Madárfotózáshoz a legjobb madáretető a madárbalkon!

Madárfotózáshoz a legjobb madáretető a madárbalkon!


2020 őszén, valamikor szeptember végén kiviteleztem egy régi tervemet. Az volt az elképzelés, hogy az emeleti dolgozószoba ablakához hozzáfabrikálok egy kis erkélyt a madarak számára, elsősorban azért, hogy kényelmesebben és többet fotózhassam őket. Mutattam is jó pár képet az első napokban.

Amikor elkészültem vele, igazán azt nem értem, miért vártam vele annyit.

Azt gondoltam, ehhez – bármilyen kicsi is – mesterember kell. De aztán rájöttem, hogy rém egyszerűen megoldható. Azóta is üzemel, a hátam mögött most is sürög-forog a jó nép.

Amikor az idő engedi, érdemes csak egy kávé erejéig az ablakhoz ülni, mert ez „nagyon mozi”. Mintha 3D-ben, 4K-ban természetfilmet néznék, csak épp az én madaraim a főszereplők.


Rendellenes színezetű kék cinege 2021.03.21-én a madárbalkonon. A kék cinege csőre körül alapesetben nincs sárga szín. Azóta tízezernyi fotó készült a madárbalkonon, és selejtezés után is ezres nagyságrendű a használható, gyakran rendkívül szép, és megkapó részleteket mutató felvétel. | Fotó: Centauri

Szeretném ezt a módszert a figyelmetekbe ajánlani, mert valóban egyszerű, olcsó (a legtöbb háztartásban megvan minden, ami szükséges, vagyis ingyen van), én speciel 5 perc alatt dobtam össze, másnak sem igényelhet többet 10 percnél, cserébe viszont olyan panorámát kapunk a madárvilágra, amihez foghatóban én sem gyönyörködhettem az utóbbi 30 évben.


Ezek a tűéles, 4K felvételek sem készülhettek volna el a meggyvágókról, ha nincs a madárbalkon.

Mi a madárbalkon?

Madárbalkonnak neveztem el ezt a módszert, mely voltaképp két etetésmód ötvözete. Korábban írtam arról, hogyan lehet jelentősen növelni a madaraink létszámát, és a fajok számát is ITT. Erősen ajánlottam, hogy aki teheti, alkalmazzon szóróetetőt. Sokan etetünk ablakpárkányokon is. De azok túl kicsik.

A MADÁRBALKON voltaképp egy az ablakban kialakított szóróetető.


Alkonyi hangulat a madárbalkonon 2023.11.16. | Felvétel: Centauri

Keresünk (vagy veszünk) egy nagyobb falapot. Az enyém egyelőre kb. 150X100 centiméteres (egy raklap darabja). Kívül fúrunk két csavart az ablakkeretbe vagy a falba (én a keretbe fúrtam), a falap egyik végébe is fúrunk két csavart vagy kampót. A falap egyik szélét a párkányra támasztjuk, a külső felét pedig dróttal a csavarokra felfüggesztjük. Ennyi. Máris van egy kis erkélyfélénk az ablakhoz toldva.

Ezt a kis placcot kedvünk szerint berendezhetjük mohás ágakkal, kérgekkel, növényekkel, falevelekkel, elfér rajta egy itató, és megszórhatjuk napraforgóval vagy kölessel.

Nálam 24 óra alatt beindult rajta a forgalom.

NAGY FAKOPÁNCS PÁR NAP MÚLVA – ÉS A LÁTVÁNY A SZOBÁBÓL BORÚS IDŐBEN (NAPSÜTÉSBEN MÉG SZEBB!)


Fotó: Centauri

MIÉRT JÓ EZ?

 • Közvetlen közelről figyelhetjük a madarainkat
 • Sok madár is elfér az ablakunkban
 • Gyönyörű mikrokörnyezetet rendezhetünk be
 • A madarakat is vonzza a természetközeli miliő
 • Könnyedén fotózhatunk közelről madarakat

TANÁCSOK FOTÓZÁSHOZ

Jó, ha a szobát bentről elsötétítjük. Én két sötétítő függönyt raktam az ablakra, s csak alul hagytam egy kis rést. Így a madarak se látnak be, nem érzékelik, vagy nehezebben a mozgást, s bizalmasabbak lesznek. A szobában legyen a lehető legnagyobb sötétség fotózáskor, a villanyt is kapcsoljuk le.


KÉNYELMESEN MEGVILÁGÍTHATJUK AZ ETETŐT

Egy etető a nap során csak egy ideig kap ideális fényt. A madárbalkonnál ezen is könnyen segíthetünk. Nem kell az udvaron vagy az ablak előtt bütykölni semmit, elég 1-2 erős fényű kislámpa, mellyel az ablakon át, bentről megvilágíthatjuk az etetőt. Sok madár már hajnalban az etetőre jön, például a barátcinege vagy a vörösbegy. Miután kitapasztaljuk, melyik megvilágítás a legelőnyösebb, akár a hajnali vagy szürkületi órákban is fotózhatjuk őket.

A MEGVILÁGÍTÁS NEM ZAVARJA A MADARAKAT!

Kipróbáltam, tudom. Egyáltalán nem foglalkoznak vele!


Ez a cinege szinte még sötétben jött. | Fotó: Centauri

MINTHA EGY RÖPDÉBEN ÉLNÉNK!

Próbáljátok ki! Kora reggel, amikor még lámpával világítjuk meg a madárbalkont és a madarainkat, odaülni az ablak elé egy kávéval vagy egy teával, tényleg egészen extra érzés.

Mintha röpdében élnénk; mintha az ablakunk nem volna más, mint a NatGeo külön adása.

H a bejön, megtarthatjuk nyáron is, itathatunk rajta továbbra is madarakat, de ha nincs szükség rá tavasztól, 2 perc alatt leszerelhetjük.

Ajánljátok másoknak is! Embernek madárnak egyaránt jó


Csuszka 2023.11.16-án a madárbalkonon. | Fotó: Centauri
2023.11.16.
Kilátás a szobaablakból a madárbalkonra. Ki ne akarna ilyen látványt? | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madáretetés

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tudod, miről híresült el a kék cinege?

A kék cinegék ügyessége, leleményessége meglepte a briteket is, habár kevés náció rajong olyan össznépi szinten a madarakért, mint épp a britek. Miután fény derült…

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

 1. Annyira szépen összehoztad, mestermű, idén is imádni fogják, csak időd legyen mozizni. 🙂
  Köszönjük az ötletet, és azt, hogy mi is mozizhatunk nálad! 🙂

  1. Author

   Örömmel, mint mindig – és remélem azt is, hogy a madárbalkon az idén is fog hozni néhány kellemes meglepetést, néhány szép emléket. 🙂

 2. Ebbe a moziba szívesen jegyet váltanék! 🙂
  A galagonya – ha jól ismerem fel – ágat te tűzted oda?

  1. Author

   Ezen a képen nem egyszerű felismerni, de ez a piros bogyós ág sóskaborbolya, és én tűztem oda a madárbalkonra. Ami a mozit illeti, lesznek mozik! Hosszabbak is! 4K-ban kommentárral… 🙂

   1. 😮 Sosem hallottam még a sóskaborbolyáról. Ezek szerint ilyen is van neked a birtokon.
    Természetesen utánanéztem most a neten, és megint tanultam valamit. 🙂 Köszi!

    A mozikat pedig kíváncsian várom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük