• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A boldogság kék madara valójában fekete?

természetfotó madárfotó szajkó MADARAK gyönyörű madarak madárvilág birds jay birdlife wild wildlife természet irodalom érdekességek madarakról

Fotó: Centauri

 

Szubjektív, hogy melyik szín vonzza a leginkább a szemet, de a madarak kékjében van valami hipnotikus erő, s talán van is erre magyarázat. A madárvilág színeit általában a táplálékkal felvett színanyagok adják. A vörös kanári például csak akkor lesz vörös, ha tollváltáskor az eleségbe paprikát kevernek. A fekete színért a melanin felelős, a piros és narancssárga színeket karotinok okozzák, ám kék színanyag a színkék madarakban sincs.

A kék toll valójában csak melanint tartlamaz, vagyis alapesetben fekete lenne, csakhogy a kék toll szerkezete interferencia jelenséget hoz létre: úgy töri a fényt, hogy az csak a kéket sugározza vissza.

A „boldogság kék madarának” tollazata tehát valójában csak fekete színanyagot tartalmaz, kék színe valójában szerkezeti sugárzás. Ezek a szajkótollak jól mutatják, milyen volna a toll az interferencia-jelenséget okozó apró léghólyagok nélkül. A fekete részeken a toll normál szerkezetű, ezért ott a melanin feketéje érvényesül. Mindig csodálkozom, ha kék madár kerül a kezembe: bármilyen kéknek látom is, nincs benne szemernyi kék sem! De tanulhatunk is madaraktól. A mi festékeink szinte mindig tartalmaznak mérgező anyagokat, ráadásul idővel elbomlanak, átalakulnak, fakulnak is.

Más volna a helyzet, ha szerkezeti színeket használnánk: nem mérgeznének és tartósságuk is meghaladná a hagyományos festékek tartósságát.

Szerencsére a kutatók is rájöttek erre, s remélhetően hamar piacra kerülnek azok a festékek, melyeket a madarak „kék-trükkjét” utánozva állítottak elő.
A legjobbakat kívánva, s megköszönve a figyelmeteket: Cen’

szajkó természet természetvédelem ökológia

A szajkó a téli madáretetőn is gyakori vendég 🙂 (Fotó: Centauri)

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*

  ITT MÉG TÖBB ÉRDEKES, MADARAS CIKKET TALÁLSZ. LAPOZGASS, VÁLOGASS KEDVEDRE!


  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Harminchét éve ezen a napon, életemben először úgy mentem ki terepre gyerekfejjel, hogy én is úgy csinálom mint a nagyok: távcső a nyakamban, határozó a hátizsákomban, notesz és ceruza a zsebemben. 1983-ban november 7. munkaszüneti nap volt még.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  A rovarok szemszögéből nézvést egytől egyig szörnyetegek. Talán a repülés története is a rovarokkal kezdődött; talán ők repültek fel először, hogy a rájuk vadászó állatoktól megszabaduljanak.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  A rovarok szemszögéből nézvést egytől egyig szörnyetegek. Talán a repülés története is a rovarokkal kezdődött; talán ők repültek fel először, hogy a rájuk vadászó állatoktól megszabaduljanak.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Ebben a pillanatban, míg ezt írom, most is vannak hazai madarak, akik épp a Földközi-tenger hullámai felett verdesnek kitartóan abban a reményben, hogy hamarosan átérnek, mások pedig a forró Szahara kies sárgája fölött vitorláznak Közép-Afrika zöldebb tájai felé.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Bármilyen stratégia szerint vedlik is egy madár, mivel az utolsó tollat is a szervezet állítja elő, ez mindig kockázatos időszak az életében.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Ha egy ilyen réten áll az ember, valami okból egészen felszabadul, egészen bizakodó lesz – ahogy a pacsirták emelkednek, úgy benne is egyre nagyobb távlatok nyílnak

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  A hegyes bíbictojás ugyanis nem gurul el, hanem egy szinte szabályos körívet ír le, és gyakorlatilag ugyanoda tér vissza, ahonnan elgurult.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Ma valaki nem ismert fel egy madárfajt a reggeli posztomnál, és ezért megjegyzést kapott (nem tőlem). Ezért elmesélek röviden valamit. Arról, hogy jó, ha sokan sok mindent ismernek, de ahogy régen gyerekeknek szoktam volt mondani: van valami, ami jóval fontosabb a tudásnál.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Pár hete szinte minden hírportál kis színesként hozta, hogy minden korábbinál magasabb áron kelt el egy postagalamb. Többnyire azt emelték ki, hogy a madár annyira értékes, hogy szállítás előtt biztonsági őrök védik. Érthető: az olvasókat érdekli a nagy suska, legyen szó ritka gyémántról, festményről, lóról, kocsiról.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Sokan tudjátok már, hogy a sarki csér teszi meg vándorlásai során a legnagyobb távolságot. Egyes számítások szerint ez legalább 50.000 kilométer évente! Találtam egy lenyűgöző animációt a sarki csérek vándorlásáról. Ezt nézzétek!

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  ....Amit viszont szinte senki sem tud, hogy a ludak a világ legudvariasabb lényei. Egy lúd mindig köszön. Nem először élek egy háztartásban velük, de olyan még nem volt, hogy ne köszöntek volna.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  .A madárvonulás lenyűgöző és még ma is talányos természeti jelenség, és ha valami mégiscsak elszomorít ősszel, hát épp az, amikor sietős madárcsapatok húznak el a fejem felett, s tudom, a Földközi-tengerhez, Ciprusra, Görögországba vagy Észak-Afrikába igyekeznek. Néha kedvem volna velük tartani, érzem, hogy hiányozni fognak, és bizony elszomorodom.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  A vörösbegy talán a tudatalattinkra hat

  Feltűnt már nektek, hogy mit látunk a vörösbegyen voltaképp? Könnyen lehet, hogy nem, mert ez csak akkor egyértelmű, ha fejtetőre állítjuk.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Ősszel mozog a legtöbb, zömmel fiatal madár számukra ismeretlen helyeken. Mit tegyünk, ha ablaknak repülő madarat találunk? Az ősz a madárvonulás időszaka, de sajnos ilyenkor találhatunk leggyakrabban ablaknak ütköző madarakat is.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Nevében se akármilyen madár ez – de joggal kapta ezt a nyakatekert nevet. Nehéz őt besorolni bárhová is, és ha jellemezni akarjuk, akkor inkább az eltérésekkel jellemezhetjük őt.

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Valódi természetükkel, összetartásukkal és szolidaritásukkal azonban leginkább akkor szembesülhetünk, ha madárgyűrűzésen veszünk részt (ha már tegnap sort kerítettem a madárgyűrűzés rövid történetére is).

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Valóban kérdés: hogyan lehet, hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Először is: ha azt kérdezem, melyik a Föld leggyorsabb állata, a többség kapásból vágja rá, hogy a gepárd. Ám az csak az emlősök között a leggyorsabb (110 km/h végsebességgel).
  A leggyorsabb a vándor. Az ő legnagyobb hitelesített sebessége 360 km/h!

  MADARAKRÓL MINDENKINEK

  Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni.

  previous arrow
  next arrow
  previous arrownext arrow
  Slider

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/fasitas-es-tajfesteszet/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/legszebb-emlekeim/elhagyott-csecsemo-az-erdo-sotetjeben/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/europa-legosibb-erdesze/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/vadfigyelo-vadkamera/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/tortent-egyszer/2-tudsz-kovetni/

  4 Comments:

  1. Sziasztok! Szép napot!!!🌸

  2. Ibolya Nagy

   A tölgy erdők atyja és anyja ez a szépség 😊

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük