• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

2021.07.26. MÉMlegelők helyett valódi méhlegelőket!

Az én legelőim; az én virágaim, az én lepkéim és méheim (Fotó: Centauri – 2021.06.)


Tudjátok, két évtizede dolgozom azon, hogy az  udvaromat – ami eredetileg felhagyott szántó volt – a lehető leginkább természetközeli élőhellyé tegyem. Így aztán nem hagy hidegen a méhlegelők körül időről időre feltámadó pankráció sem. Szerettem volna budapesti méhlegelőket meglátogatni és megfotózni személyesen is, de a saját legelőim annyi feladatot adtak, hogy erre nem került sor, ráadásul mire megejthettem volna egy budapesti kirándulást, azt a hírt kaptam, hogy sok helyen már kaszálják (nem a botrányos és önkényes kaszálásra gondolok – az önkormányzatok kaszálták önként és dalolva.)

Talán időt szakítok majd arra is egyszer, hogy a saját tapasztalataimat összefoglaljam. Talán megérne egy misét, annál is inkább, mert elnézve és követve a méhlegelők körül kialakult adok-kapok dinamikáját, alapvetően itt is két tábor alakult ki. Az egyik nagyjából azt mondja, elég hagyni a területeket, mellőzni kell a kaszálást, és máris nagyot léptünk a zöldítés és a méhek védelmének irányába. A másik oldal nem igazán árnyalt álláspontját úgy foglalhatnám össze: Hülyeség az egész.

2021.06.21. Hőség, kutatás és lepkék közelről

Se egyik, se másik nem állja meg a helyét.

A kellőképp átgondolt és árnyalt gondolkodás erről ritkaság számba megy. Ezért hadd ajánljak egy cikket, melyből legalább az kiderül, hogy a méhlegelők, a kaszálás kérdése koránt sem annyira egyszerű kérdés, minthogy beleférhetne akár az egyik, akár a másik mondásba.

ITT olvashatjátok.

Fotó: Centauri – 2021.06.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  TÁMOGASD A CENWEBET!

  MIT TÁMOGATTOK?

  ➡ a honlap fennmaradását
  ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
  ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
  ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
  ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
  ➡ nemcsak az irodalmat
  ➡ hanem a természetet is
  Full screenExit full screen
  Slider


   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider


  Slider


  Slider

  2 Comments:

  1. Marsovszki Viktória

   ♥ ♥ ♥

  2. Holsky Péter

   Egyetlen jó következményt azért látok eme méh-mémesítésben: hogy a téma egyáltalán szóba kerül, hogy bekerül a nagynyilvánosságba.
   Persze, hogy ott mit kezdenek vele, az már más kérdés… De hogy minden magyar politikai oldalnak viszonyulnia kell valahogy a környezet-/ természetvédelemhez – ez szerintem már magában is előrelépés.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük