesélhetnék róla. Elmondhatnám milyen volt egy termálmedencében üldögélni a puszta szélén a sötét éjszakában és 25.000 daru zajongását hallgatni a fagyban, forró vízből-gőzből órákon át, hogy olyankor mi minden zajong a daruszerűvé alakuló elmében. Mesélhetnék, milyen előre tervezetten beleállni 60.000 beszálló daru útjába, ámulni és bámulni, és áttörni egy másik téridő-síkba, áttörni az emberi tudaton,

mintha legalábbis 60.000 rokonszenves, kissé szomorú ufó landolását látnánk röpke húsz perc alatt.

Sovány életem során kábé 350.000 darut láttam, és ezt valami okból ma sem érzem elégnek. Valami okból látni akarom mindet. Mesélhetnék arról, milyen hisztérikus leszek, ha váratlanul kerül elém, mondjuk robogó vonat ablakából látom. Szívem szerint berántanám a vészféket, mert kérem, hogy a bánatba lehet így elrobogni egy csapat daru mellett? Ez abnormális. Boldogan élnék olyan bolygón, ahol ilyenkor megáll a vonat, az utasok hazatelefonálnak, beszólnak a munkahelyekre, bocs, megálltunk, daru van a vonalon, gyönyörködünk, kések – és ezt, bárkinek telefonáltunk is, abszolút díjazzák. Én benne volnék, hogy októberben jelentősen essen a GDP, mivel meló helyett a fél ország darvadozik.

Mesélhetnék arról, milyen volt, amikor először láttam őket errefelé csapatokban, pár éve, és most, az idén, végre nem kell elbumlizni a Hortobágyig, már itt is jön-megy a daru százával. Gyakrabban hallom őket, mint a vadludakat, holott utóbbiak kimondottan gyakoriak. Kétszer is megesett, hogy tűzgyújtás közben daruzajongás szüremlett a lakásba, legutóbb tegnap este. Fogadjátok ezt a felvételt szeretettel. Most az egyszer nem a legjobbakat kívánom, hanem még több darut. Darut mindenhová! Darut mindenkinek! Ez az én programom. Legyen olyan a világ, hogy egy daru bárhol leszállhasson benne. Üdv: Cen’


Kérlek, oszd meg ezt az írást másokkal is! Köszönöm!

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Slider

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  Klímaváltozás és új fészkelő madárfajok Magyarországon

  Jövendőmondó álom

  Október a daruvonulás időszaka

  2020.10.16. 24 órás utazás Erdélyig

  Madárritkaságok – Ritka madarak Magyarországon

   

  13 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Legyen! Bárcsak eljönne egyszer az a világ…!

  2. Szabó Edit

   Itt a helye!!
   ❤ 🙂

  3. Kálmán Péterné

   Kedves Cen’!
   Megérintett emelkedett hangvételű írásod a darvakról. Engem is hatalmába kerít a darvak megérkezése. Hosszú évek óta ismerős ez az érzés, amikor itt húznak a fejem felett a Fehér-tóra. Közelről egyszer láttam őket leszállva, nagy ködben a sándorfalvi út mentén egy fasor takarásában. Megálltunk az autóval. Talán a köd miatt nem vettek észre, így hosszasan tudtuk szemlélni ezeket a csodás madarakat. Az idén azonban, mintha kevesebben jöttek volna, vagy más irányt vettek, vagy az enyhe idő miatt késnek? Napközben magasan termikelnek felettünk., néha pedig egészen alacsonyan jönnek. (Távcső mindig kéznél.) Szoktam utánozni a hangjukat,ilyenkor elhallgatnak, vitorlázva repülnek pár pillanatig aztán ujra krúkogva mennek tovább. Mintha azt mondanák: Mit szólsz bele? Nem a te dolgod.

   • Igen, jól érzékeled: hosszú évek óta az idén először csökkent a létszámuk, méghozzá jelentősen, de amennyire tudom, egyelőre nincs erre magyarázat. Mivel a daru az utóbbi 10 évben jelentősen átalakítja az útvonalait, egyértelműen nyugatra tolódnak ezek az útvonalak, benne van a pakliban az is, hogy nincsenek kevesebbe, mindössze másfelé vonulnak. A dunántúliak egyre inkább örülnek ennek, mivel most már nálunk sem ritkaság, sőt nem túlzás azt mondani, hogy lassan a Dunántúlon s tömeges. // Sándorfalva környékéről vannak szép emlékeim, de azt hiszem írtam már ezt. Amúgy is sok érdekes és ritka madár jár arrafelé.

    • Kálmán Péterné

     Remélem azért nem kerülnek el minket végleg ezek az elegáns madarak. Örülök, hogy a dunántúliaknak is jut ebből az élményből.
     Szeretem ezt a vidéket, rendszeres látogatói voltunk unokáimmal 5-ös út felőli magaslesnek is, ahonnan a Korom-szigetetre is rálátni. Sok szép élményünk van.
     Szép estét Neked!

  4. Teljesen lenyűgözött ez az írásod-is-🥰
   Vizuális típus lévén,szinte láttam ,hallottam a gőzölgő termálmedencéből a csodás darvak krúkogását!
   Köszönöm ezt az élményt!
   Minden jót,szépet!🙂

  5. Marsovszki Viktória

   Daru-tánc, Cen”!
   Papp István, mindszenti természetfotós videója. 🙂

   https://www.facebook.com/istvan.papp.71216/videos/2808441716047637

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük