• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Csíkosfejű nádiposzáta újra Magyarországon

csíkosfejű nádiposzáta

Csíkosfejű nádiposzáta (Forrás: Wikipédia)

Jó jel, hogy a két megkerülés időben közel esik egymáshoz; arra utalhat, hogy ebben az időszakban akár többen is megjelenhettek nálunk.


2020.05.04. Talán emlékeztek még, tavaly részletesen írtam egy madárfajról, a csíkosfejű nádiposzátáról, mivel ez az értékes és érdekes, világszerte veszélyeztetett énekesmadár kipuszult az utóbbi 10 évben Magyarországról. Míg évtizedeken át rendszeres költő volt a Hortobágyon, az utóbbi évtizedben nemcsak költőként tűnt el, de még előfordulásai sem adódtak.
A madárról az alábbi cikkben írtam részletesen:

Észre sem vettük, mikor pusztult ki a csíkosfejű nádiposzáta


Aztán igyekeztem  felkutatni valakit, aki látta még őket, aki tud mondani valami közelebbit a csíkosfejű eltűnéséről. Így készült a honlap első interjúja:

Aki még látta a csíkosfejű nádiposzátákat – Kovács Gergely Károly


Ebből az apropóból még egy hortobágyi emléket is felidéztem arról az emberről, aki talán a leginkább ismerte a csíkosfejű nádiposzátákat:

A mezitlábas doktor, a székicsér és a szakirodalom

Az idei tavasz – mit általában a madárvonulás időszaka mindig – számos madártani érdekességet hozott itthon, de ezek közül is kiemelkedik, hogy végre ismét észleltek csíkosfejűeket.

Bár ez túl sokat nem jelent, valószínűleg véletlenszerűen erre vetődő, átvonuló madarakról van szó, de mégis: legalább hébe-hóba még felbukkan. Ha nem is költ. A Birding.hu adatai alapján először a tihanyi Külső-tónál fogtak egy példányt 2020.04.22.-én (ez egyébként az egyik legkedvesebb helyem). 5 nappal később a Kisalföldön, Csornán újabb példány került hálóba.

Jó jel, hogy a két megkerülés időben közel esik egymáshoz; arra utalhat, hogy ebben az időszakban akár többen is megjelenhettek nálunk.

A tihanyiak és a csornaiak örömét leszámítva viszont nem igazán jó, hogy mindkét megkerülés messze esik az egykori fészkelőhelytől, a Hortobágytól. Így valóban az a legvalószínűbb, hogy véletlenszerű felbukkanásokról van szó csupán, és ez a két adat nem ad reményt a csíkosfejű nádiposzáta visszatelepülésére. De azért örülünk, hogy páran ismét láthatták nálunk.
Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


A csíkosfejű nádiposzáta eredeti élőhelye a hortobágyi vizes-puszta volt. (Fotó: Centauri)

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*  2020.05.04. Elborítottak a virágok – gyepből virágzó rét

  Madárritkaságok – Ritka madarak Magyarországon

  Madarakról mindenkinek

  A madarak sötét oldala – az állati kegyetlenség

  Meghökkentő állatok – Akit mindenki látott, mégsem létezik

  A Balaton és környékének madarai

   

         

  2 Comments:

  1. Holsky Péter

   És ez nem függhet össze a járvánnyal – mármint azzal, hogy (talán) nagyobb a nyugalom? Bár, írod, messze vannak a Hortobágytól – és, gondolom, két adat arányaiban nem is számottevő…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük