• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Jégvágó: 2013 legjobb könyvei

Mintha egy ízig-vérig észak-amerikai prózát a szerző nyakon öntött volna egy adag latin mágiával. (…) A végeredmény egy különleges, letehetetlenül izgalmas regény, az év egyik különleges meglepetése.

Centauri: Jégvágó. Magvető, 2013 (Magyar Nemzet)

2013.12.30.

centauri jégvágó magvető irodalom író kék angyal bestseller ice pickAz irodalmi élettől távol maradó, titokzatos Centauri 2006-ben publikált először, azóta őrzi inkognitóját. Két novelláskötetének magabiztos, újszerű, egyedi hangja sokakat zavarba hozott, annál is inkább, mert nem lehetett arcot társítani a rejtélyes névhez. Öt év hallgatás után az író idén első regényével jelentkezett. A Jégvágó továbbra is őrzi a titkot, Centauri nem leplezi le magát – a hagyományos értelemben. A regény ugyanis bizonyos szempontból mégis leleplező erejű: pontosan felidézi a szerző prózai világát, vagyis eltéveszthetetlenül centauris. Az írói (ál)név véglegessé vált, megszilárdult. A regény ugyanakkor jóval több, mint a korábbi munkák felidézése. A Jégvágó egy szokatlanul nyers, felpörgetett történet, amely egyszerre idegen, és mégis rendkívül ismerős. Mintha egy ízig-vérig észak-amerikai prózát a szerző nyakon öntött volna egy adag latin mágiával, és mindezt magyar nyelven, a magyar olvasó valóságát szem előtt tartva formálta volna regénnyé. A végeredmény egy különleges, letehetetlenül izgalmas regény, az év egyik különleges meglepetése. (Magvető Kiadó)
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.
A regény fülszövege:
Regény a tengeren és a valóságon túlról
Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját.
Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt.

 

Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó, Jégvágó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük