• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Nem kötelező – kortárs magyar szerzők fiataloknak

Nem kötelező – kortárs magyar szerzők fiataloknak

BENNE VAGYOK, ÉN IS BENNE…

2020.06.05. Remek antológia jelenik meg, várhatóan június 12.-én, de már előrendelhető ITT, ha pedig valaki nem idegenkedik az E-book formátumtól, máris beszerezheti ITT. Egy novella erejéig benne vagyok én is 🙂

A Corvina Kiadó, nyilván a sokat kritizált NAT-ra reagálva, középiskolások és tanáraik számára összeállított egy kötetet 100 magyar íróval;

nem kötelező corvina kortárs írók középiskolásoknak
olyan szerzőkkel, akik kimaradtak a hivatalos oktatásból, és kortárs szerzők írásaival (többek között tőlem is olvasható egy olyan novella, ami eddig kötetben nem jelent meg). Bármit gondoljunk is az irodalomoktatásról, egy ilyen kötetnek mindenképp van jogosultsága. Bár a kötet összeállítója, Király Levente szerint elsősorban középiskolásoknak szánják a kötetet, úgy gondolom, bárki számára jól jöhet.
Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel.

De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik.Nem kárhoztatható az olvasó, ha az olvasók egy része nem fektet ebbe a feladatba annyi erőt, pénzt, és időt, ami átfogó kép kialakításához szükséges lenne.

Nem állítom, hogy ezzel a kötettel minden megúszható, s egycsapásra a kortárs irodalom avatott ismerőjévé válhat bárki, de hogy viszonylag könnyen tehet jelentősen nagy lépést, azt ígérhetem. Még szerzőként is érdekes egy ilyen kötet.
Az írók, még ha igen messziről is, de figyelik egymást. Az olvasók figyelik a szerzőket. Az olvasók figyelik egymást. Az írókat figyeli a kritika. A kritikát figyelik az szerzők és az olvasók. Az irodalmi élet is olyan, mint minden más szcéna. A kiadóktól, az olvasókig igyekszik mindenki mindenre odafigyelni, hisz sok egyéb mellett mindannyian kíváncsiak vagyunk.

Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben. Az irodalom résztvevőitől ez a kíváncsiság fokozottan várható el, s szerintem az olvasók többségében megvan. Máskülönben nem olvasnának. Ugyanakkor szeretünk hatékonyak lenni, időt és költségeket spórolni. Erre sem mondhatjuk, hogy nem jogos. Ez a kötet egyrészt kielégítheti a kíváncsiságunkat, másrészt teszi ezt a lehető leghatékonyabban. Én a helyetekben nem hagynám ki.
Nem mellesleg szép példa arra, hogyan kell túllépni a kritikákon. Ahogy szokták mondani, nem egészen alaptalanul: kritizálni könnyű. Tényleg az. Szerintem is. Ez a kötet kitűnő példája annak, milyen az, amikor a kritikát tett követi. Amikor egy problémára válasz születik. Ez vagány, ez okos, ez egy tényleges út. És ezt respektálni kell.

Az antológia fülszövegéből ráadásul szerzőként is fontos infót nyertem. Gondoltam már rá korábban is, de most végre biztosan tudom: íróként, amíg élek, “gyanús” vagyok. S ezen még egy ilyen antológia sem változtathat, csakis a halál 🙂              

Király Levente, a kötet szerkesztője így ír a kötetről:
Szöveggyűjtemény középiskolásoknak. 16 éven felülieknek ajánlott. Olvasni nem csak azért lehet, mert kötelező – lehet élvezetből is. Ha okosabb, tájékozottabb, műveltebb akarsz lenni, akkor viszont erősen ajánlott. Vannak kérdéseid az életről, csak még nem sikerült pontosan megfogalmaznod őket? Esetleg a kérdés már ott a fejedben, de még nem kaptál rá választ? Netán vannak válaszaid, de érzed, hogy még nem teljes a kép? Olvasnod kell, nem vitás! Az olvasás megdolgoztatja az agyad, a képzeleted, a fantáziád, és persze a lelked is. Cserébe némi erőfeszítést kell tenned, ezért kicsit a hegymászásra hasonlít: elfáradsz és leizzadsz közben, de amikor szétnézel a hegytetőn, arra gondolsz: ez minden áldozatot megér! És amiért a leginkább érdemes olvasni: a katarzis. Anélkül élni olyan, mintha nem tapasztalnád meg a szerelmet, a boldogságot. Abban bízom, ez a szöveggyűjtemény legalább egyszer katarzist okoz benned, és hogy mindenképp a képzeleted hasznára válik. Szerepel benne sok kortárs író, akikre az iskola sosem tér ki (tisztelet a kivételnek); talán mert még élnek, és ettől eleve gyanúsak: egy író, kérem szépen, legyen halott! (Remélem, sok élő kedvenced lesz!) A másik csoport a kimaradók, akiket ilyen-olyan okok miatt kihagytak a tananyagból, mégis érdemes megismerni őket. Ez a szöveggyűjtemény nem alternatív kánon, nem is értékítélet – egyszerűen csak igyekeztem olyan írásokat választani, amelyek érdekesek lehetnek egy mai tizenéves számára, és a segítségükkel, a kötelezőkkel kiegészítve, végigkövethető az elmúlt száz év páratlanul gazdag és izgalmas magyar irodalma.

Oszd meg másokkal is! Köszönöm.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  A MOBILBARÁT DARKSITE-ON ONLINE OLVASHATSZ REGÉNYT 🙂 

  CENTAURI honlap - a sötét oldal

  Irodalom és járvány – Jack London: A skarlát

  Mutáció – járvány-novella

  Mi a hygge? – Valóban a boldogság receptje?

  Jégvágó (Magvető Kiadó, 2013)

  Jákob botja (Magvető Kiadó, 2016)

   

  8 Comments:

  1. Szabó Edit

   Végre! Már nagyon kellett egy ilyen. Gratulálok és örülök! 👍 🙂
   A Teventejnek ott a helye! (S lenne még néhány ötletem. 🙂 )

  2. Ibolya Nagy

   Éljenek a kortárs írók (jó sokáig)! 🙂

  3. Végre!! Viszem. A régi kötelező olvasmányokon túl kell már lépni. Hiszem, hogy van egy olyan fiatal réteg, aki nívós kortárs magyar írókat akar olvasni. Éljen a XXI század:-) Éljen Cen a könyveivel a weboldalával, a novelláival, a szemlélet formáló holisztikus életformájával, a madaraival, a kertjével, a vadkameráival a boraival, a szakácskönyvével, a darksite-val, az utazásaival , meg mindennel amit kihagytam, mert kell, hogy ismerjék.

   • Szabó Edit

    Igaz, a szomszédasszonyom már jócskán túl van a középiskolás koron, de én mostanában Centaurival “fertőzöm” őt. Nincs fönt a fb-on, ezért novellák, esszék linkjeit küldöm el neki és ajánlom azokat olvasásra.
    “mert kell, hogy ismerjék”! 🙂

  4. Patai Mária Zsuzsanna

   Nagyszerű!

  5. Köszönöm mindenkinek! 🙂 🙂 🙂

  6. Patai Mária Zsuzsanna

   Megrendeltem, meghozták, olvasom! Nagyon minőségi válogatás, HIÁNYPÓTLÓ, ahogy szokták mondani.

  7. Holsky Péter

   Kifordítva a kifordított közhelyet: néha a több – több. Mert minőségileg az. Hozzánktesz (de ezt már a szerkesztő megírta, nálam jobban is).

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük