• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Az új írónemzedék nem produkál semmit

TÖTÉNT EGYSZER
Centauri író irodalom regény könyv Magvető kiadó writer author literature érdekes sztorik…hogy egy fiatalembert felpaprikázott egy újságcikk, s bár ilyesmi gyakran előfordul, az ő esetében ez a düh döntötte el a sorsát, többek között azt is, hogy a Nobel-díjig meg sem áll. Nem tudni, mi akart lenni akkortájt, de író semmiképp. Az írók többsége már az iskolapadból is vadul ostromolta a kiadókat, nem úgy a mi fiatalemberünk. Ő élte világát, épp oly sok mindent tervezett, mint a kortársai, de azt, hogy író legyen, azt az egyet nem. Ám az ominózus napon a bogotai El Espectador irodalmi melléklete akadt a kezébe, melyben ezt olvasta:
„Az új írónemzedék nem produkál semmit! Sehol egy új novellista, se egy új regényíró.”
Írta sommásan bizonyos Eduardo Zalamea Borda, a lap főszerkesztője, aki a cikk végén már önsajnálatba csapott át:
„S még engem hibáztatnak, amiért a lapban csak a jól ismert, öreg írók publikálnak, mikor az az igazság, hogy a fiatalok egyszerűen nem írnak.”
A fiatalember méltatlannak érezte ezt a pocskondiázást, mely haszontalannak és lustának állít be egy egész nemzedéket. Elhatározta tehát, hogy ír egy novellát, de csak azért, hogy befogja Senor Borda száját. S úgy is tett. Nem elégedett meg annyival, hogy baráti körben Senor Bordát gyalázza. Nem. Megírta azt a novellát és gondolkodás nélkül elküldte az El Espectadornak. Bátor, kivagyi, ugyanakkor naiv fickó lehetett. Csak akkor rémült meg, mikor a következő vasárnap kinyitotta a lapot, melyben az ő novellája foglalt el egy egész oldalt. A novellához Senor Borda az alábbi megjegyzést fűzte:
„Feltámadt a kolumbiai irodalom. Végre itt egy ifjú géniusz!”
Mert Eduardo Zalamea Borda se volt akárki. Nem fölényeskedett tovább. Nem uralta féltékenység, gőg és nárcizmus. Bár talán mégis – ki tudja már? –, de ha gyarló volt is, bizonyára meghaladta önmagát. Vagy csak hagyta, hogy legyőzze benne az emberi psziché provincializmusát az irodalom univerzalitása. Bárhogy is, ez legalább akkora teljesítmény volt, mint az, amit a következő évtizedekben a dühös fiatalember – Gabriel Garcia Marquez – íróként nyújtott.
Fontos utóirat: Március 6-án lenne 90 éves Marquez. A Magvető Kiadó ezt Marquez-kötetekkel ünnepli, köztük egy újjal is.
Vegyetek, olvassatok Marquezt!
Https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/utazas-kelet-europaban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük