• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Új madárfaj Magyarországon a trombitás sivatagipinty!

Szenzációs sivatagi fajjal bővült a magyarországi madárfajlista

 2021. május 10-én, vélhetően a viharos déli szelekkel, egészen ritka madárfaj, trombitás sivatagipinty vetődött Magyarországra.

 

Nem minden év dicsekedhet annyira látványos új madárfajjal, mint 2021. Akadnak évek, amikor új madárfaj elő sem kerül Magyarországon. Legutóbb, 2020-ban két új madárfajjal bővült a hazánkban megfigyelt madarak listája. Tavaly májusban szinte sokkoló volt, amikor rövid időre felbukkant egy zöld gyurgyalag Apajon, majd 2020 október végén előkerült Szentendrénél egy szirti fecske is, és ezzel a hazai fajlista 420-ra bővült.

Magyarország madarait több kategóriába sorolhatjuk. Vannak fészkelő fajaink, vannak átvonulók, telelők, szórványosan felbukkanók, és rendkívül ritka vendégek is. Az újonnan bizonyított fajok külön kategóriába sorolhatók, de ezeket is alapvetően két csoportra oszthatjuk. Számos faj akad, melyeket régóta vár a fajlistára a hazai madarásztársadalom (ilyen volt tavaly a szirti fecske), korábban a berki veréb, a berki poszáta, vagy a kucsmás sármány; időnként azonban felbukkannak olyan madarak is, melyekre reálisan senki sem számíthat.

Az ilyen extrém ritkaságok fészkelőterülete vagy mozgáskörzete annyira messze esik tőlünk, hogy egészen kicsi annak valószínűsége, hogy elvetődjenek hozzánk. Felbukkanásuk épp ezért gyakran szokatlan időjárási helyzetekhez, erőteljes frontokhoz, heves szélviharokhoz kötődnek. A trombitás sivatagipinty felbukkanása is vélhetően az utóbbi napok erős déli áramlatainak köszönhető.

A ritkaságokra vadászó madarászok, a twicserek jól tudják ezt, és folyamatosan figyelik azokat a frontokat, melyek ritkaságokat hozhatnak.

A trombitás sivatagpinty hazája főként Észak-Afrika, ahol állandó madár, így még kisebb az esélye, hogy távoli területekre is eljusson. Ennek ellenére Európa számos országában észlelték már, a fészkelőhelyektől távol eső és éghajlatában is barátságtalan Skandináviában is több alkalommal. Európán belül Spanyolország déli részén él egy kevés. Az utóbbi napok ciklonjai pedig épp Spanyolország felől hoztak fölénk forró levegőt. A megfigyelt madár is talán ezekkel a Spanyolország felől fújó élénk szelekkel érkezett.

Magyarország új madárfaját a birding.hu szerint Akasztó határában figyelte meg Bárdos Tibor. A madarat egy útról riasztotta fel, mire a madár 2 percre felszállt egy akácfára, ezt követően pedig berepült a közeli szőlőültetvénybe, ahonnan már nem került elő. Ez a két perc azonban elég volt arra, hogy a megfigyelő kiváló bizonyító fotót készítsen a ritkaságról.

A Magyarországra nézve új madárfajok megfigyelésének hitelességét az úgynevezett Nomenclator Bizottság hitelesíti. Egy adat elfogadásához több megfigyelő, a megfigyelés részletes leírása és bizonyító fotó szükséges. Számos megfigyelés ezek hiányában elutasításra kerül. Ebben az esetben azonban aligha lesz gond, mivel a madárról valóban kitűnő felvétel készült. A következő napokban minden bizonnyal rengetegen keresik majd Akasztó környékén a madarat, főként a ritkaságokra hajtó twicserek, s némi szerencsével talán visszatalálják majd. De ha esetleg többé nem látja a sivatagipintyet senki – ahogy a tavalyi zöld gyurgyalag is hamar felszívódott – akkor sem igen lehet gond a hitelesítéssel, és így 2021 május 10-ével a Magyarországon megfigyelt madárfajok száma 421-re emelkedhet.

Trombitás sivatagipinty Magyarországon

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  TÁMOGASD A CENWEBET!

  MIT TÁMOGATTOK?

  ➡ a honlap fennmaradását
  ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
  ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
  ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
  ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
  ➡ nemcsak az irodalmat
  ➡ hanem a természetet is
  Full screenExit full screen
  Slider


   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider


  Slider


  Slider

        

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük