• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Kit rejt ez a titokzatos ház?

SZÍNEK

Fotó: Centauri

cen_logo_circleKét főszereplőm, Dan és Jack London jut eszembe. A Jégvágóban és Jákob botjában is van egy-egy elhagyott ház. Dan egy fatális kettős gyilkosság után menekül nagyapja elhagyott házába, a Jákob botjában pedig Jack használja apja rég elvesztett házát búvóhelynek.

„Hiába vette el, a bank sem tudott mit kezdeni vele, nem kellett a kutyának sem. Szakadt, Isten háta mögötti kulissza lett belőle, mégis jó volt viszontlátni. A ház huzatos volt, az ablakok kitörtek, a leszakadt mennyezeten át az égig láttunk, a verandát benőtte a bozót, de épp ez volt a jó. Elbújhattunk a sűrűben, ha pedig fényre vágytunk, kifeküdtünk a gyümölcsfák alá. De ami a legfontosabb: az elárvult, széljárta birtokon elillant az a szorongás, amely a kikötőben fojtogatott. Ez volt az egyetlen hely, ahol nem ittam. Jó volt a szigeten kettesben Miával. A csöndben, a napsütötte mezőn, a fák alatt, a szakadt, árnyas házban.” (Jákob botja)

„Megmondom: a tata jól megborult hetvenben. Rohadt sötét környéken gubózott be, az egész egy vadon. Nálunk jó, ha öt fa áll az utcában, abból is évente egy kiszárad és kaktuszt ültetnek a helyébe, itt meg örülhetsz, ha járható ösvényt találsz. Még szerencse, hogy felmarkoltam egy turistatérképet a polsoni kútnál; ahogy megláttam a hófödte csúcsokat, rögtön tudtam, hogy az autósatlasz pont annyit ér itt, mint a Biblia vagy a Moby Dick. Szóval föl-alá caplatok a bozótban, míg végül meglátom a fészert, annak is csak az egyik oldalát, az oldalából is csak egy részt. Azt hiszem, hogy a házat találtam meg. Hát ez nem sok. Kibaszás. Ez még csak nem is kunyhó, csak egy tetves pajta. Itt élt a tata? Ebben a pusztulatban? Hogyan leszek el én ebben? Ujjnyi rések a lécek között, már ahol megvannak még, de aztán kissé odébb, valami tisztásfélén rábukkanok a valódi házra. Csoda, hogy egyben van. A verandából fák nőnek, a nagy része a levegőben lóg, a ház meg olyan ferdén áll, mint defektes kocsi a kerékcserén.” (Jégvágó)

És amikor minap a vöröslő vadszőlővel befutott házat fényképeztem (első fotó), volt egy pillanat, amikor úgy éreztem: ebben a házban, minden látszat ellenére, valaki él. De vajon ki az? Milyen ember? Mi lehet odabent? 🙂
FORRÁS

 Centauri irodalom őszi táj vadszőlő természetfotó Jégvágó Jákob botja

Fotó: Centauri

http://https://centauriweb.hu/archiv/kotetek/jegvago-2013/

http://https://centauriweb.hu/archiv/kotetek/jakob-botja-2015/

 

 

 

3 Comments:

  1. Istenem milyen gyönyörű képek- a szüleim elhagyott háza jut eszembe, ahol lassan minden az enyészeté lesz. A gyümölcsös elvadult, a szilvafát ketté hasította a villám, a lugast tartó oszlopot is kidöntötte a vihar- mégis tele van szőlővel és darazsakkal.
    Mindkét könyved megvettem és elolvastam, a Kék Angyalt sajnos sehol nem tudtam megszerezni. Gyönyörű az ősz, a kedvenc hónapom a hihetetlen vörös, narancs és sárga, meg rozsdabarna színeivel. A legjobbakat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük