• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2016.02.09. Kis esti a kalapomról

ikonMár a túra alatt is szerettem volna elmesélni, miért van rajtam az a kalap. Mi köze van Jackhez? Sosem jutott rá idő. Ma hosszabb posztot terveztem estére, de miután átment rajtam a negyedtizes láz és kóma, ma átrobog rajtam a félkettes is (ez meg talán megfázás?). De azért a kalap-sztorit elmesélem. Ez rövid. Jack és a többi csavargó az úton bizony lopott is (ebben nem követtem), Jack első lopása pedig épp egy kalap volt. Fogadjátok szeretettel azt a rövidke részt a Jákobból, amely Jack London elbeszélése alapján ezt meséli el.

gitáron“Kalaplopás volt az első törvénytelenségem. A csavargónak a kalap olyan, mint tisztes polgárnak a ház. Ritkán mondhatja el magáról a csavargó, hogy fedél van a feje fölött, hacsak nincs legalább egy nyomorult kalapja. Nekem nem volt, hát Bob megmutatta, hogyan szerezzek. Sacramentóban az Ötödik utcában, kora este, csak úgy nyüzsgött a nép, Bob pedig minden kínai fejfedőjét alaposan szemügyre vette. Mindig is csodálkoztam, hogy a bánatban hordhatnak a csóró utcakölykök ötdolláros, kemény szélű Stetsont, s most rájöttem. Többször is elindultam egy kínai felé, de Bob mindig visszarántott.
– Ez régi – mondta.
Aztán jött egy új?
– Ez túl nagy – súgta Bob.
S ha végre új és megfelelő méretű kalap jött?
– Nézd már meg, Jack, jobban! Tiszta rojt a széle.
Én már annyira izgultam, hogy bármelyik megtette volna.
Végre megérkezett Sacramento egyetlen nekem való kalapja. Bob körülnézett, nincs-e rendőr a közelben, aztán bólintott. Leemeltem a kalapot, Bob pedig elgáncsolta a kínait. Mint a villám, befordultam a sarkon, a következőn megint. Ennyi. Megvolt a kalap. Egy zsír új Stetson.”
Fotó: Kalapom most Pomázon egy gitáron.
Forrás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük