• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Románia karanténkötelezettséget vezetett be a Magyarországról érkezők számára

haszmann pál múzeum erdély

Fotó: Centauri

Románia karanténkötelezettséget vezetett be a Magyarországról érkezők számára

2020.10.06. Ez a hír valószínűleg felülírja október terveimet, nem hiszem, hogy ilyen feltételek mellett is létrejöhetne az erdélyi író-olvasó körút. Várom a meghívók tájékoztatását.


Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Bukarest, 2020. október 6., kedd (MTI) – Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot.

    Erről – és a járvány terjedését korlátozó egyéb óvintézkedésekről – hétfő esti ülésén döntött az országos járványügyi operatív törzs (CNSU). A koronavírus-járvány szempontjából veszélyes országok listáját, az úgynevezett “sárga zónát”, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítették, amely szerint Romániában minden százezer lakosra 109,6, Magyarországon pedig minden százezer lakosra 129,1 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.
 Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU “sárga listáján” szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.

    A CNSU hétfői határozata betiltja a zarándoklatokat Romániában. A rendelkezés értelmében az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek. Ez a román ortodox egyház egyik legnépszerűbb szertartását, a jövő héten esedékes jászvásári Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatot érinti, amelynek során más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit.

    A CNSU arra kötelezte a megyei és a fővárosi járványügyi operatív törzseket, hogy 48 órán belül hozzák meg a helyi járványhelyzetnek megfelelő regionális, vagy települési szintű korlátozó intézkedéseket. Hasonló kötelezettséget írnak elő számukra arra az esetre, ha később észlelik, hogy valahol a fertőzésszám két hét alatt megyei vagy több település szintjén meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét.

    A CNSU ajánlása szerint a magas fertőzési kockázatúnak minősülő településeket vesztegzár alá kell vonni, ezekben át kell térni a távmunkára, ahol pedig nem lehetséges, ott a lépcsőzetes munkakezdést kell bevezetni.
    A több mint 19 millió lakosú Romániában az utóbbi két hétben átlagosan napi 1600 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, és több mint 40-en vesztették életüket naponta a betegség szövődményei következtében.

Kérlek, oszd meg ezt a hírt másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  2020.10.05. Író-olvasó találkozókra megyek Erdélybe

   

  4 Comments:

  1. Szabó Edit

   😯
   Hát, igen.
   Többek között ezért is kockázatos most határon túlra menni. A szabályok egyik napról a másikra változnak. 🙁

   Azt hiszem, értem már, hogy Murányi Sándor Olivér miért tudott téged erre az útra rábeszélni – még ha egy hétig tartott is.
   A Medvenéző novelláskötetét szívesen elolvasnám. Remélem, hogy sikerül! 🙂

  2. Ibolya Nagy

   Korrekt tájékoztatás.
   Bárcsak minden országban ilyen lenne!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük