• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Fehércsőrű búvár már harmadszor Magyarországon!

fehércsőrű búvár

Majdnem hihetetlen! Egy olyan ritkaság, mint amilyen a fehércsőrű búvár (Gavia adamsii), ismét felbukkant nálunk, ráadásul kétszer ugyanabban az  évben!


2019.11.01. Ez a harmadik magyarországi előfordulása. Ma Abádszalóknál a Tisza-tavon figyelték meg újra (Nagy Miklós, Bodzás János és tsaik.). Tekintve, hogy az első hiteles bizonyításra is egészen 2016-ig kellett várni, egészen valószínűtlen, hogy aztán kétszer kerüljön elő ugyanabban az évben. Még ha ez a madárvonulás szempontjából két szezonnak számít is. Márpedig előkerült. Igaz, minden ilyen adatot először hitelesíteni kell, de ezzel itt nem lesz gond, mert több megfigyelő látta és ráadásul fotózta is. Innen is gratulálunk a találóknak!


fehércsőrű búvár Gavia adamsii 3. előfordulás Magyarország Hungary

Fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) harmadszor Magyarországon, 2019.11.01. Abádszalók (Fotó: Nagy Miklós – köszönet a képért! 🙂 )

Felmerül az emberben persze rögtön, hogy talán ugyanaz a példány tért vissza.

Nem volna példátlan. Néha ritkaságok is ugyanazokra a helyekre járnak telelni. Ritkaságát és szokásait tekintve is messze áll egymástól egy búvár és egy sas, de példának nem rossz, ha a fekete sasokra vetünk egy pillantást. Igen kis számban jönnek hozzánk telelni, a múltban alig 1-2 madárról beszélhettünk, de azok meglepő rendszerességgel jelentek meg az egyes területeken, például a Kis-Balatonon. De például a Veszprém megyei Apácatorna község határába évek óta visszajár a szintén ritka kerti sármány egyetlen, magányos hím példánya.

Elvileg tehát nemcsak nem lehetetlen, de számottevő esély van rá, hogy ez a tavalyi madár. Ugyanakkor, mivel nincs jelölve, sosem tudjuk meg ezt bizonyosan.

A februári előfordulás kapcsán részletesen írtam a fajról, sőt a többi búvárról is, kitérve a búvárok lenyűgöző és nem mindennapi életére is. Érdemes most visszalapozni arra a tavalyi posztra:


http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/fehercsoru-buvar-masodszor-magyarorszagon/


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

 

Előre is köszönöm, ha másokkal is megosztod ezt a hírt, ezt a cikket 🙂

 

Ha szeretnél értesülni a legfontosabb hírekről, regisztrálj, légy oly kedves 🙂

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarritkasagok-ritka-madarak-magyarorszagon/


  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarritkasagok-ritka-madarak-magyarorszagon/eszre-sem-vettuk-mikor-pusztult-ki-csikosfeju-nadiposzata/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarritkasagok-ritka-madarak-magyarorszagon/hosszucsoru-cankogoda-magyarorszagon-otodik-elofordulas/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/legfontosabb-madaras-cikkek-2019-osz/

  6 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Ajándék a javából ☺️😉

   • Kíváncsi vagyok, Rajna Edit tud-e róla vajon – kis túlzással ott úszkál a búvár a kertje alatt 🙂 🙂

    • Igen, a kert alatt, de nagyon alatta. Láttam fotót róla valamelyik Fb.-os madaras csoportban, de ennyi sajnos. Aki fotózta, és megosztotta, ott kérdezett rá, pontosítatta, hogy fehércsőrű-e, mert együtt volt egy északi búvárral.
     Sajna egy hete nem voltam a víz közelében sem . 🙁 De ami késik, az lassan jön 🙂
     Volt azért nekem is madaras élményem mostanában. Ma délelőtt egyik fenyőn az ablak előtt pont, megjelent két királyka, de pont úgy ugrándoztak, hogy nem tudom, sárgafejű, vagy tüzesfejűek voltak-e. Nálam nem sűrűn vannak királykák, így csak néztem őket, nem mertem ki se menni fényképezni. A másik élmény egy hete volt. Kicsit kirándultunk a Zemplénben, és a Fűzérradványra bevező út mentén csodás fenyő sor van mindkét oldalon, fekete és erdeifenyő. Én még annyi fenyvescinegét életemben nem láttam, mint azokon a fákon. Fotózni csak a fasort tudtam, de a cinegéket nem, mert mire rázoomoltam, már másik ágon bontogatta a kis tobozokat. De így is örült a lelkem. 🙂

     • Bevallom, igaz halványan, de azt reméltem, hátha leugrasz a tóra, és hozol nekünk egy képet a fehércsőrűről 🙂 🙂 🙂 de ne legyünk telhetetlenek, köszönjük a királykákat és fenyvescinegéket – utóbbiakhoz annyit: nálam hetek óta szépen járnak az etetőre, most már legalább 3-4 példány. Rendkívül szelídek, s napról napra közelebb engednek magukhoz. Jóval szelídebbek a többi cinegefajnál.

  2. Marsovszki Viktória

   Edit, bejön neked a fehércsórű, holnap, holnapután, menj a tóra, Szívem!
   Ha ti ketten nem hozzátok lencsevégre Cen’-nel, már senki. ♥ ♥

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük