• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Tényleg nem lesz irodalmi Nobel-díj

cen_logo_circle2018.05.05. Ahogy azt pár napja már olvashattuk (ITT is 🙂 ), a Nobel bizottság körül kipattant botrányok veszélybe sodorták az idei irodalmi Nobel-díjat is. Ez amolyan három az egyben botrány. Egyrészt van egy zaklatási ügy, egy összeférhetetlenség, és a kiszivárogtatások ügye is. Utóbbi azért is érdekes, mert a díjra fogadásokat is köthetünk a nagy fogadási irodáknál. Ebbe az üzletbe is bekavartak már nem egyszer a kiszivárogtatások. A bizottságra vonatkozó igen merev szabályok pedig könnyen ellehetetlenítik a bizottság munkáját, ha azt egyes tagok szabotálják. Nemigen van erre jobb szó, mert például lehetetlen kilépni a bizottságból, mivel a tagság holtodiglani.

Végül eljutott a folyamat oda, hogy a Nobel-díj történetének legsúlyosabb válsága állt elő, s eldőlt: az idén nem osztanak irodalmi Nobelt.

nobelEz a hetedik ilyen alkalom, de a korábbi esetekben általában háborúk kellettek a díj elmaradásához vagy elhalasztásához. Zárójelben jegyzem meg, hogy a Nobel bizottsággal azért akadtak korábban is komoly gondok. Az itthonról is jól ismert, személyeskedő viszonyokhoz jó adalékokat szolgáltatott a bizottság korábbi titkára ITT. Ebből is világos, hogy a Nobel-díj nem egészen az, aminek távolról látszik. Mindig voltak politikai megfontolások az odaítélésében, s erősen befolyásolták személyes kapcsolatok, lobbizások. Az irodalmi Nobel odaítélésének elmaradásáról számos forrás mellett bővebben pl. a HVG-n vagy az Indexen is olvashattok, de Kukorelly Endrét is kérdezték erről az ATV-n. Kukorelly sok egyéb mellett szintén elmondja, hogy a díj odaítélése politika és lobbizás kérdése is.

Nem mentes ez a működés az orbitális baklövésektől sem.

Talán a Nobel-díj történetének legnagyobb ballépése a Jégvágóban is központi szerephez jut. A lobotómiáért Nobelt adni egészen meredek. Erről ITT olvashattok a Jégvágóból egy rövid részletet, de hamarosan felrakom azt a fejezetet is, amely a lobotómia “feltalálójáról”, Moniz-ról szól. Egészen pontosan arról, hogy a Nobel bizottság hogyan dolgozik időnként “egyéb szempontokkal”. Moniz esetében például az is közrejátszott, hogy egy elkeseredett, megnyomorított betege merényletet kísérelt meg a portugál orvos ellen, aki ennek következtében megnyomorodott. Erre reagálva, mintegy kárpótlásul (csak azért is?) odaítélték neki az orvosi Nobelt – annak az embernek, aki tízezrek életének megnyomorításáért felelős.
 

http://https://centauriweb.hu/archiv/dan-coolbirth-velemenye-jegvago/az-agymutetekrol-jegvago-2013/

 

   

4 Comments:

 1. Tényleg mennyire rohadtul beleillik mindez az illúzióvedlések, lehangoló fordulatok sodrába 🙁 Ezzel, kedves Cen, neked is tovább kell várakoznod a díjra 🙂 Apropó Jégvágó: tegnap a kedvenc budapesti könyvesboltomban örömmel konstatáltam, vannak a regényeidből 🙂

  • Ez van 🙁 Minden derűm ellenére, újra és újra látnom kell: azok a pocsék működések, amiket gyakran egészen szűk körben tapasztalni, nagyban és egészen nagyban is érvényesülnek, s réges-régóta, de sebaj. Mindez nem indok semmiféle lemondásra. Fontos: én díjakra nem várok-vágyok 🙂 Tényleg nem. Biztonságra annál inkább. Melyik könyvesboltról van szó? – Nem mellesleg hamarosan jövök jó hírekkel könyvügyben-ügyekben.

   • Szabó Edit

    Cen’, te a díjakat tőlünk, olvasóktól kapod. Csak azokra figyelj! Mi minden érdek és lobbizás nélkül adjuk. Ebbe a politika sem szólhat bele! 🙂

   • Kedves Cen, megértelek, nem lep meg, amit mondasz 🙂 Nagyon kíváncsi vagyok a jó hírekre 🙂 A héten felfedeztem itt az oldalon egy kincsesbányát: korábbi, még nem megjelent regényrészleteket 🙂 Zuglóban a Récsei Centerben lévő Lírában látom ezt ősz óta, hogy folyamatos lelőhelye a Jégvágónak, Jákob botjának. Kék angyal elfogyott decemberben, ami volt néhány, megvettem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük