• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

2021.08.13. Kegyes az ég – Csillaghullás most!

csillaghullás

Illusztráció PIXABAY

Kegyes volt az ég tegnap éjjel. Jó előre jeleztem én is, mikor számíthatunk leginkább hullócsillagokra az idén nyáron. Meteorrajok érkezése sokunknak épp olyan ünnep, mint a szarvasbőgés ideje, tavasszal az első hóvirág, októberben a daruvonulás, ősszel a tarka lombok pompázása, a gombaszezon, télen az első havazás, és így tovább.

Augusztus 12. és 13. éjjelén lesznek a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai

A meteorrajok érkezését kinevezhetnénk az Univerzum ünnepének, napjának is. Talán ilyenkor érzékelhető a leginkább, hogy mekkora és milyen lenyűgöző az a foglalat, amiben a Föld ékköve ül.

Ilyenkor szembesülünk a legélesebben azzal, hogy míg a Föld valóban ragyogó ékkő a Tejút egyik ágán, az Univerzum maga is pompás ékszer – a semmi karján. Hatalmas, és ragyogó.

Tegnap éjjel kegyes volt hozzánk. Nálam legalábbis. Egész nyáron egyszer sem volt ennyire nyitott az ég. Gyakran volt annyira párás a légkör, hogy még derült égnél is csak módjával láttam a csillagokat. Tegnap azonban teljes pompájában parázslott. Ritkán ad totális térélményt, de mintha még a kozmosz roppant tereit is érzékelni lehetett volna. A Tejút pedig… Full HD-ban, nagy felbontásban, szinte már bántó részletgazdagsággal szelte át az eget, és ebbe a nyitott, ragyogó űrbe – és itt az “űr” valójában nem ürességet, hanem letaglózó térségeket jelöl – jöttek a hullócsillagok, s nem is akármennyi. Néha percenként szelte át az eget egy-egy meteor, gyakran füstcsíkot húzva maga után.

Ebben a két napban van a csúcspont. Az ország nagy részén ma éjjel is  nyitva lesz az ég; a legnagyobb mozi; a csillagtár; érdemes tehát ma este is kifeküdni az ég alá. Hajrá – hisz csillagok szülöttei vagyunk mindannyian.

csillaghullás hold naprendszer univerzum

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  TÁMOGASD A CENWEBET!

  MIT TÁMOGATTOK?

  ➡ a honlap fennmaradását
  ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
  ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
  ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
  ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
  ➡ nemcsak az irodalmat
  ➡ hanem a természetet is
  Full screenExit full screen
  Slider

   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider


  Slider


  Slider

    

  3 Comments:

  1. Jó neked, ott semmi fényszennyezés! Én is kiültem tegnap éjjel a kert legsötétebb sarkába, és nem telt el 2 perc, baromi zúgással jött a szúnyoggyérítő földi masina. Fújta a cuccot rendesen, én meg húztam a csíkot befelé. 😀 😀

  2. Ibolya Nagy

   Isteni helyen laksz Cen’, mert megérdemled és ahogy leírod az élményt…, elképzeltem.
   Itt fojtó a lég, szürke volt az ég, kiábrándító!

  3. Messze voltam az Alföldön és olyan helyen, ahol csodás volt az égbolt, mindkét este vizslattam- 6 hullócsillagot láttam:-))).

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük