• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Élet-halál harc az ablak alatt – miért etessük a madarakat?

madárfotók birdphotography madáreteté madárvédelem tengelice élet-halál harc birds carduelis

Fotó: Centauri (2018.02.23.)

 
KIEGÉSZÍTÉS: Ezt a cikket karácsonyi időszakban írtam
Tudjuk, hogy a tél kritikus időszak az énekesmadaraknak, ám kevesen tudják, hogy ez valójában egy olyan többszörösen nehezített pálya, ahol a kedvezőtlen körülmények egymást erősítik. Először is az apró madarak normál testhőmérséklete – szemben a mi 36-37 fokunkkal – 42 (44!) fok. Ez csak igen gyors anyagcsere mellett lehetséges, vagyis madarainknak a testsúlyukhoz képest sokkal többet kell enniük ideális körülmények között is. Ezért nem látunk órákon át békésen tollászkodó kistermetű madarat nyáron sem. Egyszerűen nem érnek rá. Ha egy énekesmadár nem jut táplálékhoz, hamar fogyni kezd.

Saját kezűleg mértem le (engedéllyel!), hogy egy széncinege +10 fokon 1 óra alatt annyit veszít a tömegéből, mintha egy átlagos termetű ember leadna 1,5 kilót! Ez brutálisan sok.

Könnyű elképzelni, mi történik mínusz 10-20 fok körül. Nem elég, hogy a napi súlyveszteség az egekbe szökik, de a pótlásra fordított idő is szűkül. Épp holnap köszönt rá madarainkra az év leghosszabb éjszakája. Nem véletlen, hogy épp karácsony táján emelkedik jelentősen a madáretetők „taglétszáma”. Ilyenkor már alig jut idő evésre. A növekvő hideg miatt egyre többet kellene enniük egyre rövidülő napok mellett úgy – és ezt még nem említettem –, hogy ugyanakkor napról napra kevesebb az élelem. Ha még havazás vagy óneső is jön, akkor a táplálékforrások további 70-80%-a esik ki. Egy nagy havazás körülbelül annyit jelent, mintha a mi esetünkben csak minden századik bolt lenne nyitva. (El lehet képzelni, mit művelnénk a pénztáraknál 🙁 ) Mivel a ragadozómadarak helyzete sem sokkal jobb, ahol énekesmadarak verődnek össze, megjelennek ők is. A rém hideg éjeken az odúlakók (pl. a cinkék) relatíve jó helyzetben vannak, de gondoljatok a pintyfélékre is.

Képzeljétek el, milyen lehet fagyos éjszakák százait tölteni a jeges ágakon, főként, ha egész éjjel kapaszkodni kell a viharos szélben. Rémálom.

Etetőre járó madaraink számára napról napra ugyanaz a feladat: virradattól alkonyatig annyit kell hízni (és ők erre 1 nap alatt is képesek), amivel kihúzhatják reggelig. Összefoglalva: 5-ször több táplálékot kell találni fele annyi idő alatt, úgy, hogy csak minden századik „bolt” van nyitva, míg a ragadozók akár tízszer olyan gyakran támadják őket, mint nyáron. Ez igazán húzós feladat. Vagyis a hozzátok járó apró madarak – legyenek bármilyen szépek és fürgék – nap mint nap az életükért küzdenek. Ti pedig a túlélésben segítetek!
Osszátok meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  Slider

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/miert-kopogtat-az-ablakon-cinege-egy-kis-tudomany/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/bucsu-teltol-201718-madareteto-madarai/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/magevo-madarak-magyarorszag-etetoin-201718-telen/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/uj-madarfaj-magyarorszagon-lazurcinege/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/bulgaria-madarai/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/expedicio-otthon-fedezzuk-fel-kertunket-2/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/legszebb-ludfaj-vorosnyaku-lud-hazaja-lettunk/

  20 Comments:

  1. A piros fejű példány a képen milyen madárka volna? Nekem is sok van de egyszerűen nem jövök rá.

  2. Ide is megérkezett a havazás, az ék.-i szél durvul, madarak alig, talán pont a szél miatt. Írtam korábban, hogy sok cinke volt egy ideig, akkor is förtelmes szél lett, tartott vagy 3 napig, azóta alig van madár, kint az ártéren is kevés. Csak a vízimadarak törik e jeget, illetve törnék, de lihogók is alig vannak, mert olyan szintre leürítették a tavat, hogy sok a szárazulat, ahol van víz, ott is bokáig ér a madaraknak, persze kivéve néhány csatornát.

  3. Szabó Edit

   Ma láttam egy cinkét az erkélyen! 🙂 🙂
   Én ennek az egynek is nagyon örültem. Lehet, hogy igazad lesz Cen’: visszajönnek?
   (Az idő hidegre fordult, és ma egész nap esett a hó. Még mindig esik.)

   • úgy legyen, jöjjenek vissza!

   • Nagyné Ica

    Egyelőre én is “csak” várok, hallom, de nem látom őket. Remélem jönnek majd. Az eleség kint van.

    Minden szépet és jót. Bízzunk a fehér karácsonyban, bár már egyáltalán nem biztos. Országosan legalábbis nem. Szép estét mindenkinek! 🙂 🙂 🙂

  4. Ibolya Nagy

   Sok szép tengelic jön, nyáron megjelentek a fiókák, ahogy a homok színű tolluk szinesedik, kialakul a szárnytollak mintázata, majd a jellegzetes pilótasapka, ahogy a mama eteti a fiókáját, csodás volt! Sajnos kevés cinkét látok, többen voltak az ősszel. Jönnek a galambok, sokat esznek és rombolnak. A meggyvágó házaspár nem tért vissza még, remélem jönnek!😊

   • Ibolya Nagy

    Természetesen itt is esett a hó, éjszaka viszont hideg lesz, mert kitisztult az ég. Remélem elég sokat ettek a madarak és elég tartalékuk lesz, hogy átvészeljék, drukkoljunk értük!

   • A meggyvágó is azok közé tartozik, akik erősen változó számban jönnek – az idén tavasszal például az egész országban sok volt; hogy az idén mi lesz, meglátjuk majd; egyelőre nálam sincsenek

    • Ibolya Nagy

     Itt még áprilisban is láttam őket, de hát ez a márciusi tél, majd az áprilisi száraz forróság felborított mindent.

  5. Szabó Edit

   Megint egy csodás videót tettél ki a főoldalra, Cen’! 🙂
   Ma reggel belenéztem, de végignézni nem volt időm. Lehetne arról szó, hogy most nem veszed le gyorsan, hanem marad itt még egy kicsit? Köszi!

  6. Nagyné Ica

   Természetesen megosztottam. 😉

  7. Még a kóbor kutyát is megetetem, ha tudom…. de azért örülök a hónap, nem kevés százalékkal enyhített a depin, mikor megláttam ezt a fehérséget. Olyan nyugtató, egy nagy bögre kávéval néha csak bámulok ki, vagy az erkélyen állok, még szerencse, hogy jól bírom a hideget,ezt szeretem.

   • értem, mit mondasz – és lehet, hogy valóban fehér karácsonyunk lesz. 🙂 Itt legalábbis elég kemény hideg jött a havazásra, és már nincs sok idő hátra.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük