• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Mire jó a bodza? – Bodza a kertben

Centauri író szerző irodalom regény irodalom Jákob botja Magvető kiadó writer

Mire jó a bodza?

Nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom: a bodza ismertsége ellenére is, sok szempontból elhanyagolt és kevéssé ismert faj. Többségünk számára a szörpnél megáll a tudomány.


2020.05.21. Sokan szeretik és ismerik; akik ezt a posztot olvassák, talán már készítettek is az idén bodzaszörpöt, mégsem járok messze az igazságtól, ha azt mondom: a bodza ismertsége ellenére is, sok szempontból elhanyagolt és kevéssé ismert faj. Többségünk számára a szörpnél megáll a tudomány. Talán még az illatát is kedvelik, de ha már arról van szó, legyen-e bodza a kertben, a legtöbben nemkívánatos fajnak tartják,

holott a bodzának helye van még egy kisebb kertben is, annál is inkább, mert egy igazi multifunkcionális növény.

A képen látható törzsek közül egy almafa, a többi bodza! (Fotó: Centauri)

Régen megbecsülték, ott volt minden udvarban, s minden „ízét” felhasználták. A bodza virága és termése erősen gyógyhatású, alkalmas szörpnek, lekvárnak, teának, használhatjuk frissen és szárítva, gazdag irodalma van a bodza felhasználásának.
Sokan mégsem örülnek a megjelenésének. Miért is nem? Egyrészt gyakorisága és agresszív terjeszkedése miatt gyomként kezelik, másrészt a legtöbben – leszámítva a virágzás időszakát – esztétikai szempontok miatt sem gondolják kertbevalónak. Tény, hogy a bodza nem tartozik a mutatós növények közé, de ezen egy kerttulajdonos sokat javíthat.

De miért bajlódjon bodzával bárki, ha egyszer száz és száz mutatósabb növény kínálja magát?

A kép bal oldalán, a “kis út” végén gömb alakú bodza – legalább 10 ilyen van a szűkebb kertemben, ezer szám fejleszt illatos virágokat, és mázsaszám érlel bogyókat. És szerintem szép is (Fotó: Centauri)

Számunkra a szörpkészítés miatt a legfontosabb, és legnépszerűbb, ugyanakkor a virágzás valójában egy sokkal fontosabb folyamat első lépése. A bodza az énekesmadarak benzinkútja. Sok énekesmadár őszi vonulása bodzások nélkül elképzelhető sem lenne. A virágokból igen hamar fejlődnek zöld bogyók, és azok igen hamar, gyakran már július táján érni kezdenek. Sok múlik az adott év időjárásán, de a fekvésen is.

Hűvös völgyeken a bodza később virágzik és később érik, meleg, déli kitettségű oldalakban jóval korábban. A mikroklímát is érzékenyen jelzi.


Az elsőnek virágzó bodzám a kert déli oldalán két hete – körülbelül 15 éves; egyszer majdnem elszáradt, drasztikusan visszavágtam, ma már majdnem akkora mind a vele egykorúak. (Fotó: Centauri)

Az én szűkebb udvaromban például a legtávolabbi bodzák közötti távolság kb. 50-70 méter, mégis, több hetes eltérések vannak az egyes tövek virágzásában és érésében. Az efféle érzékenység több szempontból is kapóra jön, hisz így a virágzás is tovább tart. Van egy olyan bokrom is, mely májustól gyakorlatilag szeptember végéig virágzik, természetesen májusban van a csúcs, de később is hoz virágokat, ráadásul körkörösen, vagyis a „virágos rész körbejár” a bokron. Ennek okát nem tudom, mindenesetre néhány virágot májustól szeptemberig mindig találni rajta.

E kisház falánál is meghagytam egy bodzát, ma már másfélszer magasabb a háznál 🙂 (Fotó: Centauri)

A bodza bogyóinak rendkívül magas a cukortartalma, rengeteget terem, és viszonylag sokáig találni épp termésben álló bokrokat, ez pedig a vonuló énekesek számára létfontosságú. Ahhoz, hogy jelentő távolságokat tegyenek meg, tartalékokat kell felhalmozniuk, ezt pedig ezen az éghajlaton a bodza segítségével tudják megtenni legkönnyebben. Főként a poszáták körében népszerű, de eszik rozsdafarkúak, rigók, füzikék, gezék, fülemülék, vörösbegyek, kékbegyek, nádiposzáták, nádirigók, tücsökmadarak, sárgarigók, seregélyek. Nehezen felmérhető jelentőséggel bír a bodza millió és millió madár vonulásában. Ráadásul a költési szezon végén kirepülő fiatal énekesen megerősödését is segíti.

Bodzák, bodzasorok ezrei olyanok a vonulóknak, mint nekünk a benzinkutak hálózata.


bodza termése

A bodza termése “ezer dologra” jó, de nekem a madarak miatt a legfontosabb (FORRÁS)

Igen ám, de a bodza viszonylag korán érik, ráadásul a bogyóit sem tartja sokáig, hamar hullik. A madárvonulásról pedig sokan úgy tudják, hogy az zömmel szeptember-októberben zajlik, amikor bodzát már alig találni. Ezzel szemben az énekesmadarak jelentős része jóval korábban indul útnak. Augusztusban sokan már javában vonulnak.

Néha már július végén megérkeznek hozzánk az első énekesek Lengyelország, a Baltikum, sőt Skandinávia felől is. Augusztustól folyamatosan emelkedik a cseh, finn, svéd madarak száma. Vagyis épp abban az időszakban, amikor a bodza is termőre fordul.


barátposzáta Sylvia atricapilla


Mivel a kertekben, bokorsorokban is a barátposzáta (Sylvia atricapilla) a leggyakoribb poszátafaj, így a bodzán is őt látni leggyakrabban. A képen egy tojót látunk (vagy fiatalt), a hímek sapkája fekete ((FORRÁS)


 Ha valaki nem madárbarát, akkor is hasznára válhat a bodza.

Erőteljes, gyorsnövekedésű faj, és bár sokáig próbál tőről hajtani, jól kordában tartható, és magas fává nevelhető. Az irodalom szerint 3-4 méter magasra nő, de nálam a legnagyobb már 9 méter körül jár. Hamar fejleszt hatalmas lombot, melyen át sok vizet párologtat, ezért olyan kicsit, mint egy kültéri légkondicionáló. Mióta erőteljesebbé vált a klímaváltozás, és számolnunk kell rendkívüli hőhullámokkal is, ez különösön fontos lehet. Számos bodzabokrom közül egyet közvetlenül a terasz mellett nevelek immár 10 éve. Növekedésére és erőteljességére jellemző, hogy pár éve minden gond nélkül megtart már egy függőágyat is. Ami a legjobb: mire megérkeznek az első igazán meleg napok, hatalmas árnyékot tart, s nemcsak a terasznak, hanem a ház falait is árnyékolja, mivel igen magasra nőtt, elsősorban azért, mert nem engedtem alul terebélyesedni. Minden tavasszal megvágom. Pár éve az alsó 3 méteren már nem is próbálkozik, annál erőteljesebben tör felfelé. A legnagyobb hőség idején is kellemes a klíma alatta. Mivel a nagy párologtatáshoz temérdek vízre van szüksége, a ház mellett ezzel is jó szolgálatot tesz. Bár ez a ház alulról nem vizesedik, de ha ez a veszély fennállna, a bodza ezt is mérsékelné.
Összefoglalva a bodza az alábbi céloknak kitűnően megfelelő növény
 1. Szörpnek, s nem mellesleg egyéb csemegének is.

 2. Madarak számára július végétől néha szeptember végéig bőséges élelemforrás.

 3. Remek árnyékoló

 4. Valóságos kültéri légkondicionáló

 5. A ház körüli lappangó vizek mennyiségét jelentősen csökkentheti

 6. Virágillattal borítja el a kertet és a házat májusban

 7. Nevelve gyönyörű, idősebb korában fészkelőhelyként is számba jöhet a madarak számára.


klímavédelem erdőtelepítés parkosítás

Ez a fotó azt mutatja mennyit változott az udvar 13 év alatt az emeleti lapostetőről nézve. Abban, hogy az udvar igen rövid idő alatt vált lombos zöldfelületté, oroszlánrészt vállalt a bodza. Az alsó képen látni, hogy a ház mellé ültetett bodza már olyan magas, hogy lassan már a lapostetőről nézve is kitakarja a kisházat. A fotó valamikor nyáron készült, így az is látható, hogy ilyenkor a bodza már elhagyja a lombozat egy részét.

Egyetlen hátrányt említhetek vele kapcsolatban. Az esztétikuma attól, függ, ki hogyan neveli. Talán nehezen illik egy golfgyepes agyontervezett kertbe, de már egy angolparkban remekül mutat. Viszont érzékeny a hőhullámokra és az UV-sugárzásra, de ettől függetlenül is a nyár második felétől a lombozat egy részét elhagyja. Egyre másra száradnak el a levelei, és bizony a bodza alatt már nyáron sem árt néha összesöpörni. Érés idején nem érdemes ruhákat teregetni alatta, mert a lepotyogó bogyók megfogják a ruhát.

Mindez azonban semmi ahhoz képest, amit összességében nyújt. Szépen alakított, nevelt bodza télen sem csúfabb, mint bármely lombhullató fa „váza”.

Az én kertem domináns fásszárú növénye. Mára ligetté alakult ez a kert, de 15 évvel ezelőtt a bodza volt az első, amivel gyorsan teremthettem lombot, árnyékot, és hamar hívhattam be madarakat a ház közelébe.
Szinte mindenütt megtelepszik, igénytelen faj, szóval alig akad olyan kert, ahol ne lehetne vele semmi perc alatt feldobni a kertet. Nálam rendszeresen csírázik ki az ereszcsatornában, melynek tisztításakor a kis bodzabokrokat nem dobom ki, hanem kiültetem új és új helyekre. Nem egy mára hatalmas bodzabokrom-birodalmam egykoron az ereszcsatornában kezdte.
Ültessetek bodzát hát minden mennyiségben!

Kérlek, oszd meg ezt az írást másokkal is! Köszönöm.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Sok egyéb mellett használható például féreghajtásra is. Madártenyésztők ismerik ezt a hatást. Néhány papagájfaj különösen hajlamos belső paraziták összeszedésére, ugyanakkor előszeretettel eszik a bodzát. Sok bajt lehet megelőzni vele. Itt egy sárga kecskepapagáj hím csipegeti a virágát. (Fotó: Centauri)

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*  2020.05.17. A fák teszik a dolgukat – növekedés a kertben

  Hogyan kerülnek baglyok a városokba? – Erdei fülesbagoly

  2020.05.15. Aprócseprő – Darksite-hét

  KERT & VADON

  Az öldöklő civilizáción túl

  Külön udvar – közös ring – klímapolitika

  Mit tegyek a klímavédelem érdekében?

  8 Comments:

  1. Már a megkomolyodó udvarodról felrakott képek is ámulatba ejtettek. A bodza meg különösen kedves a szívemnek, nagyon szeretem a virága illatát, a belőle készült szörpöt, a bogyóból készített lekvárt és szörpöt, csodás multifunkciós növény, embernek, madárnak.

  2. Bencze László

   Bodzaszörpöt szoktunk készíteni,idén lekvárt is szeretnénk.
   Hallottam,van aki bodzabort is csinál .Palacsinta tésztában sült bodzavirágot is megkóstólnám.
   Nagyon szép a telked.Kicsit irigyellek.

   • palacsintába raktam már – és eszement jó, s nemcsak bort, hanem pálinkát is, de brutálisan drága, mivel a bodzaszüret nagyon macerás

    most érik be sok év munka és várakozás – de sajnos ritkán vagyok elégedett; sokat sétálok, de az elégedettséget és lazulást még tanulnom kell

  3. Szabó Edit

   Már kétszer csináltam az idén bodzaitalt, a második adagból még van két üveg a hűtőben. Ez nem szörp, nem kell hígítani, iható úgy, ahogy van. Hűtve az igazi, de egyébként is hűtőben kell tartani, mert hamar erjedésnek indul. Tavaly próbára lefagyasztottam egy üveggel és mondhatom, hogy télen is finom. 🙂

   Alattunk a téren van három bodzabokor, most bodzaillatban fürdik az egész környék. (Képzelem, mi lehet most nálad! 🙂 ) Sajnos, tavaly olyan hamar betetvesedtek, hogy nem tudtam szedni róluk virágot. Azért tavaly is készült bodzaital: egy burgenlandi kirándulásról hoztam bodzavirágot. 🙂

   Bodzalekvárt Erdélyből hoztam, amikor legutóbb ott jártam, és ugyanonnan bodzaágyas pálinkát is.
   Vajon neked milyen bodzás receptjeid vannak?

  4. Ibolya Nagy

   Nagyszerű poszt! A fotók ismét lenyűgözőek.
   elképesztő a bodza multifunkcionalitása, itt főleg, mint madártáplálék és a klimatikus viszonyok befolyásolása, de ami legjobban meglepett, az a ház körül lappangó vizek mennyiségét jelentősen csökkenti.
   Le a kalappal, Cen’ ! (képletesen értettem 🙂 ) Köszönet érte.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük