• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Erotikus irodalom – írások, novellák, regényrészletek

havazás és erotika

Fotó: Centauri

A test létezése a szexualitásban srófolódik fullra, s nehéz volna párhuzamba állítani, versenyeztetni vele bármi mást. Testérzékelésünk módja is lehet ezer és egy, léteznek finomabb, árnyaltabb módjai, de hogy a szexualitásban valamiféle csúcspontot ér el a testérzékelés, nehezen vitatható.

Minap ajánlottam nektek a “dán boldogságról” szóló könyvet, a Hygge-t, és mutattam egy táblázatot is, mely szerint ehhez az életérzéshez, ha tetszik a boldogsághoz, toronymagasan a szexet kötik a legtöbben. Nem véletlenül.


2019.10.17. Nem szexmániáról van szó. Csak az ember – jó esetben – igyekszik megérteni, mi értelme a létnek, s még ha nem is ennyire direkt vagy fennkölt formában, de azért felteszi a kérdést: „Mi végett vagyunk a világon?” (Tamási Áron). Nem véletlen, hogy ilyen egyszerűen megfogalmazott kérdések gyakran idézett mondatokká lesznek. Amint Rilke szintén elhíresült záró sora: „Változtasd meg életed!” Ezek olyan triviális mondatok, melyek bárhol bármikor elhangozhatnak, mégis – vagy épp ezért – újra és újra előkerülnek, és sosem vesztenek az aktualitásukból.

Életünk folyton változtatásra szorul, ezért Rilke mindig idézhető marad.

Bár Tamási Áron nemcsak feltette a kérdést, hanem meg is válaszolta („hogy otthonra leljünk benne”), ez a kérdés évezredek óta a legfogasabb kérdés, melyre számos bizonytalan válasz született. Mivel a válaszok sokfélék és valóban bizonytalanok, én is feladatomnak tartom a megválaszolását a magam számára.

Bevallom, nem sokra jutottam. Nem tudtam kijelölni egy megkérdőjelezhetetlen, magasztos célt. Efölötti töprengéseim valószínűleg gyerekcipőben járnak még. Csak abban vagyok biztos, hogy itt lenni, és létezni kiváltásgos helyzet, legalábbis egészen rendkívüli. Ha másból nem tudható ez, akkor abból biztosan, hogy efféle kérdéseink támadnak. Ha pedig létezni ennyire jelentőségteljes, ugyanakkor ennyire bizonytalan eredetű és kimenetelű dolog, akkor abban talán megegyezhetünk – legalábbis kiegyezhetek önmagammal –, hogy fontos az ittlétet, a létezést tudatosan és a lehető legintenzívebben megélni.

Talán épp a tudatosság és intenzitás emelhet majd olyan szintre, ahol az eddigieknél árnyaltabb választ adhatok életbevágó létkérdésekre.

Egyelőre azt tudom, hogy ilyesformán a lét legfontosabb célja a lét maga, hogy a lehető legerősebben, legmeggyőzőbben érzékeljük a saját létezésünket. Nyilvánvaló, hogy az élet ezer és egy mozzanata nem egyformán alkalmas erre, vannak kitüntetett területek, ahol a létérzés csúcsra jár. Ha test és szellem duettjeként képzelem el a létemet, akkor két csúcspontot máris kijelölhetek.

A szellem csúcsra járatása egyértelműen az írás, de nem vitatom, hogy más is lehet, zeneszerzés, szobrászkodás, bármiféle alkotó tevékenység, sőt az olvasás is, mint szekunder alkotás. A test esetén egyértelműbb a helyzet, ott kevesebb az alternatíva. A test létezése a szexualitásban srófolódik fullra, s nehéz volna párhuzamba állítani, versenyeztetni vele bármi mást. Testérzékelésünk módja is lehet ezer és egy, léteznek finomabb, árnyaltabb módjai, de hogy a szexualitásban valamiféle csúcspontot ér el a testérzékelés, nehezen vitatható.

Épp ezért az egyik legrázósabb feladat a szexualitás ábrázolása, ugyanakkor ez megkerülhetetlen penzum egy író számára.

A szexualitás épp azért lehet a test létérzésének csúcspontja, mert olyan intenzívvé teszi azt, hogy átcsap transz- és transzcendens érzésekbe, s önmagánál jóval többet jelent. Nem indokolatlan tehát összegyűjteni a szexualitásról szóló írásokat.

Fogadjátok őket lenyűgöző létezésetek teljes tudatában!

Ha kihagytam volna a gyűjteményből valamit, szóljatok! Hozok majd olyan részleteket is, melyeket eddig nem olvashattatok itt.

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


NOVELLÁK

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/norma-lea-zonatitka/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/tarcanovellak-nepszabadsag/erotika-es-politika/

 

REGÉNYRÉSZLETEK

http://https://centauriweb.hu/archiv/dan-coolbirth-velemenye-jegvago/angelicarol-2-jegvago-2013/

http://https://centauriweb.hu/archiv/dan-coolbirth-velemenye-jegvago/szexrol-jegvago-2013/

http://https://centauriweb.hu/archiv/dan-coolbirth-velemenye-jegvago/szexrol-2-jegvago-2013/

http://https://centauriweb.hu/archiv/jack/szeretkezesrol/

http://https://centauriweb.hu/archiv/jack/ina-coolbirth-rol/

            

5 Comments:

 1. Szabó Edit

  Nem mondom, hogy kihagytad, inkább én szeretném, ha itt lenne. Talán nincs is benne erotika, vagy csak épp egy leheletnyi, de szerintem ez a Jákob egyik legszebb része.
  Ugye, nem baj, ha idehozom?

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/csillagosra-varrt-palast/

 2. A test és szellem duettje?? Kell még ott lenni a léleknek is, ami kicsit független a testtől is és a szellemtől is. Vagy pont a lékek az, ami összekapcsolja a kettőt?? 🙂 Persze lehet, hogy most én vagyok kicsit elrugaszkodva a realizmustól.

 3. Ibolya Nagy

  Nagyon örülök ennek a válogatásnak, Cen’!
  Azt hiszem reggeltől estig, estétől reggelig ragozhatnánk többféle megközelítésben: szerelem és/vagy szexualitás…., nem érzem magam hivatottnak arra, hogy ebbe most belemenjek, most nem is szeretnék.
  Amikor megláttam a címet, elsőnek rögtön a Jákob Szeretkezésről c. fejezete ugrott be. Másodikként az Erotica és politika Portestein grófja, amint meglátja Annát felfelé igyekezni a dombra….
  Mestermunka volt mindegyik, a többi, általad felsorolt is, felejthetetlen élmény a javából. 🙂

 4. Marsovszki Viktória

  Napok óta készülök már ide írni a szokásos “székfoglalómat”. 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük