• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Külön udvar – közös ring – klímapolitika

Centauri

Én viszont, mivel végig ébren voltam,

szeretnék látni valamit abból is,

amit az „újzöldek” eddig tettek, ültettek, írtak


FRISSÍTÉS: 2019.10.17. A Külön udvar, közös ring című írásom – amelyből lentebb részletet hoztam – ma jelenik meg a Fedél Nélkülben. Vegyétek, és fogadjátok szeretettel! A legjobbakat! Cen’  

2019.09.27. A fenti erdőrészlet már az én időm alatt jött létre. Korábban sokat írtam arról, hogyan küzdök azért, hogy egyre több és több fa és bokor és madár legyen a birtokomon (pl. ITT). Akkor is, amikor ez még nem volt divat, amint a klímaösszeomlásról is sokat beszéltem, még mielőtt bárki összeomlást emlegetett volna (ITT). Ezzel kapcsolatosan írtam egy rövid esszét, amely októberben jelenik meg. Amint tegnapelőtt is beharangoztam egy cikket (ITT), most ezt is beharangozom. 🙂 Ez esetben már a megjelenés dátumáról is tudok valamit.

A “Külön udvar, közös ring” a Fedél Nélkül októberi számában jön le két fotóval együtt, előreláthatóan valamikor október 17. táján.

Addig is fogadjátok szeretettel az alábbi, rövid részletet!


Önzésemben tettem így. Más önzésében szántott volna be itt mindent. Fákat akartam és madarakat, friss levegőt és lombsuhogást. A globális felmelegedés ellen lokális fegyvert vetettem be: a mikroklímát. Ezt kellene tenni mindenütt. Ezt kellett volna tenni mindenkinek, s nem 2006-ban, amikor én kezdtem, hanem már jóval korábban.

Most mindenki zöld lett – nálam az udvar lett az.

Most mindenki kihívásokban gondolkodik; kihívnak műanyagmentes hónapra; kihívnak egy hétre, ne egyek húst; kihívnak egy életre: ó, te anya, ne szülj gyermeket! Kihívnak művészek: hozzunk létre klímaművészetet!

Jó. Ha ez egy ébredés kezdete. Én viszont, mivel végig ébren voltam, szeretnék látni valamit abból is, amit az „újzöldek” eddig tettek, ültettek, írtak, csak azért, hogy megnyugodhassak, és azt hihessem, ennek az ébredésnek valahol valóban van hitele és fedezete. Mutassátok ti is a fákat, amiket eddig elültettetek! Mutassátok a földeket, amit a vadonnak visszaadtatok! Mutassátok ti zöldművészek, zöldköltők és zöldrapperek, az erdőért korábban írt számokat és verseket!

Szeretném látni azt is, hogy a felmelegedés ügye végre lehűti a kedélyeket.


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/tajfesteszet-otthon-1/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/klimavaltozas-helyett-klima-krach/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/hedonista-utopia-egy-szep-uj-vilag/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/europa-kiszarad-es-kihul/

http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/bucsu-fenyvesektol-klimavaltozas-es-erdo/

http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/expedicio-otthon-fedezzuk-fel-kertunket-2/

22 Comments:

 1. Szabó Edit

  Megint igazat kell, hogy adjak neked.

  Nemrég én elhatároztam, hogy nem írom alá az n-edik petíciót, hiába kérik. Már n-1-et aláírtam, de ettől eddig nem változott semmi, és csak ettől nem is fog. Tenni kellene, és tenni kellett volna már. 🙁 🙁
  Az idő pedig megy…

 2. Ibolya Nagy

  A mai klima tüntetést látva picit optimistább lettem. Úgy tűnik, az Y, a Z generáció értelmesebb felé kezdi felfogni, hogy nagy a baj.
  Naiv vagyok? Lehet, de reménykedem!🤔🤠

 3. Marsovszki Viktória

  Kár, hogy a Fedél Nélkült csak Budapesten tudom megvenni! Hátha meglesz már 13-ra, mert akkor megyek. 🙂
  Október 6-án meg, kósza hírek szerint, közösségi faültetés lesz Szentesen, megyek.
  Csak egyelőre nem találom az “újzöldek” felhívását, hiába keresem a neten. Nincs.

 4. Van itt baj a régi “zöldekkel” is. 🙁 Érdek-zöldek, kamu-zöldek, reklám-zöldek, pénzszívó-zöldek, politikai-zöldek……….. Jonathan Franzen remekül megmutatja , a “A világ végének a vége” könyvében. Akiknek nagy pénz forog a kezükben, akik megállíthatnának ártalmas beruházásokat, stb. magasról tesznek mindenre. 🙁 Ami pozitív talán, hogy most sok családban már úgy nőnek fel a gyerekek, hogy a következő generáció tagjai ( HA MÉG LESZ LEHETŐSÉGÜK), sokkal inkább környzetetudatosabb életet fognak élni.

  • Ibolya Nagy

   Itt a könyv, elolvasom, köszönöm, Edit.

  • Jót szólsz, Edit! Annak idején – hosszú ideig – én is voltam “civil”, ha tetszik “zöld”, bár sosem voltam sötétzöld. Nemrégiben rendeztem a könyvtáromat, és előkerült egy “ki kicsoda”, amiben még civilként, mint országos szervezet elnökségi tagja szerepelek, szóval még maradandó nyoma is van ennek a ténykedésnek (és számos más nyoma még), de aztán kiszálltam. Egyéb most formálódó esszék és publicisztikák mellett egy olyan is itt van asztalamon, amiben arról írok, miért hagytam ott a zöld mozgalmakat. Ez sem egyszerű, összetett sztori, de az egyik legfontosabb ok az volt, hogy a kezdeti lelkesedés és tisztaság és szakmaiság után viszonylag hamar megjelentek azok (vmikor a 90-es évek vége felé), akikre akkoriban azt mondtuk: megélhetési zöldek. És ezek elleptek szinte mindent. Röviden: igazad van, van itt elég sok a gond régi zöldekkel és újakkal is. Franzen könyvét még én sem olvastam, de most felvettem a listára – egyébként Franzen is olyan író, aki az írás mellett madarászik is 🙂 🙂

 5. Szabó Edit

  Már vártam a hírt, köszi! 🙂

  Ebben az esetben a neten történő keresgélés nem vezet eredményre, és az újságost is hiába ejtem útba. 🙁
  Viszont holnap megyek piacra, és alaposan körülnézek majd a piac környékén, hátha szerencsém lesz.

   • Szabó Edit

    Köszi! Nem volt egyszerű, de végül sikerült! 🙂

    Az Örs vezér téren az aluljáróban az 1705-ös számú terjesztő, egy kedves fiatalember árulja a lapot. Megkért, hogy szóljak másoknak is.

    Az írás pedig nagyon, nagyon jó! Kár, hogy online nem hozzáférhető, mert rögtön megosztanám.
    Hátha majd egyszer, innen az oldalról …

    Viszont van két fotóm a kisházról! 🙂

 6. Ibolya Nagy

  Azoknak, akik nem Pesten élnek, de szeretnék a Fedél nélkült!

  Tegnap írtam egy e-mailt Kepe Róbertnek, a Fedél nélkül felelős szerkesztőjenek (Menhely Alapítvány, e-mail címe: kepe@fedelnelkul.hu), ma válaszolt, lehet rendelni , idő kérdése és megkapjuk.

  • Szabó Edit

   Ez azoknak a budapestieknek is jó hír, akik nem találnak rá az árusokra, de szeretnének hozzájutni a laphoz.
   Köszi, Ibolya! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük