• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Hozzánk mérten a lajhár egy gepárd – Ember és klímaváltozás

klímaváltozás és környezetvédelem

Fotó: Centauri

2020.10.02.

5 éve írtam az alábbiakat. Amikor Gréta még a fasorban sem volt. Csak annyit kérdezek: szerintetek változott valami? (Egy vesszőt sem változtattam meg.)


Hozzá kell szokni a hőséghez. Az idei év a legforróbb 1880 óta, a Föld hőmérséklete másfél fokkal melegebb az elmúlt évtized átlagánál. Annyira szép, hogy a hatvanas évek végén, de még egy évtizede is teli szájjal röhögtek a felmelegedést prognosztizálókon. Ez az ember. Ha valaki arra figyelmeztet: “ebből még baj lesz”, rásütik, hogy apokaliptikus a látásmódja, és ennyi. Néha aztán bocsánatot kérnek, ahogy Galileitől is bocsánatot kértek, pontosan 359 évvel később. Lassan talán ideje lenne bocsánatot kérni azoktól a kutatóktól is, akiket a hatvanas-hetvenes évektől kezdődően pellengérre állítottak a klímajóslataik miatt. Időnként szememre vetik, miért nem szeretem az embert, miért nem vagyok vele – a saját fajtámmal – megértőbb, empatikusabb. Hát ezért nem.

Mert hozzánk képest a lajhár egy gepárd. Mert az intergalaktikus nagylexikonban a “csőlátás” címszó alatt a mi képünk virít.

Még 10 éve is divatos volt az éghajlattal kapcsolatos maszatolás az úgynevezett “komoly szakemberek” részéről is. Rosszul vagyok ettől. Komoly szakemberek? Hozzáértők?
Most meg? Egyrészt épp úgy vesszük tudomásul, hogy a Föld csakugyan melegszik, mint azt, ha felmegy a benzin ára. Másrészt lapítunk, és sehol sem látok olyat, hogy a hajdani kutatókat bárki megkövetné. Jobb híján én kérek bocsánatot.

…és – hogy vastagon demagóg legyek (büszkén vállalom) – továbbra is folytatjuk szánalmas és ugyanakkor persze tragikus kis belháborúinkat. Pont olyan hülye az ember, mint ezer éve, nem hinném lényegi különbségnek, hogy már nem karddal támadunk egymásra, hanem drónokkal, míg szép lassan, együtt, közösen, a felmelegedő légkör gőzében mindannyian megpuhulunk. Bár el kell ismerni, hogy még jó ideig a Föld lesz a legszebb és legbarátságosabb üst a Naprendszerben.


Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  2020.05.17. A fák teszik a dolgukat – növekedés a kertben

  Klímaváltozás helyett klíma-krach

   

  2 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   … és a helyzet csak romlott azóta – minden szinten 😡

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük