• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Mi vagyunk vendégek, s nem a pacsirta

Itt a tavasz, sokan már a nyári koncertprogramokat böngészik, közeledik a szabadtéri koncertek szezonja is. Ed Shaaron, angol énekes is szabadtéri koncertre készül július 22.-én Düsseldorf mellett (a viszonylag „friss és ropogós” sztár a Bridget Jones 3 egyik jelenetében is felbukkan. 🙂 ), ám akadt egy kis gond.
A koncert helyszínén mezei pacsirták fészkelnek. Egyes források szerint a fű rövidre vágásával próbálták a pacsirtákat elterelni, mondván, a pacsirták a magas fűben költenek. Állítólag mégis visszatértek a területre (papírforma szerint hozzánk is március első napjaiban érkeznek vissza). Nem is csodálom: a pacsirta épp a rövid füvet, a gyepeket kedveli. Nem kis probléma ez, hisz a koncertre több mint 80.000 embert várnak – velük szemben áll néhány pacsirta. Az eredmény pedig az, hogy 80.000 ember kénytelen lesz más helyszínen bulizni.
Nem tudom, ez mennyiben Ed Shaaron döntése. Bevallom, én alig ismerem őt (ha valami érdekel, akkor inkább a májusi Pink Floyd-koncert 🙂 , bár ebben a videóban többek között a hátizsákja is klassz), ám első blikkre egy kedves, szerethető fiúnak tűnik, aki a kócosságával, félszegségével és kedvességével leginkább talán a tinilányok szívét dobogtatja meg. Persze a klippekben, koncerteken játszott szerep nem mindig fedi az előadó valódi személyiségét, most mégis úgy érzem: Edtől nem áll távol, hogy eltereljen 80.000 rajongót néhány pacsirta miatt, és ha ez így van, minden tiszteletem az övé.

 
1 pacsirta

Ilyen fészekaljak menekülhetnek meg – bár a koncert időpontjára a pacsirták már kireptetik a fiókákat. (Fotó: Wikiwand)

PR-szempontból sem rossz húzás. Nyilván sok rajongó gondolja most: „Jaj, de édes ez az Ed! Milyen cuki, hogy még a pacsirtákra is vigyáz!” – míg felteszem a rajongók egy része most hall először a pacsirtáról. Bár hozzá kell tenni, hogy Nagy-Britanniában egészen más a helyzet, mint nálunk. Az RSPB – az ottani madártani egyesület – tagsága több milliós, minden harmadik angol család rendszeresen foglalkozik madarakkal, és míg nálunk a többség semmit sem tud a pacsirtáról, addig az angolok többsége kapásból, akár hangról is felismerné.

De még ha kevesen tudják is, hogy mi fán terem a pacsirta, akkor is jó hívószó. A pacsirta olyan, mint a csalogány – nem kevés romantika kötődik hozzá, még azoknál is, akik nem ismerik. PR-szempontból kész szerencse, hogy pacsirták vannak a koncerthelyszínen, s nem mondjuk foltos nádiposzáták, szürkebegyek vagy mezei verebek. Mégis, ha nem is jelentősen, talán emelkedik kicsit a Wikipédián a mezei pacsirta forgalma. Főként, hogy a sajtó is felfigyelt az esetre (bár csak „kis színesként” kezeli), hírt adott róla tegnap a Heute, a Spiegel, és a The Sun is. Páran talán felfigyelnek arra, hogy bármerre járunk, bárhová érkezünk is, élnek-élhetnek ott mások is. Az üzenet jó: Ne taposs le mindent! És bár erről nem szól a fáma, de kódoltan ott van az az üzenet is, amire én is gyakran, sok helyzetben hivatkozom: a pacsirta volt ott előbb. Ez pedig csaknem minden fajról elmondható, minden olyan területen, ahová az ember beteszi a lábát. Bárhová megyünk is, bárhová bármit építünk, bárhol bármibe akarunk kezdeni, ott mi vagyunk a jövevények. Mi vagyunk vendégek, és nem a pacsirta.
P.S.: Nagy köszönet annak, aki tegnap felhívta a figyelmemet erre a hírre 🙂

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol-mindenkinek/ne-bantsd-pacsirtat/


 

 

ed

Forrás: http://www.spiegel.de/panorama/leute/essen-muelheim-ed-sheeran-von-seltenem-vogel-vertrieben-a-1196578-amp.html

20 Comments:

 1. Ibolya Nagy

  Adózzunk Ed Sheerannek saját dalával, mert ez bizony perfekt gesztus volt!🐦😍

  https://youtu.be/2Vv-BfVoq4g

 2. Szabó D. Zoltán

  Egy jól sikerült kampányfilm a mezei pacsirta romániai vadászatának betiltásáért:
  https://www.youtube.com/watch?v=I8rrSJhPv3E

  • Nagy köszönet. Sajnos én is láttam olyan rakományt kiterítve a Természetvédelmi Hivatal udvarán, amit olasz vadászoktól koboztak el (Romániából jöttek), és amelyben főként pacsirták voltak, nemcsak mezei pacsirták, hanem kalandra pacsirták is és rengeteg fürj 🙁

 3. Szerintem még hasonlítanak is egymásra ☺️🐦

 4. Szabó Edit

  👍 🙂

 5. Nekem évek óta az jelenti az igazi tavasz megjöttét, amikor mezei pacsirták hangját hallom a magasból. Bármennyire lehangolt vagyok éppen, ez felvidít, reménnyel tölt el. Szép gesztus volt a művésztől, vagy a szervezőktől, én remélem nem csak PR fogás! 🙂

 6. Nagyné Ica

  Respect !!!! 🙂

 7. Üdvözlök mindenkit.
  Leszögezem, szeretem a madarakat.
  De, felejtsük már el azt a butaságot, hogy mi vagyunk a vendégek, meg mi mentünk az ő életterére..
  Csak halkan kérdezem, a holdról jöttünk?
  Nem, mi is itt élünk, csak fejlődtünk. Ezt azért ne felejtsük el.
  Meg azt se, ha szeretjük a természetet, meg a technikai vívmányokat, akkor az valamelyik rovására működhet csak.

  • Kedves Caramajo, azt hiszem, ebben nem fogunk egyetérteni. Nem látom tisztán az összefüggést a fejlődés és a terjeszkedés között. Nem a holdról jöttünk, ez igaz, de az is az, hogy szép számmal találni olyan fajokat, amelyek csakugyan itt éltek már előttünk. Szokás azt mondani, hogy ha a Föld története napjainkig 24 óra, akkor ebből az emberé az utolsó 5 perc. Ezek az arányok. És valami azért itt semmiképp sincs rendben. Pusztított ki fajokat tömegével sok minden, lehűlés, felmelegedés, meteor, vulkán, de olyan tudtommal még nem volt, hogy egy faj tömegével irtott volna ki más fajokat. Én úgy gondolom, hogy az ember, főként mióta a fogyasztás az isten (az is a terjeszkedés egy formája, s egyszersmind motorja is), nem annyit foglal, eszik, iszik, fűt és a többi, mint ami jogosnak mondható. Sajnos az a helyzet, hogy ma csak az embernek vannak jogai, minden másnak, ami nem ember, alig van bármiféle joga. Bár sokat haladtunk, van vadon élő fajokra védettség, és állatvédelmi törvény és effélék, meg egyezmények, ám az alapok ugyanazok, terjeszkedni és fogyasztani kell. Talán az mutatná igazán a fejlettségünket, hogy képesek vagyunk fejlődésre tényleg, ha jogot adnánk most már a körülöttünk élő többi élőlénynek is.

 8. Csehné Séra Tünde

  Leszögezem imádom a zenét,de a pacsirta éneke mindenkit felvidít,míg a koncertek sok embert bosszantanak az állatokra pedig kifejezetten rossz hatással vannak.
  Az én élet elvem ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük