• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Távozik a brutális vihar – 70.000 háztartásból tűnt el az áram

cen_logo_circleFRISSÍTÉS -2018.06.13. 5:32 Átrobogott rajtunk a vihar, épp most hagyja el az országot délkeleten (lásd a pillanatnyi képet). Az MTI az alábbi három közleményt adta ki 00:46 és 05:49 között:
00:46 Vihar – OKF: kidőlt fák, elárasztott pincék adnak munkát a tűzoltóknak országszerte
Budapest, 2018. június 13., szerda (MTI) – Az országon átvonuló vihar szinte mindenütt károkat okozott, a tűzoltókat kidőlt fák, elárasztott pincék miatt riasztották szerdára virradó éjjel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.
A közlemény szerint Zala és Somogy megyében is több településen kidőlt fákhoz hívták ki az egységeket, így például Becsvölgyén, Nagykanizsán, Kaposváron, Balatonfenyvesen, Nagyatádon. A Fejér megyei Abán víz árasztotta el egy családi ház pincéjét, több helyen pedig fák dőltek az úttestre, például Rácalmáson és Kisapostagnál a 6-os főútra, Polgárdi közelében pedig a Fülére vezető útra. A Pest megyei Dömsödön az iskola kapujára és az 51-es főútra, míg Törökbálinton egy személygépkocsira borult fa. Baranya megye és Budapest több pontján szintén kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a tűzoltókat, csakúgy, mint Bács-Kiskun megyében.
2:14 Vihar – OKF: több településen szünetel az áramszolgáltatás
Budapest, 2018. június 13., szerda (MTI) – Pest és Bács-Kiskun megye több településén szünetel az áramszolgáltatás a vihar miatt; az üzemzavar összesen csaknem 70 ezer embert érint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint. Pest megyében Makádon, Dömsödön, Bugyin, Dabason, Ócsán, Alsónémediben, Üllőn és Ecseren összesen csaknem húszezer fogyasztónál nincs áram. Kecskemét térségében 42 ezer, Baja környékén pedig 5900 fogyasztót érint az üzemzavar. A szolgáltatók dolgoznak a hibák kijavításán – közölte az OKF szerdára virradó éjjel.
5:49 Vihar – Mávinform: kidőlt fa szakította le a felsővezetéket a kelebiai vonalon
Budapest, 2018. június 13., szerda (MTI) – A Budapest-Kelebia vasútvonalon, Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között szerda hajnalban egy kidőlt fa leszakította a felsővezetéket, ezért ideiglenesen szünetel a vonatközlekedés – közölte a Mávinform az MTI-vel. Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között vonatpótló busz közlekedik, az átszállások miatt 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő a közlemény szerint.

 
szupercella hajnal vihar

Távozik a vihar – 2018.05.50.


2018.06.12. 20:17 Félelmetes sötétség és dörgés közeledik, ráadásul erős széllel. Ilyenkor mindig figyelem a világ radarképeit és villámtérképeit. Ezekben az órákban világszinten is mi kapjuk a legtöbb villámot. Erről készítettem egy pillanatképet 🙂

 

szupercella

Európa közelebbről pillanatnyilag:

 

szupercella 1

És a magyarországi helyzet:

 
szupercella 2
A nyugati határ kapja az ívet rendesen. A milliárdos károkat okozó és négy ember életet követelő hétvégi vihar idején is így, ilyen hisztérikus intenzitással villámlott. A hétvégén azt gondoltam: ilyet nem láttam még – és most, egy héten belül másodszor látok ilyen villámképet. Az OMSz is módosított a pár órával ezelőtti riasztáson, most már az egész Dunántúlra másodfokú riasztás érvényes. Ha ezeket a képeket és fölöttem az eget nézem, meg is értem. De remélem, azért nagyobb bajok nélkül, mindnyájan megússzuk.
A világ villámtérképét itt nézhetitek:
http://hu.blitzortung.org/live_lightning_maps.php
Osszátok meg másokkal is!

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/elet-az-egen/

14 Comments:

 1. Bízom benne, hogy nem tesz kárt, bár (a tarra vágott fenyves nem fogja meg a talajt, a víz útját, ez is egy átgondolatlanság, biztos nem erdész szakember vágatta ki)…. 🙁 Abban is bízom, hogy mire hozzánk ér, ez a zivatarlánc megszelídül kicsit.

  • Hozzátok nem is adtak ki riasztást, és oda csak holnap ér – de ahogy nézem a friss híreket, most is voltak területek, ahol komoly károkat okozott. Most épp a Balaton fölött várható nagy csata – megy egy zivatarlánc nyugatról (a Bakony fölött jár), és érkezik egy délről.

   • Piszok gyorsan halad, és a délről jövő összeáll a nyugatival egy zivatarrendszerré . Megkapjuk mi ezt éjjel, vagy hajnalra, de ide eső nagyon kellene, más nem. 😀 Irtózatos rovarinvázió van, talán meggyérítené őket egy kis 25 mm .

    • Itt lesz ez hamarosan, elszámították a riasztást, volt már erre precedens. 😀

     • Most látom, hogy nem jó a rendszeridő a webeden,, késik 2 órát.

     • Kicsit módosított az irányon és most egyenesen felétek tart – s nincs is már messze tőletek.

      • Szél az volt, de nem viharos, csak a rövid kifutószél. Eső is, 7 mm. 🙂 Most délről indul valami ismét. A fecskéim már a szó átvitt értelmében is kirepülte, egy hét kertben etetés után leléptek, tegnapelőtt még 2 visszajött, de tegnap már csak az öregek. Féltem őket ilyen viharos esős időben, nem olyan erősek még. 🙁 Tegnap ismételték a tévében, azt a lappantyús filmet, amiről egyszer írtam, most épp csak a végét kaptam el, kerestem online lehetőséget, de eddig nem találtam.

       • Látom, ti kaptok valamit ma még 🙂 – lappantyú tavaly költött nálam! 🙂 🙂

        • Te sem úsztad, úszod meg ma eső nélkül. Örült nyomasztó lehet ott a levegő, amikor kisüt a nap, de nem fúj a szél. Annyi gomba lesz nálad megint, hogy egész évre bespájzolhatsz, ha van aszalód. 🙂

 2. Ibolya Nagy

  Remélem, baj nélkül megússzátok! Drukkolok. Szívesen átvállalnék belőle, de ez nem így működik, tudom.

  • Itt már átvonult – nincs baj, de ahogy hallom, másutt nem volt ennyire egyszerű, jég is volt sok helyütt 🙁

   • Ibolya Nagy

    Este 11 tájban megérkezett, viharos széllel, felhőszakadással, jéggel. Bár senki se marasztalta, de elég hosszan tombolt, 1 óra körül csendesedett el. A tegnapi fojtó hőség után várható volt.

 3. Ibolya Nagy

  😞

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük