• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Te se hezitálj, fedezd fel az okapit!

Fotó: Centauri

A Villa átépítése során, amint az ódon épületek esetében gyakorta megesik, néhány titokzatos irat is előkerült, elsősorban a padlásról. A legérdekesebb viszont a pincében aludta Csipkerózsika-álmát egy Erős Arnold nevezetű úr véletlenül hátrahagyott utazótáskájában. A táskát a villa személyzete hosszú évekig lelkiismeretesen őrizte, ám Arnold úr – legjobb tudomásunk szerint – nem tért vissza többé. Az igen míves bivalybőr táska végül a pincébe került, és sok egyéb mellett egy rövid lejegyzést is megőrzött nekünk a Villa egy napjáról. Eszerint 1927. március 17-én a hely jól ismert törzsvendége, Rudolf Portestein a megszokottnál is többet panaszkodott arra, hogy nem talál magának semmi, a köz számára is hasznos foglalatosságot. A szomszéd asztalnál egy addig nem látott, keménykalapos, monoklis, szemlátomást igen megfontolt polgár ült, aki bizonyos idő után megszólította a grófot, s Erős Arnold lejegyzése szerint azt mondta:

– Kedves uram, ne haragudjon, hogy ismeretlenül megszólítom, de engedjen meg egy tanácsot. Ne tépelődjön, ne búsuljon, menjen inkább, és fedezze fel az okapit!

Mi az okapi? Az okapi egy zsiráfféle. De nem a jól ismert zsiráf erősebben kockás vagy halványsárga változata, hanem egy olyan állat, amely voltaképp alig emlékeztet a zsiráfra. Okapinak a Kongó környéki bennszülöttek mondják, amikor épp nevén nevezik, s nem erdei zsiráfként írják körül. Az okapi ugyanis nem a szavannán él, hanem az esőerdők mélyén, ezért fordulhatott elő, hogy csak 1954-ben fedezték fel. Épp ez az, amin el kell gondolkodnunk. A fenti beszélgetést 1898 tavaszán jegyezte le gyorsírással a Villa télikertjében Erős Arnold, a Pesti Kurír tárcaírója. Tehát ötvenhat évvel az okapi felfedezése előtt. Amikor a szóban forgó ember semmit sem tudhatott az „erdei zsiráfról”. Nyilvánvaló: csakis arra utalhatott, hogy a rendkívül bizonytalan gróf helyesebben járna el, ha sopánkodás helyett nekivágna a nagyvilágnak, és kortársaihoz hasonlóan ő is jelentős felfedezéseket tenne. Rudolf gróf kéretlen tanácsadója mondhatta volna azt is: „Menjen, és fedezze fel Amerikát.” Amit persze már réges-rég felfedeztek. Az is ugyanazt jelentette volna. Ám Erős Arnold feljegyzéséből jól tudjuk, nem Amerikát mondott, hanem okapit. Erre pedig nekünk kell azt mondanunk: az a keménykalapos férfi tudott valamit!


http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villanovellak/kanari-proba/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villanovellak/furjtojasok/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/tarcanovellak-nepszabadsag/erotika-es-politika/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/tarcanovellak-nepszabadsag/rudolf-es-nephit/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villamnovellak/szirenenek/

13 Comments:

 1. Szabó Edit

  Nahát! Rudolf Portestein tehát törzsvendég volt a Villában Kőnig Natascha grófnőnél. 🙂
  Vajon mi mikor tudjuk meg, hogy merre járt és mi mindent csinált még Portestein gróf?
  “az a keménykalapos férfi tudott valamit!” Lehet, hogy ő ezt is tudná? 😉 🙂

 2. Szabó Edit

  Tetszenek ezek a villanovellák.
  Kíváncsi lennék a többi 92-re is! 🙂

 3. Nagyné Ica

  Tudod Cen’ mennyire örülök a grófnak! 😊 Köszi!

 4. Meg is nézek mindjárt egy filmet az okapiról. 🙂 Ahányan jövünk erre az oldalra, annyiféleképp közelítünk meg minden témát. Edit szereti a szerva-röpte játékot, én inkább védekező játékos vagyok, mint adogató, ritkán megyek a hálóhoz, és többször játszom a sarkokat, minthogy lecsapjam a labdát. 🙂 🙂

 5. Marsovszki Viktória

  (Reflekt az írás utolsó mondatrészéhez) Mint ahogy te is, Cen a Flaubert-novelládban. 🙂 az Eiffel toronyról 🙂 🙂 ♥ Miért ne? 🙂 Ez a tudás előtti (utáni) tudás. Kicsi fricska a kritikusnak is. 🙂

 6. Szabó Mihályné

  Ez tényleg különös! Lehet, hogy már korábban is látta valaki, csak még nem lehetett tudni, hogy mi az??? Még ma sem tudjuk pontosan, hogy a Yeti hogyan is néz ki a valóságban, de állítólag már látták, a lábnyomát ismerni vélik, stb. Gondolom, talán a környéken lakó bennszülöttek már találkozhattak korábban vele, ismerhették. ???

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük